Черен плъх

Черен плъх- обща информация

Черен плъх- произлиза от гористите области на Азия. Топлолюбив е, живее в по- топла и суха среда. Катери се много добре. Черният плъх е особено известен с ролята си в разпространението на бубонната чума през Средновековието.
Тежи около 200 грама, а дължината на тялото му , без опашката, е 18-25см. Черният плъх има заострена муцуна, големи, почти голи уши. Козината му е гладка и мека, сива до черна, а очите са големи и изпъкнали.

Черен плъх- Местообитание и навици

Пристанищните градове и крайбрежните райони са предпочитани от черен плъх. Черният плъх се нарича още покривен плъх, защото предпочита да обитава високите етажи на постройките. Не е добре адаптивен към по- студени температури. Черният плъх не рови дупки, използва готови хралупи или прави гнезда по дърветата. Личната им територия е около 15-30 кв.м. Черният плъх рядко се движи по пода, освенн ако не е наложително. При нарастване на популацията започват да използват и по- долните етажи на сградите, които обитават.
Черният плъх е социално и териториално животно– формира групи от няколко мъжки и няколко женски индивида. Има един доминантен мъжки и няколко (2-3) женски индивида. В общия случай, женските са по- агресивни от мъжките, но са и по- малко подвижни. Сред гризачите черният плъх е известен като вегетарианец- предпочита растителна храна, семена, ядки и зеленчуци. Не е зависим от човека за прехраната си. Ядат и насекоми и мекотели. Не се нуждае от вода за пиене, но съобразява местоживеенето си да бъде в близост до достъпни източници на вода.
При подходящи условия се размножава целогодишно, с пикове през лятото и есента. Живее средно около две години в зависимост от обкръжаващата среда.

Как да изгоним плъховете? Борба с плъховете.

Ако идентифицирате проблем с плъхове или друг вид гризачи, има редица прости стъпки, които могат да бъдат предприети, за да се сведе до минимум рискът нашествието на плъховете в дома ви.

  1. Запечатайте всички празнини

Плъховете могат да влязат във вашия дом през външни пролуки и дупки, така че ги запечатайте с телена вата, уплътнител, метални плочи или цимент. Известно е също, че влизат в помещенията през повредени канали, така че е важно да се уверите, че те са добре поддържани. Необходимо е да ги проверявате редовно.

  1. Разчистете и почистете

Дръжте безпорядъка до минимум и преместете предметите далеч от стените, за да сте сигурни, че можете да проверите какво се крие зад тях. По-малко безпорядък означава по-малко места за скриване. Уверете се, че отпадъците се съхраняват в затворени кошчета и почиствайте тръбите и канализацията редовно, ако е възможно.

  1. Елиминирайте потенциалните източници на храна

Това може да стане чрез съхраняване на сухи храни в плътно затворени контейнери, като се уверите, че храната не е оставена на плотовете, и се почистят всякакви разливи.

  1. Знайте с кого да се свържете

Независимо на какъв етап сте в борба с плъховете, ако решите да се свържете с ДДД фирма, изберете нас и няма да съжалявате.

Дезинсект дава 100% гаранция за качество! Сертифицирани сме по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на Дезинсект преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Обадете се сега 070014548

Обадете се тук