Мравка / Мравки

Цени

до 50 м2

45
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 100 м2

60
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 150 м2

70
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 200 м2

80
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

Mравка – какво насекомо е? Мравки в къщи? Какъв препарат против мравки да използвате?

И най- важния въпрос: Как да се отървем от мравки?

Мравка – Какво насекомо е?

МравкаМравка-  насекомо, което заедно с пчелите и осите образуват разред ципокрили. Мравките са често срещани насекоми по целия свят, но имат невероятни умения.  Има над 12 000 вида мравки по света.

Мравките използват сетивата си, за да общуват с членовете на колонията. Те произвеждат химикали, наречени феромони, които се усещат от други мравки с помощта на техните антени. Те могат също да използват своите антени или други части на тялото, за да изпращат съобщения чрез докосване. Съобщенията за докосване се предават чрез стридули, които са звуци и вибрации, генерирани от една мравка, която трие части от тялото си. Тези форми на комуникация предават различни съобщения, като например къде се намира храната или какви опасности са налице.

Колониите от мравки са разделени на групи от индивиди, които имат различни функции, като работници, войници и кралици. Всички работници са женски, които се грижат за много по-голямата кралица и нейните малки или излизат да намерят храна. Крилатите мъжки се чифтосват с кралици и скоро след това умират. Кралиците също имат крила, но те се откъсват след чифтосване. Мравките са важен вид плячка за много различни влечуги, земноводни, членестоноги, птици и бозайници. Дълголетието не може да се обобщи за всички мравки, но кралиците обикновено живеят няколко години, а работничките – само няколко седмици или месеци.

Мравка – заедно с другите от колонията изграждат гнездото си под земята и то се нарича мравуняк. Има наземна част, която служи като вход или изход, която се състои от пясък, глина и др.   Подземната част на мравуняка се състои от много на брой канали и хранилища. Има и мравки, които са приспособени към начина на живот на хората.

Мравки в къщи?

Най – често срещаният вид мравка в жилищата на хората е фараоновата. Видът е повсеместно разпространен. Видът се отличава с малки размери -работничките достигат до 2 мм. Цветът на насекомите варира от светло жълт до светло кафяв. Поради това, че видът произхожда от тропиците, топлината е важен фактор за неговото развитие – насекомите преживяват трудно при температура под 20 0С. Фараоновите мравки са всеядни.

мравки в къщиГнездото на фараоновата мравка е малко и може да се намира на изключително трудно достъпни места в жилището- под фаянсови плочки, дограми, подови настилки и други. Характерно за вида е, че повече от една царица може да обитава едно и също гнездо. Практически вредителите лесно могат да се разпространят, както в отделни помещения в жилището, така и от едно жилище в друго, като създадат „супер колонии“. Трудността за откриване на гнездата създава пречки за ефективната борба с фараоновите мравки.

Борба с мравки и Как да се отървем от мравки?

Ефикасната борба с мравки, зависи от своевременното откриване на проблема. Когато гнездото е малко и единично, много по-лесно би могло да бъде унищожено.

Въпреки, че гнездата на мравките са трудно откриваеми щателния оглед е задължителен. За наличие на гнезда може да се съди по малки фуги или дупки във фаянса и по ъглите на пода и стените. Често пъти на такива места се откриват малки частици от хранителни остатъци, които вредителите носят в гнездото. Ако входа на гнездото бъде открит може да се третира директно с инсектицид.

Препарат против мравки

Най ефикасен препарат против мравки е инсектицид с остатъчно действие, с него трябва да се третират всички установени пътеки и места на поява на мравките. Особено ефективно е да се използват микрокапсулирани препарати, чиито частици попадат по телата на насекомите и се предават при физически контакт от един индивид на друг. Добри резултати в борбата с вредителите дава използването на отровни хранителни примамки, под формата на гелове, гранули или спрей.

Често задавани въпроси:

Колко години живеят мравките?

Според различните видове мравки, продължителността на живота им варира от няколко седмици до няколко години.

Размножаване на мравките?

Работничките в колонията са стерилни женски с отговорности за храната. Повечето видове мравки имат крилати мъжки и женски екземпляри, като те напускат гнездото за да се чифтосат и създадат нови колонии. След чифтосване, мъжките мравки умират а женските търсят подходящи условия за ново гнездо. Когато крилата на царицата паднат, тя снася яйцата си от които се излюпват ларви. До няколко седмици какавидите се превръщат във възрастни насекоми.

Има и видове мравки, които не напускат колониите си за да се чифтосат.

как да се отървем от мравкиКолко тежи една мравка?

Една мравка тежи между 5 и 7 милиграма, като има и представители на фараоновата мравка, която тежи 1 милиграм.

С какво се хранят мравките?

Различните видове мравки се хранят с растения, насекоми, гъби, които отглеждат в мравуняка и медена роса.

Защо има мравки в къщи?

Най често проблем с мравки може да имате при лоша хигиена на дома и често оставяна не покрита храна ( храната може да бъде и на вашия домашен любимец)

На второ място е възможно Вие сами да сте сте донесли мравките си в къщи. Най често това става, чрез пренасяне на храна или багаж.

И третия най често срещан вариант е: заразено съседно помещение.

Нападение от мравки – защо?

Можете да сте станали жертва на нападение от мравки, по няколко причини:

Мравки в близост до дома Ви са били нападнати от други вредители и те търсят нов дом

Търсенето на храна, и създадени от Вас предпоставки биха могли да поканят вравки в дома Ви.

Как да се отървем от мравки?

Най -добрият начин да се отървете от мравките е добрата хигиена, регулярното почистване и изхвърляне на хранителните отпадъци и липсата на достъпна храна намалява риска от поява на мравки.

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!

Обадете се сега 070014548

Обадете се тук