Домашната мишка- любопитна информация

Домашната мишка- основна информация

Домашната мишка (Mus Musculus) е гризчът, който е приспособен изключително добре към живот с хората. Малките й размери са причина обаче да отстъпва жизнената си територия на плъховете.

Счита се, че домашната мишка е вторият вид в света по разпространеност след човека. Прозилиза от тревистите равнини на Централна Азия. Разпространява се по Средиземноморието и Южна Европа около 2000 г преди Новата ера. В общия случай, тя не се заселва в полето предвид малките й размери и липсата на конкурентоспособност спрямо другите видове гризачи.

Домашната мишка тежи средно около 15 гр, а дължината й е 6-9 см без опашката. Цветът на домашната мишка е в различни нюанси на сивото. Наситеността на цвета зависи от осветеността на сградата, която обитава. Муцуната е заострена, очите са малки, а ушите са заострени.  Домашната мишка се катери, скача и плува изключително добре. Както и плъховете, обаче, има слабо развито зрение и разчита основно на слуха и обонянието си.

Местообитание и навици 

Мишките живеят в или около къщи, ферми, предприятия в близост до човека. Заселват се  в близост до хранителните си източници. В къщите си правят гнезда от нагризана хартия, парчета плат и др. Срещат се и по полетата и градините, но когато застудее търсят подслон и храна в постройки. Извън сградите копае дупки в земята. Домашната мишка е по- активна през нощта, рядко се среща през деня.

Когато се движат, те не се отдалечават на повече от 20 метра от скривалището си. В случаите, в които се движи на по- голямо разстояние обикновено става въпрос за търсене на храна или вода. Бързо откриват и запаметяват нови места и не се страхуват от тях, за разлика от плъховете.

Хранят се почти с всичко, но предпочитат зърно и семена. Ловуват насекоми. Една мишка изяжда около 3 гр храна средно на ден, но, на практика, заради навика им да гризат унищожават значително по- големи количества храна. За разлика от плъховете домашната мишка може да оцелее с много малко количество вода. Домашната мишка живее на семейни групи с ясно изразена йерархия. Доминира се от силен мъжки, който единствен се чифтосва с женските. Отстоява позицията си постоянно в схватки с другите мъжки, докато не бъде победен.

Домашната мишка е изключително адаптивно животно. Обикновено се размножава навън, но при определени условия може да се размножава целогодишно. Достига полова зрялост на около 42 дни, а бременността трае 20 дни.

Има особено добре проявен механизъм за регулиране числеността на популацията, както и другите гризачи. При висока численост женските, които заемат ниски позиции в йерархията губят плодовитостта си.

Продължителността на живота на домашната мишка е около година. При по- висока численост- около 6 до 8 месеца. На затворено – до 4 години.

Допълнителна информация за борба с мишки можете да прочете тук.

 

Обадете се сега НАЦ. ТЕЛ: 0700 1 45 48

Обадете се тук