Дървояд

Често  клиентите ни искат да им обясним как изглежда дървояд, тъй като много от тях не са сигурни дали са заразени с дървояди или не. Очевидният признак на проблем с дървояди е така  наречената „изходна дупка“ във всяка дървесина или дървен материал. Тези дупки са с диаметър само няколко милиметра и са лесно видими.

Въпреки това, само защото има дупки, не означава, че имате дървояди. Може да се окаже, че дървояда е напуснал отдавна, оставяйки щетите след себе си, но това все още може да означава, че дървеният материал е оставен отслабен и потенциално опасен.

Признаци за дървояди

Идентифицирането на проблем с дървояди в ранните му етапи е най-важният етап от третирането на проблема с дървояди. В много случаи може дори да не сте наясно, че имате проблем, докато щетите не бъдат нанесени и не можете да видите доказателствата, че дървоядът е бил на работа. Ако не вземете мерки навреме, дървоядът ще продължи да се храни с дървения материал, което в крайна сметка ще доведе до структурна повреда на дървесината.

Видове дървояди

Има редица различни видове дървояди, които могат да засегнат собствеността, но има сигнални признаци, за които можете да внимавате. Нашият списък по-долу описва какво да търсите, когато подозирате, че може да имате проблем с дървояди. Ако забележите някой от признаците по-долу, тогава е препоръчително да се свържете със специалист, за да започнете процеса на третиране на проблема с дървояди.

 

Една от най-неприятните части на заразяването с дървояди е, че признаците на проблема са видими само в края на жизнения цикъл на дървояда. Това е, когато бръмбарът дървояд се освобождава от дървения материал, за да продължи своето размножаване.

 

Знак 1: Изходни дупки в дървесината Знаците, за които трябва да внимавате, са това, което наричаме изходни дупки. Когато идентифицирате дали имате активен дървояд във вашия имот, един много визуален знак са дупките, създадени от дървояда при излизането му от дървото. Размерът на дупките варира в зависимост от вида на дървояда, но обикновено те са между 2 мм и 5 мм. Ако проблемът с дървояда е активен, дупките ще имат „чист“ или „свеж“ вид. Те често могат да бъдат забелязани само отблизо, освен ако няма голямо заразяване и много изходни дупки заедно. Вижте нашите примери по-долу за различни видове изходни отвори:

Знак 2: Наличие на прах Друг признак, че имате заразяване с дървояд във вашия имот, е наличието на стърготини, оставени от бръмбара, когато той дъвче пътя си през дървесината. Прахът от дървояда е светъл на цвят и изглежда почти като много фини дървени стърготини. Този прах е по същество е отпадък от дървояд и може да ни помогне да идентифицираме какъв вид е.

Знак 3: Тунели в дървесината, причинени от дървояд.Въпреки че това е очевиден знак, че имате проблем с дървояди, той е и един от най-малко видимите. Тунелите се създават от дървояда, докато минава през дървения материал.

Знак 4: Повредено дърво Повредата на дърво е ясен знак, че дървояда причинява щети на вашето имущество. Щетите могат да варират от отслабени подови дъски до разпадащи се первази. Важно е да не бъркате увреждането от дървояд с щетите, причинени от сухо или мокро гниене. Ако не сте сигурни кой от тези проблеми причинява щетите, тогава е важно да се свържете със специалист по дървен материал, за да провери дървения материал и да избегнете ненужни обработки, които може да не са подходящи.

Какво е дървояда?

Е, първо, дървоядът  не е червей. Всъщност дървоядите  са бръмбари! Те снасят яйца в малки пукнатини във вашите мебели, греди и подови дъски. Яйцата се излюпват в ларви, които се заравят в дървесината, оставайки там до пет години, потенциално причинявайки значителна вреда.

Какви са различните видове дървояди?

Има различни видове дървояди. Този, който имате, може да диктува вида и степента на вашия проблем. Например, дървоядите в дървения материал могат да причинят по-големи разрушения в сравнение с дървоядите в мебелите. Може да се изненадате да научите, че дървояда има тригодишен жизнен цикъл от навлизането в дървесината и снасянето на яйцата си до изяждането на насекомите от дървото и в крайна сметка напускането на повърхността през изходен отвор.  Жизненият цикъл на дървояда обикновено винаги е към края си, преди повечето собственици на имоти дори да осъзнаят, че имат проблем. Жизненият цикъл на дървояда се състои от: Женският възрастен бръмбар снася яйцата си в пукнатина в дървото. Те се превръщат в ларви, които се хранят в дървесината, създавайки мрежа от тунели, които с течение на времето отслабват структурата на дървения материал.След две-пет години на тунелиране и хранене, ларвите какавидират и се придвижват към повърхността на дървото.Там те се превръщат във възрастни бръмбари и пробиват дупки в дървения материал, създавайки отличителните изходни дупки. Вероятно е също така да видите прах, създаден от ларвите в дупките, които се появяват на повърхността на дървения материал.След това новите възрастни бръмбари се чифтосват, произвеждайки оплодени яйца и процесът започва отначало.

Как изглежда дървояда?

Проблемът тук е, че не можете да забележите ларвите, които причиняват всички щети, защото те никога не излизат на повърхността през годините на хранене и тунелиране през дървото ви. Обикновено първият признак за наличие на дървояд е, когато се появят изходните отвори. Дотогава ларвата е какавидила, превърнала се в бръмбар и излиза от дървения материал. Унищожаването, причинено от тази конкретна ларва, е извършено. Ето защо е важно да действате веднага щом забележите появата на първите изходни дупки. След като възрастните бръмбари се появят, те няма да навредят на дървесината ви, но може да ги видите как летят към източници на светлина, търсейки нови партньори и територии. Животът на възрастния бръмбар е кратък – до четири дни за мъжкия и четиринадесет за женския. Така че друга индикация за заразяване е гледката на мъртви бръмбари, често върху вътрешни первази на прозореца.

Как да разбера дали дървояда е активен?

Това не винаги е просто. Един възможен признак за свежа активност е наличието на надраскване около дупките, (например крака на мебели в помещения, които се използват и почистват).

Този тест е по-малко полезен в затворени пространства като покривни пространства и подови дъски, които могат да останат недокоснати в продължение на много години. Друг метод е да запушите изходен отвор с пчелен восък или къс хартия и да видите дали нов възрастен бръмбар ще пробие, за да избяга от дървото. Въпреки това, може да се наложи да изчакате до една година, за да видите някакви резултати. Тъй като може да е трудно да получите ясна индикация, ето защо наистина се нуждаете от професионална фирма за борба с вредители.

Мога ли да се отърва сам от дървояди?

И така, как да се отървете от дървояди? Ако сте абсолютно уверени, че вашето заразяване е изолирано, например, една малка мебел, използването на това може да бъде подходящ начин на действие, като гарантирате, че следвате внимателно инструкциите за приложение. Ако искате сами да третирате дървояди, разбира се, различни препарати се предлагат в продажба в редица различни магазини. Просто следвайте стриктно инструкциите. Имайте предвид, че при използването на някои от наличните препарати срещу дървояди трябва да се уверите, че сте адекватно защитени, преди да опитате каквото и да е третиране. Въпреки това, има толкова много променливи в рамките на проблемите с дървояди – вида на бръмбара, етапа от жизнения му цикъл, колко е активен, каква е популацията, всъщност дървояд ли е изобщо? Всяко масово заразяване с дървояди е необходимо да се третира от специалист поради спецификата на този вид вредител.

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX® – ползи и предимства.

 

Вредителите по дървото (познати под общото наименование дървояди) са бръмбари, които могат да нанесат огромни поражения в дървените елементи на вашата къща, стопанска постройка, беседка или друго имущество далеч преди да разберете за тяхното присъствие. Това е така поради факта, че щетите по дървото се причиняват от техните ларви. Често се случва да минат 3 или повече години преди възрастният вече дървояд да направи изходен отвор и да излезе навън в търсене на партньор за оплождане и снаняне на нови яйца.

Xilix гел против дървоядиОбработките срещу дървояди се извършват по различен начин. В общия случай какъв вид третиране ще бъде приложено зависи от степента на сериозност на проблема, вида и размера на дървените елементи, температурните условия, влажността на дървото, предишни третирания и др.

Най-масово прилаганите обработки срещу дървояди в България се извършват с инсектицидни препарати в течна форма или т.нар. „инсектицидни димки“.

Инсектицидните препарати в течна форма се използват след като бъде приготвен работен разтвор и заразените места се третират чрез опръскване. Препаратът прави контакт с опръсканите повърхности и при правилна дозировка и приготвяне на работния разтвор действа летално на вредителите в случай на контакт.

Проблемът при използването на течни инсектицидни димки против дървояди възниква от слабата им проникваща способност – от няколко минилетра до 1 см. При големите подпокривни носещи греди и колони в подпокривните пространства, или в съоръжения като беседки и летни кухни, ларвите на дървоядните бръмбъри често се намират на дълбочина повече от 5 см в дървото. Както вече споменахме по-горе за да повлияе инсектицида е необходим директен контакт с вредителя. С други думи, ако в период до от няколко месеца след обработката възрастен дървояд излезе от дървото, той ще умре тъй като ще трябва да мине през контактната повърхност.

Това обаче е повече въпрос на късмет или шанс, отколкото на третиране с гарантиран краен резултат. Ето защо инсектицидните димки не могат да решат проблема с дървоядите във вашето имущество.

Инсектицидните димки от друга страна са предназначени за непрофесионална употреба. Те отделят инсектициден дим предназначен за убиване на вредители които са типични за дома – кожоядни бръмбари, хлебарки, дървеници и др. След активиране, димките отделят газ, който има по-добри проникващи свойства от течните инсектициди. Въпреки това димките имат своите недостатъци:

  • Необходимо е изключително прецизно определяне на кубатурата на помещенията, като при определени случаи за помещения с тавани по-високи от обичайното се налага използването на по-голям брой димки.
  • Карантината след обработка е между 4 и 6 часа, което е сравнително кратко време при такава обработка, но предвид използването на газ, много хора се притесняват да влязат в третираните помещения.
  • След обработката е задължително проветряване на помещенията за период от 1 до 2 часа, което я прави неподходяща за зимния период.
  • При обработка на подпокривни пространства често има естествени отвори през които прониква въздух и причинява движение на въздушните маси в пространството. Това прави димките напълно неефективни, тъй като отделяният газ не се концентрира в обработваното пространство.

Третиране с инсектициден гел против дървояди XILIX® има редица предимства пред изброените по-горе начини за обработка на дървото, за което свидетелства и 10 годишната гаранция на обработката, която производителят предоставя за обработените от сертифициран изпълнител площи.

Xilix Gel против дървоядиНа първо място – консистенцията на продукта, която е гелообразна осигурява равномерното нанасяне по дървото. Формулацията на препарата съдържа компонент който разтваря порите на дървесината и осигурява проникване на инсектицида в дълбочина. За разлика от течните инсектицидни препарати, при извършване на правилна обработка XILIX GEL против дървояди прониква на дълбочина до 25 см в дървото, като по този начин достига до местата където дървоядните ларви са активни и се хранят.

Времето за проникване на препарата е различно и зависи от температурата и влажността на дървото, но в обикновения случай е между 4 и 8 часа. Гелът не променя цвета на дървото, а 30 дни след обработката можете да положите и финишно покритие по ваш избор без това да повлиява неговата ефективност.

XILIX GEL против дървояд съдържа комбинация от Перметрин (инсекцитид произведен на базата на вещество от групата на Пиретроидите – хризантемена киселина) в комбинация с Циперметрин. Пиретроидите са естествени природни инсектициди с широкоспектърно действие. В комбинация с Циперметрин – органично съединение на същата основа, неговото действие се усилва многократно.

Формулацията на XILIX GEL осигурява най-важното за един инсектицид – неговото дълготрайно действие в сърцевината на проблема! Препаратът достига изцяло и напълно унищожава ларвите, които хранейки се прокопават тунели и по този начин разрушават дървото. Нещо повече – неговото последващо действие в дървото при определени условия може да продължи до 10 години и да възпрепятства последваща зараза – нещо което никой от останалите способи за третиране срещу дървояди не предлага!

XILIX GEL е революционен продукт в третирането срещу дървояди. Със своите характеристики да прониква в дълбочина, дълготраен ефект, и щадящо действие XILIX е продукт без алтернатива в борбата с дървояди!

Дезинсект дава 100% гаранция за качество! Сертифицирани сме по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на Дезинсект преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Последвайте ни в социалните мрежи

Какви са различните видове дървояди?

Има различни видове дървояди. Този, който имате, може да диктува вида и степента на вашия проблем. Например, дървоядите в дървения материал могат да причинят по-големи разрушения в сравнение с дървоядите в мебелите. 

Може да се изненадате да научите, че дървояда има тригодишен жизнен цикъл от навлизането в дървесината и снасянето на яйцата си до изяждането на насекомите от дървото и в крайна сметка напускането на повърхността през изходен отвор. 

Жизненият цикъл на дървояда обикновено винаги е към края си, преди повечето собственици на имоти дори да осъзнаят, че имат проблем. Жизненият цикъл на дървояда се състои от: Женският възрастен бръмбар снася яйцата си в пукнатина в дървото.

Те се превръщат в ларви, които се хранят в дървесината, създавайки мрежа от тунели, които с течение на времето отслабват структурата на дървения материал.След две-пет години на тунелиране и хранене, ларвите какавидират и се придвижват към повърхността на дървото.

Там те се превръщат във възрастни бръмбари и пробиват дупки в дървения материал, създавайки отличителните изходни дупки. Вероятно е също така да видите прах, създаден от ларвите в дупките, които се появяват на повърхността на дървения материал.След това новите възрастни бръмбари се чифтосват, произвеждайки оплодени яйца и процесът започва отначало.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.