Дървеници и дървояди- едни и същи вредители ли са? Как да ги различаваме? Полезна информация за дървояди!

Цени

1 стая

55
00
лв.
 • до 25 м2

2 стаи

75
00
лв.
 • до 50 м2

3 стаи

95
00
лв.
 • до 80 м2

4 стаи

110
00
лв.
 • до 150 м2

*Посочените цени са с ДДС. Максимална ефективност се постига при 2 последователни обработки през 10-14 дни. Второто пръскане против дървеници има за цел да доубие новоизлюпеното поколение. При тежки случаи може да се наложи и трето пръскане срещу дървеници.

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

Дървеници и дървояди- прилики и разлики

Дървеници и дървояди– различни вредители са, макар и с близки имена. Общото помежду им е, че и двата вида насекоми имат общо с дървесината. Активни са нощем и са толкова малки, че почти не се виждат.  До тук се изчерпват общите черти между дървеници и дървояди. Една от основните разлики между дървеници и дървояди е в нуждите им от дървен материал. Дървениците живеят в него, най- често в леглото ни и съседните на леглото мебели. Дървениците се хранят с кръв, докато дървоядите, на практика, имат нужда от дърво, за да се хранят.  В изключително редки случаи дървоядите излизат от дървения под, мебел и т.н. Изключено е да имате ухапване от дървояд, докато ако живеете с дървеници ще разберете за тяхното присъствие най- вече за ухапванията. Повече за ухапванията от дървеници можете да прочетете тук.

Дървояди- полезна информация

Дървоядите са бръмбари. Представляват значителен риск за домовете, тъй като те променят дървесината на прах или фин прах. Хората, които обмислят да закупят или в момента притежават по- стар имот, могат да бъдат изложени на висок риск от заразяване с дървояди. Тези вредители увреждат редица дървесина, от твърда дървесина като дъб и орех до мека дървесина като бор. Ако се промъкнат във Вашия дом, те могат да причинят щети в продължение на много години. Развиващите се ларви, подобни на личинки, нанасят щети, докато създават тесни, криволичещи тунели в дървото, с което се хранят. Тунелирането и развитието на ларвите се извършват изцяло под повърхността на дървесината. Дървояди Заразите обикновено се откриват след забелязване на прах, придружен от малки, кръгли дупки в повърхността на дървесината. Това са изходни дупки, където вече възрастните дървояди са дъвчели дървесината след завършване на развитието си. Нововъзникналите възрастни се чифтосват и снасят яйца върху или под повърхността на гола, недовършена дървесина. Яйцата се излюпват в малки ларви, които са проникнали в дървото, като се появяват като възрастни една до пет години по -късно, обикновено през късна зима, пролет или лято в зависимост от вида. По- вероятно е  да видите щетите по дървесината, а не самите дървояди. Понякога бръмбарите могат да бъдат открити в близост до повредена дървесина или на первази на прозорците, тъй като някои са привлечени от светлина.
Трите най -разрушителни групи дървояди са ликтидите, анобиидите и бострихидите. Всяка група съдържа няколко вида, способни да повредят дървесните материали.
Те атакуват твърда дървесина, най- често. Дървоядите се размножават в мъртви и изсушени твърди дървета, като мъртви клони и крайници на дървета. Тяхното присъствие се пренебрегва, докато не бъдат открити в складиран дървен материал, греди, греди, готово дърво и мебелни изделия. Много пъти дървоядите (Lyctidae) навлизат в дървен материал, който се съхранява или втвърдява. Подовете от твърда дървесина като ясен, хикори, дъб, орех и череша са често атакувани. Възрастните дървояди са  малки с цилиндрична форма. Обикновено са кафеви до червеникави на цвят.

Жизнен цикъл

Дървояди- как да се отървем от дървояди? Дървоядите преминават през четири различни етапа на живот: яйце, ларва, какавида и възрастен. Първите три от тези етапи се срещат само в заразената дървесина. Ларвата е кремаво бяла, С-образна личинка с увеличен гръден кош. Стадия на ларва на дървояда е отговорна за действителните щети по дървесината.

Факти за дървоядите:

Може би си мислите, че дървояда, който атакува пода и мебелите Ви, възрастен, но повечето щети, нанесени на мебелите, са от ларвите. Това е така, защото възрастните не живеят много дълго – обикновено само толкова, колкото да снасят яйца. След като яйцата се излюпят и ларвите излязат, те започват да се пробиват и да се хранят с дърветата около тях. Може да отнеме до 5 години, преди ларвите да узреят в зряла възраст. Това означава, че те могат да се хранят с Вашите мебели до 5 години! Има на  дървояди, които излизат от мебелите 35 години след заразяването! Дървоядите преминават през пълна метаморфоза, точно като муха или бълха. Има яйце, ларви, какавиди и възрастни. След като ларвите се превърнат в възрастни, те ще излязат от гората. Това най -вероятно ще се случи през някой от месеците между април и юли. Може да забележите малки дупки в мебелите си от този процес – те се наричат ​​„изходни“ дупки. Можете също така да намерите купчини дървени стърготини като отпадъци. При съжителство с дървояди е вероятно през нощта да чувате странни звуци, които наподобяват тиктакане на часовник, от храненето им с дървен материал през нощта.

Как да се отървем от дървояди?

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да намалите съдържанието на влага в дървесината, до по -малко от 20% влага. Измервателите на влажност могат да се използват за определяне на нивото на влага в дървесината. Централното отопление, изолациите и добрата вентилация могат да помогнат за контролиране на влагата. Грубо нарязаният дървен материал трябва да се изсуши в пещ, за да убие всички етапи на бръмбара. Намаляването на влагата може да не е достатъчно, за да се контролира напълно нашествието на дървояди.
 2. Шлифованото и лакирано дърво няма да бъде толкова привлекателно за възрастни дървояди. Те не могат да проникнат или да намерят пукнатини и пукнатини в дървената повърхност, за да отлагат яйцата си.
 3. Нападнатите мебели, които са недовършени (без лак, не са боядисани, не са восъчни или не и не могат да бъдат третирани с боратни инсектициди, могат да бъдат третирани в камери за фумигация. Камерите за опушване се използват за фумигация на заразени мебели. Потърсете професионална фирма за контрол на вредители, които е лицензирана за фумигация.
 4. Ако е практично, отстранете нападнатото дърво. Ако не, използвайте остатъчни боратни инсектициди. Поради дългия си жизнен цикъл (12-18) месеца в дървесината, може да видите появяващи се дървояди дори след третиране. Яйцата и идващите ларви ще влязат в контакт с инсектицида, за да ги убият.
Ако търсите лицензирана ДДД фирма за ефективно пръскане срещу  дървеници/ дървояди, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!
“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!
Girl in a jacket 0884103040

Препарати против дървеници

Можем ли да се справим сами с дървениците?

При по- малка популация на дървеници можете да се справите и сами с най- добрите препарати срещу дървеници - капан за дървеници, спрейове против дървеници, димки против дървеници. Разгледайте ги тук!

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

 • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
 • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
 • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
 • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
 • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Дървеници във Вашия бизнес?

За да защитите здравето и безопасността на вашия персонал, гости или пациенти, както и репутацията на вашия бизнес, дървениците трябва да се наблюдават последователно във

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.