Дървеници и дървояди- едни и същи вредители ли са? Как да ги различаваме? Полезна информация за дървояди!

Дървеници и дървояди- прилики и разлики

Дървеници и дървояди– различни вредители са, макар и с близки имена. Общото помежду им е, че и двата вида насекоми имат общо с дървесината. Активни са нощем и са толкова малки, че почти не се виждат.  До тук се изчерпват общите черти между дървеници и дървояди.

Една от основните разлики между дървеници и дървояди е в нуждите им от дървен материал. Дървениците живеят в него, най- често в леглото ни и съседните на леглото мебели. Дървениците се хранят с кръв, докато дървоядите, на практика, имат нужда от дърво, за да се хранят.  В изключително редки случаи дървоядите излизат от дървения под, мебел и т.н. Изключено е да имате ухапване от дървояд, докато ако живеете с дървеници ще разберете за тяхното присъствие най- вече за ухапванията. Повече за ухапванията от дървеници можете да прочетете тук.

Дървояди- полезна информация

Дървоядите са бръмбари. Представляват значителен риск за домовете, тъй като те променят дървесината на прах или фин прах. Хората, които обмислят да закупят или в момента притежават по- стар имот, могат да бъдат изложени на висок риск от заразяване с дървояди. Тези вредители увреждат редица дървесина, от твърда дървесина като дъб и орех до мека дървесина като бор. Ако се промъкнат във Вашия дом, те могат да причинят щети в продължение на много години. Развиващите се ларви, подобни на личинки, нанасят щети, докато създават тесни, криволичещи тунели в дървото, с което се хранят. Тунелирането и развитието на ларвите се извършват изцяло под повърхността на дървесината.

Дървояди

Заразите обикновено се откриват след забелязване на прах, придружен от малки, кръгли дупки в повърхността на дървесината. Това са изходни дупки, където вече възрастните дървояди са дъвчели дървесината след завършване на развитието си. Нововъзникналите възрастни се чифтосват и снасят яйца върху или под повърхността на гола, недовършена дървесина. Яйцата се излюпват в малки ларви, които са проникнали в дървото, като се появяват като възрастни една до пет години по -късно, обикновено през късна зима, пролет или лято в зависимост от вида. По- вероятно е  да видите щетите по дървесината, а не самите дървояди. Понякога бръмбарите могат да бъдат открити в близост до повредена дървесина или на первази на прозорците, тъй като някои са привлечени от светлина.

Трите най -разрушителни групи дървояди са ликтидите, анобиидите и бострихидите. Всяка група съдържа няколко вида, способни да повредят дървесните материали.

Те атакуват твърда дървесина, най- често. Дървоядите се размножават в мъртви и изсушени твърди дървета, като мъртви клони и крайници на дървета. Тяхното присъствие се пренебрегва, докато не бъдат открити в складиран дървен материал, греди, греди, готово дърво и мебелни изделия.

Много пъти дървоядите (Lyctidae) навлизат в дървен материал, който се съхранява или втвърдява. Подовете от твърда дървесина като ясен, хикори, дъб, орех и череша са често атакувани.

Възрастните дървояди са  малки с цилиндрична форма. Обикновено са кафеви до червеникави на цвят.

Жизнен цикъл

Дървояди- как да се отървем от дървояди?

Дървоядите преминават през четири различни етапа на живот: яйце, ларва, какавида и възрастен. Първите три от тези етапи се срещат само в заразената дървесина. Ларвата е кремаво бяла, С-образна личинка с увеличен гръден кош. Стадия на ларва на дървояда е отговорна за действителните щети по дървесината.

Факти за дървоядите:

Може би си мислите, че дървояда, който атакува пода и мебелите Ви, възрастен, но повечето щети, нанесени на мебелите, са от ларвите. Това е така, защото възрастните не живеят много дълго – обикновено само толкова, колкото да снасят яйца. След като яйцата се излюпят и ларвите излязат, те започват да се пробиват и да се хранят с дърветата около тях. Може да отнеме до 5 години, преди ларвите да узреят в зряла възраст. Това означава, че те могат да се хранят с Вашите мебели до 5 години! Има на  дървояди, които излизат от мебелите 35 години след заразяването!

Дървоядите преминават през пълна метаморфоза, точно като муха или бълха. Има яйце, ларви, какавиди и възрастни. След като ларвите се превърнат в възрастни, те ще излязат от гората. Това най -вероятно ще се случи през някой от месеците между април и юли. Може да забележите малки дупки в мебелите си от този процес – те се наричат ​​„изходни“ дупки. Можете също така да намерите купчини дървени стърготини като отпадъци.

При съжителство с дървояди е вероятно през нощта да чувате странни звуци, които наподобяват тиктакане на часовник, от храненето им с дървен материал през нощта.

Как да се отървем от дървояди?

  1. Първото нещо, което трябва да направите, е да намалите съдържанието на влага в дървесината, до по -малко от 20% влага. Измервателите на влажност могат да се използват за определяне на нивото на влага в дървесината. Централното отопление, изолациите и добрата вентилация могат да помогнат за контролиране на влагата. Грубо нарязаният дървен материал трябва да се изсуши в пещ, за да убие всички етапи на бръмбара. Намаляването на влагата може да не е достатъчно, за да се контролира напълно нашествието на дървояди.
  2. Шлифованото и лакирано дърво няма да бъде толкова привлекателно за възрастни дървояди. Те не могат да проникнат или да намерят пукнатини и пукнатини в дървената повърхност, за да отлагат яйцата си.
  3. Нападнатите мебели, които са недовършени (без лак, не са боядисани, не са восъчни или не и не могат да бъдат третирани с боратни инсектициди, могат да бъдат третирани в камери за фумигация. Камерите за опушване се използват за фумигация на заразени мебели. Потърсете професионална фирма за контрол на вредители, които е лицензирана за фумигация.
  4. Ако е практично, отстранете нападнатото дърво. Ако не, използвайте остатъчни боратни инсектициди. Поради дългия си жизнен цикъл (12-18) месеца в дървесината, може да видите появяващи се дървояди дори след третиране. Яйцата и идващите ларви ще влязат в контакт с инсектицида, за да ги убият.

Ако търсите лицензирана ДДД фирма за ефективно пръскане срещу  дървеници/ дървояди, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!

Дезинсект дава 100% гаранция за качество! Сертифицирани сме по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на Дезинсект преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Обадете се сега 070014548

Обадете се тук