Дървояд

ЦЕНИ

Цялостна обработка на помещение

до 30 м2

120
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 60 м2

190
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 100 м2

270
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 150 м2

390
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция
Цените за обработка срещу дървояди са за третиране чрез намазване. За обработки посредством използване на газ токсин цените се договарят индивидуално след извършен оглед

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

Дезинсект дава 100% гаранция за качество! Сертифицирани сме по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на Дезинсект преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Обадете се тук

Често  клиентите ни искат да им обясним как изглежда дървояд, тъй като много от тях не са сигурни дали са заразени с дървояди или не. Очевидният признак на проблем с дървояди е така  наречената „изходна дупка“ във всяка дървесина или дървен материал. Тези дупки са с диаметър само няколко милиметра и са лесно видими.

Въпреки това, само защото има дупки, не означава, че имате дървояди. Може да се окаже, че дървояда е напуснал отдавна, оставяйки щетите след себе си, но това все още може да означава, че дървеният материал е оставен отслабен и потенциално опасен.

Признаци за дървояди

Идентифицирането на проблем с дървояди в ранните му етапи е най-важният етап от третирането на проблема с дървояди. В много случаи може дори да не сте наясно, че имате проблем, докато щетите не бъдат нанесени и не можете да видите доказателствата, че дървоядът е бил на работа. Ако не вземете мерки навреме, дървоядът ще продължи да се храни с дървения материал, което в крайна сметка ще доведе до структурна повреда на дървесината.

Видове дървояди

Има редица различни видове дървояди, които могат да засегнат собствеността, но има сигнални признаци, за които можете да внимавате. Нашият списък по-долу описва какво да търсите, когато подозирате, че може да имате проблем с дървояди. Ако забележите някой от признаците по-долу, тогава е препоръчително да се свържете със специалист, за да започнете процеса на третиране на проблема с дървояди.

 

Една от най-неприятните части на заразяването с дървояди е, че признаците на проблема са видими само в края на жизнения цикъл на дървояда. Това е, когато бръмбарът дървояд се освобождава от дървения материал, за да продължи своето размножаване.

 

Знак 1: Изходни дупки в дървесината Знаците, за които трябва да внимавате, са това, което наричаме изходни дупки. Когато идентифицирате дали имате активен дървояд във вашия имот, един много визуален знак са дупките, създадени от дървояда при излизането му от дървото. Размерът на дупките варира в зависимост от вида на дървояда, но обикновено те са между 2 мм и 5 мм. Ако проблемът с дървояда е активен, дупките ще имат „чист“ или „свеж“ вид. Те често могат да бъдат забелязани само отблизо, освен ако няма голямо заразяване и много изходни дупки заедно. Вижте нашите примери по-долу за различни видове изходни отвори:

Знак 2: Наличие на прах Друг признак, че имате заразяване с дървояд във вашия имот, е наличието на стърготини, оставени от бръмбара, когато той дъвче пътя си през дървесината. Прахът от дървояда е светъл на цвят и изглежда почти като много фини дървени стърготини. Този прах е по същество е отпадък от дървояд и може да ни помогне да идентифицираме какъв вид е.

Знак 3: Тунели в дървесината, причинени от дървояд.Въпреки че това е очевиден знак, че имате проблем с дървояди, той е и един от най-малко видимите. Тунелите се създават от дървояда, докато минава през дървения материал.

Знак 4: Повредено дърво Повредата на дърво е ясен знак, че дървояда причинява щети на вашето имущество. Щетите могат да варират от отслабени подови дъски до разпадащи се первази. Важно е да не бъркате увреждането от дървояд с щетите, причинени от сухо или мокро гниене. Ако не сте сигурни кой от тези проблеми причинява щетите, тогава е важно да се свържете със специалист по дървен материал, за да провери дървения материал и да избегнете ненужни обработки, които може да не са подходящи.

Какво е дървояда?

Е, първо, дървоядът  не е червей. Всъщност дървоядите  са бръмбари! Те снасят яйца в малки пукнатини във вашите мебели, греди и подови дъски. Яйцата се излюпват в ларви, които се заравят в дървесината, оставайки там до пет години, потенциално причинявайки значителна вреда.

Какви са различните видове дървояди?

Има различни видове дървояди. Този, който имате, може да диктува вида и степента на вашия проблем. Например, дървоядите в дървения материал могат да причинят по-големи разрушения в сравнение с дървоядите в мебелите. Може да се изненадате да научите, че дървояда има тригодишен жизнен цикъл от навлизането в дървесината и снасянето на яйцата си до изяждането на насекомите от дървото и в крайна сметка напускането на повърхността през изходен отвор.  Жизненият цикъл на дървояда обикновено винаги е към края си, преди повечето собственици на имоти дори да осъзнаят, че имат проблем. Жизненият цикъл на дървояда се състои от: Женският възрастен бръмбар снася яйцата си в пукнатина в дървото. Те се превръщат в ларви, които се хранят в дървесината, създавайки мрежа от тунели, които с течение на времето отслабват структурата на дървения материал.След две-пет години на тунелиране и хранене, ларвите какавидират и се придвижват към повърхността на дървото.Там те се превръщат във възрастни бръмбари и пробиват дупки в дървения материал, създавайки отличителните изходни дупки. Вероятно е също така да видите прах, създаден от ларвите в дупките, които се появяват на повърхността на дървения материал.След това новите възрастни бръмбари се чифтосват, произвеждайки оплодени яйца и процесът започва отначало.

Как изглежда дървояда?

Проблемът тук е, че не можете да забележите ларвите, които причиняват всички щети, защото те никога не излизат на повърхността през годините на хранене и тунелиране през дървото ви. Обикновено първият признак за наличие на дървояд е, когато се появят изходните отвори. Дотогава ларвата е какавидила, превърнала се в бръмбар и излиза от дървения материал. Унищожаването, причинено от тази конкретна ларва, е извършено. Ето защо е важно да действате веднага щом забележите появата на първите изходни дупки. След като възрастните бръмбари се появят, те няма да навредят на дървесината ви, но може да ги видите как летят към източници на светлина, търсейки нови партньори и територии. Животът на възрастния бръмбар е кратък – до четири дни за мъжкия и четиринадесет за женския. Така че друга индикация за заразяване е гледката на мъртви бръмбари, често върху вътрешни первази на прозореца.

Как да разбера дали дървояда е активен?

Това не винаги е просто. Един възможен признак за свежа активност е наличието на надраскване около дупките, (например крака на мебели в помещения, които се използват и почистват).

Този тест е по-малко полезен в затворени пространства като покривни пространства и подови дъски, които могат да останат недокоснати в продължение на много години. Друг метод е да запушите изходен отвор с пчелен восък или къс хартия и да видите дали нов възрастен бръмбар ще пробие, за да избяга от дървото. Въпреки това, може да се наложи да изчакате до една година, за да видите някакви резултати. Тъй като може да е трудно да получите ясна индикация, ето защо наистина се нуждаете от професионална фирма за борба с вредители.

Мога ли да се отърва сам от дървояди?

И така, как да се отървете от дървояди? Ако сте абсолютно уверени, че вашето заразяване е изолирано, например, една малка мебел, използването на това може да бъде подходящ начин на действие, като гарантирате, че следвате внимателно инструкциите за приложение. Ако искате сами да третирате дървояди, разбира се, различни препарати се предлагат в продажба в редица различни магазини. Просто следвайте стриктно инструкциите. Имайте предвид, че при използването на някои от наличните препарати срещу дървояди трябва да се уверите, че сте адекватно защитени, преди да опитате каквото и да е третиране. Въпреки това, има толкова много променливи в рамките на проблемите с дървояди – вида на бръмбара, етапа от жизнения му цикъл, колко е активен, каква е популацията, всъщност дървояд ли е изобщо? Всяко масово заразяване с дървояди е необходимо да се третира от специалист поради спецификата на този вид вредител.