Дървеници и дървояди- едни и същи вредители ли са? Как да ги различаваме? Полезна информация за дървояди!

Цени

1 стая

50
00
лв.
 • до 25 м2

2 стаи

70
00
лв.
 • до 50 м2

3 стаи

90
00
лв.
 • до 80 м2

4 стаи

110
00
лв.
 • до 150 м2

*Посочените цени са с ДДС. Максимална ефективност се постига при 2 последователни обработки през 10-14 дни. Второто пръскане против дървеници има за цел да доубие новоизлюпеното поколение. При тежки случаи може да се наложи и трето пръскане срещу дървеници.

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

Цялостна обработка на помещение

до 30 м2

120
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 60 м2

190
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 100 м2

270
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 150 м2

390
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция
Цените за обработка срещу дървояди са за третиране чрез намазване. За обработки посредством използване на газ токсин цените се договарят индивидуално след извършен оглед

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

Дървеници и дървояди- прилики и разлики

Дървеници и дървояди– различни вредители са, макар и с близки имена. Общото помежду им е, че и двата вида насекоми имат общо с дървесината. Активни са нощем и са толкова малки, че почти не се виждат.  До тук се изчерпват общите черти между дървеници и дървояди.

Една от основните разлики между дървеници и дървояди е в нуждите им от дървен материал. Дървениците живеят в него, най- често в леглото ни и съседните на леглото мебели. Дървениците се хранят с кръв, докато дървоядите, на практика, имат нужда от дърво, за да се хранят.  В изключително редки случаи дървоядите излизат от дървения под, мебел и т.н. Изключено е да имате ухапване от дървояд, докато ако живеете с дървеници ще разберете за тяхното присъствие най- вече за ухапванията. Повече за ухапванията от дървеници можете да прочетете тук.

Дървояди- полезна информация

Дървоядите са бръмбари. Представляват значителен риск за домовете, тъй като те променят дървесината на прах или фин прах. Хората, които обмислят да закупят или в момента притежават по- стар имот, могат да бъдат изложени на висок риск от заразяване с дървояди. Тези вредители увреждат редица дървесина, от твърда дървесина като дъб и орех до мека дървесина като бор. Ако се промъкнат във Вашия дом, те могат да причинят щети в продължение на много години. Развиващите се ларви, подобни на личинки, нанасят щети, докато създават тесни, криволичещи тунели в дървото, с което се хранят. Тунелирането и развитието на ларвите се извършват изцяло под повърхността на дървесината.

Дървояди

Заразите обикновено се откриват след забелязване на прах, придружен от малки, кръгли дупки в повърхността на дървесината. Това са изходни дупки, където вече възрастните дървояди са дъвчели дървесината след завършване на развитието си. Нововъзникналите възрастни се чифтосват и снасят яйца върху или под повърхността на гола, недовършена дървесина. Яйцата се излюпват в малки ларви, които са проникнали в дървото, като се появяват като възрастни една до пет години по -късно, обикновено през късна зима, пролет или лято в зависимост от вида. По- вероятно е  да видите щетите по дървесината, а не самите дървояди. Понякога бръмбарите могат да бъдат открити в близост до повредена дървесина или на первази на прозорците, тъй като някои са привлечени от светлина.

Трите най -разрушителни групи дървояди са ликтидите, анобиидите и бострихидите. Всяка група съдържа няколко вида, способни да повредят дървесните материали.

Те атакуват твърда дървесина, най- често. Дървоядите се размножават в мъртви и изсушени твърди дървета, като мъртви клони и крайници на дървета. Тяхното присъствие се пренебрегва, докато не бъдат открити в складиран дървен материал, греди, греди, готово дърво и мебелни изделия.

Много пъти дървоядите (Lyctidae) навлизат в дървен материал, който се съхранява или втвърдява. Подовете от твърда дървесина като ясен, хикори, дъб, орех и череша са често атакувани.

Възрастните дървояди са  малки с цилиндрична форма. Обикновено са кафеви до червеникави на цвят.

Жизнен цикъл

Дървояди- как да се отървем от дървояди?

Дървоядите преминават през четири различни етапа на живот: яйце, ларва, какавида и възрастен. Първите три от тези етапи се срещат само в заразената дървесина. Ларвата е кремаво бяла, С-образна личинка с увеличен гръден кош. Стадия на ларва на дървояда е отговорна за действителните щети по дървесината.

Факти за дървоядите:

Може би си мислите, че дървояда, който атакува пода и мебелите Ви, възрастен, но повечето щети, нанесени на мебелите, са от ларвите. Това е така, защото възрастните не живеят много дълго – обикновено само толкова, колкото да снасят яйца. След като яйцата се излюпят и ларвите излязат, те започват да се пробиват и да се хранят с дърветата около тях. Може да отнеме до 5 години, преди ларвите да узреят в зряла възраст. Това означава, че те могат да се хранят с Вашите мебели до 5 години! Има на  дървояди, които излизат от мебелите 35 години след заразяването!

Дървоядите преминават през пълна метаморфоза, точно като муха или бълха. Има яйце, ларви, какавиди и възрастни. След като ларвите се превърнат в възрастни, те ще излязат от гората. Това най -вероятно ще се случи през някой от месеците между април и юли. Може да забележите малки дупки в мебелите си от този процес – те се наричат ​​„изходни“ дупки. Можете също така да намерите купчини дървени стърготини като отпадъци.

При съжителство с дървояди е вероятно през нощта да чувате странни звуци, които наподобяват тиктакане на часовник, от храненето им с дървен материал през нощта.

Как да се отървем от дървояди?

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да намалите съдържанието на влага в дървесината, до по -малко от 20% влага. Измервателите на влажност могат да се използват за определяне на нивото на влага в дървесината. Централното отопление, изолациите и добрата вентилация могат да помогнат за контролиране на влагата. Грубо нарязаният дървен материал трябва да се изсуши в пещ, за да убие всички етапи на бръмбара. Намаляването на влагата може да не е достатъчно, за да се контролира напълно нашествието на дървояди.
 2. Шлифованото и лакирано дърво няма да бъде толкова привлекателно за възрастни дървояди. Те не могат да проникнат или да намерят пукнатини и пукнатини в дървената повърхност, за да отлагат яйцата си.
 3. Нападнатите мебели, които са недовършени (без лак, не са боядисани, не са восъчни или не и не могат да бъдат третирани с боратни инсектициди, могат да бъдат третирани в камери за фумигация. Камерите за опушване се използват за фумигация на заразени мебели. Потърсете професионална фирма за контрол на вредители, които е лицензирана за фумигация.
 4. Ако е практично, отстранете нападнатото дърво. Ако не, използвайте остатъчни боратни инсектициди. Поради дългия си жизнен цикъл (12-18) месеца в дървесината, може да видите появяващи се дървояди дори след третиране. Яйцата и идващите ларви ще влязат в контакт с инсектицида, за да ги убият.

Ако търсите лицензирана ДДД фирма за ефективно пръскане срещу  дървеници/ дървояди, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!

Обадете се сега 070014548

Обадете се тук