Оса/ Оси- видове оси в България

Цени

1 гнездо

от 90
00
лв.
  • С включен ДДС
  • Време за реакция
  • до 48 часа
  • Сертификат за препарата
  • Инструктаж за превенция
  • Цената на обработка зависи от големината на гнездото, достъпността на мястото и броя на наличните гнезда/ осила.

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

„ДЕЗИНСЕКТ“ ООД подхожда към клиентите си с професионално отношение.
ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА!

Не сме щастливи, докато Вие не сте доволни!

Оса- какво представлява това насекомо? Оси и техните навици? Видове оси! Защо жилят осите? Ужилване от оса – какво представлява и как да реагираме? Борба с оси? Любопитни факти за осите!

Оса

Vespidae, или както ние си ги наричаме оси са от семейство жилещи насекоми. В света са известни приблизително 5 000 различни видове оси.  Обикновено не се сещаме за тях по хубав повод, а ги забелязваме едва когато започнат да се навъртат около нас.

Оса- става все по-активна с увеличаването на температурите. Ето защо пик на  популацията й се наблюдава през летните месеци. Обратно, през зимата осите умират, като жива остава само майката, която хибернира.

 оси, видове осиВидове оси: най-разпространените видове оси в България са Обикновената оса и Европейската жълта оса. С характерният си жълто-черен цвят и тяло с дължина до 2 см при царицата те са лесно отличими. Както от по-големите стършели, така и от пчелите. В природата различните видове оси се хранят с нектар, гниещи плодове, прашец. Има и видове оси, които се месоядни и консумират ларви, малки насекоми или различни видове месо. Оси- те опрашват растенията и прочистват околността, в която живеят от вредни насекоми. За насекомите, които вредят на посевите, осите са смъртоносен враг. Това автоматично ги прави полезни за нас хората.

Храната, която събират осите служи за изхранване на техните ларви, които от своя страна пък отделят секрет, с който се хранят самите оси. При възможност осите крадат мед.

Оса- какви навици има?

Оса- живее в дупки или гнезда, наречени „осила“. Обикновено предпочита пространства, които са защитени от атмосферните влияния, като дъжд и вятър. Затова често виждаме гнездо на оси на различни места в подпокривните конструкции на къщи, в ъгловите части на терасите на апартаментите, под стрехи на стопански или други постройки, които хората обитават. Не рядко, обаче, можете да се натъкнете на гнездо на оси в кухина или дънер на старо дърво. Осите са активни денем и най-слабо активни нощем. Ето защо, когато избирате време, в което да започнете борба с осите, отчетете че вечер и в ранните часове на нощта обикновено всички оси са в гнездото.

Признак, че в близост до вас има оси е честото им прелитане, съчетано с нарастването на техния видим брой. Оси- рядко летят на рояци, освен ако не нападат, когато се почувстват заплашени или атакувани. Тогава отделят специфичен феромон, който „уведомява“ останалите оси, че има заплаха, която изисква ответна реакция.

Когато правят своите гнезда, осите смесват слюнка с парченца мека дървесина, които дъвчат. Полученият материал е подобна на хартия материя, която всички сме виждали под формата на „осила“. Именно високото съдържание на целулоза в гнездата им прави нежелателно тяхното изгаряне. Огънят често може да се превърне в неконтролируем пожар.

Оса- защо жили?

На жилото на осите се дължи тяхната репутация.

Жило на оса

жило на осаИнтересно е да знаете, че осите не са агресивни, докато не бъдат предизвикани. Хората се притесняват повече от техният вид в съчетание с характерното им жужене, което сме свикнали да приемаме като сигнал за заплаха. По подобие на стършелите, жилото на осите е също така гладко и заострено в края. За разлика от пчелите, осите могат да ви ужилят неколкократно.

Оси-те не ни приемат като директна заплаха. Но са достатъчно умни за да знаят, че където има хора и животни, там се намира и достатъчно питателна месна храна. По навик, хората правят резки движения, за да се отърват или да ги прогонят, които просто искат да станат сътрапезници на масата ни. Тези резки движения са най-лошото, което можем да направим. Освен това са и гаранция за това, че насекомото ще се почувства заплашено и ще пристъпи към атака. Другият случай, в който оса ще атакува е когато се почувства застрашена или бъде нападнато гнездото й. Тогава всички оси ще излязат, за да се защитят и ако не разполагате със сигурна екипировка, рискът от сериозни последствия за Вашето здраве е сериозен.

Ужилване от оса – какво представлява и как да реагираме?

Ужилване от оса- съпроводено е с кратка, ясно изразена силна и пареща болка, която води до образуване на локален оток на ужиленото място.

ужилване от осаЗа радост  малък процент от хората са алергични към ужилване от оса. Но за тези които са, срещата с това насекомо може да има по-силно изразени последици като по-голям оток, болка и зачервяване. Отоците в меките части на тялото, като кожата около очите, устните, зад ушите и др. могат да бъдат силно изразени и много неприятни. Могат да са и  по-продължителни като време на задържане по тялото. При много малък процент от хората  алергията е силно изразена, което представлява сериозна заплаха за здравето и дори живота. Ужилване от оса може да доведе до анафилактичен шок, съпроводен със затруднения в дишането и голям оток по цялото тяло, в някои случаи до тежък белодоробен оток, или дори смърт.

Какво да правим при ужилване от оса?

При ужилване от оса винаги е добре ако имате под ръка аптечка или медицински шкаф, в който да съхранявате някакъв кортикостероид или антихистамин. Ако нямате под ръка такъв, можете да използвате природни продукти. Трябват ви продукти, които успокояват кожата и намаляват ефекта на разнасяне и действие на токсините в тялото ви.

Отровата на осата всъщност е мощен алкал. И като такъв, най-доброто противодействие е чрез киселина. При ужилване от оса можете да използвате органичен домашен ябълков оцет. Необходимо е да нанесете на ужиленото място с помощта на подходящ тампон, памук или друга чиста материя от плат и да го задържите за около 12-15 минути, като периодично навлажнявате материята с оцет. Освен оцет можете да използвате още:

Лед. Идеален начин да успокоите засегнатото място и да намалите болката е чрез охлаждане. Ледът е подходящ за това. Можете да го сложите на ужиленото място в плик, или подходяща торбичка за около 20 минути.

Чесън. Чесънът е невероятно болкоуспокояващо в случай на ухапване от оса. Просто разрежете на две една или две скилидки чесън и се уверете, че соковете от сърцевината им попадат на ужиленото място.

Лук. Друг хранителен продукт, който обикновено имаме вкъщи. Разрежете глава лук на две и сложете с отрязаната част на засегнатото място, като притискате внимателно, докато болката отшуми.

Оцет. По-горе стана дума за ефекта на органичния ябълков оцет, но ако нямате такъв под ръка, можете да използвате и обикновен винен оцет. Ефектът е същият, но се проявява по-бавно. Киселината в оцета неутрализира отровата в тялото от ужилването.

Лимонов сок. По подобие на оцета напоете тампон или подходяща памучна материя с лимонов сок и нанесете за около 15 минути на ужиленото място. В случай, че нямате готов лимонов сок, просто разрежете на две пресен лимон и си изцедете. Ако наложите част от разрязаният на две лимон върху ужиленото място също ще постигнете ефект, но малко по-бавно.

Борба с осите? Пръскане против оси. Премахване на оси.

Интересното е, че конфликтите между хора и оси започват обикновено непредизвикано. Или заради неволно действие на човека, или заради уплахата на осата, когато тя се почувства застрашена. Но, така или иначе, никой не иска жилещите насекоми да са близо до него, още повече да разположат своето осило в близост до дома.

Преди да научите как да се борите с осите ще ви кажем как да не го правите.

борба с осиНе палете гнездата им. Макар че този метод е сравнително бърз и ефективен, целулозоподобната материя, от която е изградено гнездото може лесно да се разгори прекалено бързо до степен в която да не можете да овладеете огъня и да причините по-големи щети на околните сгради или дървета.

Често срещан метод е поставянето на консерва от риба с разтворена в нея отрова. Миризливата риба привлича осите, а отровата ги убива. Но не забравяйте, че рибата може да привлече и вашият домашен любимец или дори свободно живеещи в околността кучета или котки.

Разбира се, най-доброто което можете да направите е да се обадите на специализирана ДДД фирма, която има необходимия опит да се справи с унищожаване на оси. Ние в „Дезинсект“ ООД имаме богат опит в борбата с оси и стършели. Уверено можем да заявим, че знаем как точно да подходим към Вашия проблем. Специализираните фирми извършват предварителен оглед, за да идентифицират възможните места, на които има гнезда. НЕ забравяйте, че много често може да виждате самите оси, но не и тяхното гнездо.

Уверете се, че осите нямат достъп до вътрешността на Вашия дом през различни пролуки или процепи в тавана, вратите и прозорците. Ефективен начин да опазите дома си от оси докато дойдат специалисти на помощ е просто да поставите комарници на вратите и прозорците.

Борба с осите-  не е нищо повече от това да се поинтересувате за условията и начините на работа, които предлагат различните фирми на пазара. Професионалният подход на Дезинсект ООД включва събиране на информация за същността на Вашия проблем, непосредствен мониторинг преди обработката, същинска обработка чрез пръскане против оси и гаранция за свършената работа. Окончателно премахване на оси.

Любопитни факти за осите!

Хартиената оса е в Топ 3 на най-лошо жилещите насекоми. Самата тя жили изключително рядко и само при непосредствена заплаха. Но проведени проучвания установяват, че ужилването й е толкова болезнено, че може да се сравни с досег на кожата със солна киселина.

Наскоро учени от Пенсилвания, съвместно със свои бразилски колеги откриха че пептидът mast-L (Mastоparan – L), който е основна съставка в отровата на азиатската оса е способен да убие бактерии, изключително устойчиви на антибиотици, като пробива бактериалната мембрана, открива и убива опасните патогени в нея.

Още интересни факти за осите ще ви разкажат нашите служители, когато потърсите професионална помощ от Дезинсект ООД в случай на необходимост! Повече информация и за други видове вредители ще намерите на нашата страница www.desinsect.bg.

Ако сте в проучване на ДДД фирми за ефективно справяне с проблем с оси, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!

Второ посещение от Супервайзор ако не сме се справили с проблема!

Връщане на парите, ако до 30 дни не решим проблема Ви!

Научете повече

За да се справите сами с осите

При нападение от оси , добре е да имате спрей против оси, тъй като с негова помощ ще убиете осите от разстояние без да влизате в контакт с тях и по този начин ще избегнете ухапване от оси. Със спрей против оси можете да третирате и осилото, но задължително трябва да бъдете с предпазно облекло против ужилване. Препоръчваме ви все пак да използвате спрея при единични оси, а при по-сериозен проблем да се обърнете към нас!

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.