Дървеница / Дървеници

Дървеница - какво представлява? Видове дървеници. Къде живеят дървениците? Борба с дървеници. Препарати срещу дървеници. Интересни факти за дървениците.

Цени

1 стая

55
00
лв.
 • до 25 м2

2 стаи

75
00
лв.
 • до 50 м2

3 стаи

95
00
лв.
 • до 80 м2

4 стаи

110
00
лв.
 • до 150 м2

*Посочените цени са с ДДС. Максимална ефективност се постига при 2 последователни обработки през 10-14 дни. Второто пръскане против дървеници има за цел да доубие новоизлюпеното поколение. При тежки случаи може да се наложи и трето пръскане срещу дървеници.

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.


Дървеници

РЕШЕНИE ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ДЪРВЕНИЦИ С ПАРА

Температурите, произвеждани от преносимите парни модули, са повече от достатъчни, за да убият дървениците и техните яйца при контакт. Третирането с пара против дървеници ни позволява да обработваме всички повърхности на матраци, пружини и мека мебел.

 1. Дървеница – какво представлява?

Дървеницата е  насекомо, което напада човека в жилището му. Тези насекоми произлизат от тъй наречените гнездови паразити. С кръв се хранят както възрастните от двата пола, така и техните нимфи (яйца на дървеници). Насекомите могат да попаднат в жилището на човека с багаж, стари мебели, кашони, или от изоставени гнезда на птици или прилепи. Този вид паразити са активни предимно нощем, но не само.  В България се срещат основно така наречените креватни дървеници.

 1. Видове дървеници:

В света има над 92 вида дървеници. Най – разпространеният вид дървеници (C. lectularius) е вида с най- висока адаптивност към човешка среда. Най- често се среща в области с умерен климат по света. Други видове дървеници са Cimex hemipterus- често срещани в районите с тропичен климат, които са активни основно по отношение на домашни птици и прилепи, както и  Leptocimex boueti- разпространени в тропиците на Западна Африка и Южна Америка – те съжителстват с приплепи и хора. Cimex pilosellus и Cimex pipistrella основно нападат прилепи, докато  Haematosiphon inodora, вид от Северна Америка напада домашни птици.

 1. Жизнен цикъл на развитие при дървениците

Кpeвaтнитe дъpвeници се размножават cлeд ĸaтo мъжĸaтa дъpвeницa изxвъpли ceмeтo cи в ĸopeмнaтa ĸyxинa нa жeнcĸaтa дъpвeницa. Дървениците не са моногамни, така че една женска дървеница може да бъде оплождана от няколко мъжки. Размножаването при дървениците е изключително бърз процес. При чифтосване женската дървеница снася по 2-3 яйца на ден. Всяко яйце на дървеница е с размер в дължина 1мм и има кремав цвят, лепкави са и са добре скрити в процепи и пукнатини от женската.

Има пет начални етапа в развитието на младите дървеници. Те се наричат нимфи- това са миниатюрни версии на възрастните индивиди. Във всеки етап на развитие нимфите имат нужда от кръвно хранене. Цялостното развитие на нимфата отнема между шест до осем седмици. Възрастните дървеници могат да живеят до шест месеца при стайна температура от 23 градуса, а при по- студена температура живеят и много по- дълго, до около 12 месеца. 

 1. Как се заразявам с дървенци? Къде живеят дървениците?
Най- разпространените начини да се сдобиете с дървеници:
 • Куфари, чанти, раници, сакове – Куфарите и всички видове чанти са едни от най- често срещаните предмети от бита, за които дървениците могат да се вкопчат. Тези два елемента са толкова често срещани, че не можете да избегнете да ги носите със себе си или да попречите на неканените посетителите да дойдат с Вас в дома Ви. Дървениците са много склонни да намерят място, за което да се вкопчат в някои случаи, така че най-добре е да разгледате внимателно вещите си, за да сте сигурни, че няма дървеници, които да се крият в багажа Ви и планирате да настаните в уютния си дом.
 • Публичните институции, работните ни места или училищата в много по- голяма степен  страдат от нападения от дървеници, тъй като много хора посещават тези места. Някои от тези хора вече имат домове, засегнати от дървеници и несъзнателно внасят тези дървеници по обществени институции или на работното място. Такъв тип места са в много по- голяма степен по -трудни за защита от дървеници поради огромното количество човешки трафик, който преминава през тях.
 • Хотели, мотели, хостели  или болници – Както публичните инситуции , работните ни места и ичилищата, така и общежития, мотели, хотели или болници, са застрашени от зараза с дървеници от хора, които могат да ги носят несъзнателно. Няма начин да се определи колко хора носят дървеници, така че е най -добре да следите всички признаци на дървеници, ако планирате да посетите или да останете в хотел или болница. Вземете необходимите предпазни мерки, преди да се приберете вкъщи, за да избегнете заразяванете на дома си с дървеници. Можете също да изперете всичките си дрехи в местно
 • Публичен транспорт – Повечето хора пътуват до работа с обществен транспорт, който може да включва влакове, автобуси, трамваи или таксита. Отново поради голямата концентрация на хора, рискът от зараза с дървеници е много голям.
 • Други – Има много други неща, за които трябва да внимавате по отношение на евентуално заразяване с дървеници. Например, трябва да бъдете предпазливи, когато поръчвате нови мебели или когато се премествате в ново жилище и се уверете, че всички мебели, внесени във вашия дом, нямат дървеници. Нападенията от дървеници върху мебелите могат да бъдат проблем, тъй като дървениците могат да се разпространят изключително бързо. Ние, от Дезинсект, Ви съветваме да не купувате мебели втора употреба, тъй като рискът от заразяване е много висок. Избягвайте и покупка на електоруреди втора употреба.

Дървениците също могат да влязат във Вашето оборудване за къмпинг, когато отивате на къмпинг, така че се уверете, че Вашето оборудване за къмпинг е без дървеници, преди да го внесете в дома си.

За съжаление повечето хора разбират, че са се заразили с дървеници едва когато е много късно и дървениците вече са се настанили в дома им. Препоръчваме ежегодно да се прави оглед за наличие на  дървеници, особено ако сте видели доказателства за тяхното съществуване  в дома си.

 1. Дървеници в къщи- как да разбера дали имам?

За установяване наличие на дървеници е необходимо да се проведе пълна визуална инспекция. Употребата на фенерче и лупа може да се окаже полезна предвид малкия размер на насекомите. За наличие на дървеници се съди от малки кафеникави петна по повърхностите- остатъци от преработката на кръвта на гостоприемника, снесени яйца или останки от стари съблекла в следствие линеенето на дървениците.

Често пъти и при по-сериозен проблем, наличието на вредители се установява и по специфична неприятна миризма- наподобяваща мухъл. Трябва да бъдат инспектирани следните ключови области: матраци, включително под копчета и по протежение на шевовете, основата на дивана махнете покривалата и прегледайте всичко,рамката на леглото, таблата на леглото, мебелите до леглото, като проверите чекмеджетата на масите и шкафчетата, всички останали мебели като  трябва да се преобърнат и да се огледа долната им част, електрическите уреди и ключове, като телефони, радио часовници, телевизори, по ръбовете на килима и под килима,свръзките на дъските на пода, под разлепени тапети, рамки на картини, стенни огледала, щори, завеси и пръчки на пердета, книги, зад електрически кабели, пукнатини и свръзки на тавана и корнизите,шезлонги в общите помещения и др.

За установяване наличие на единични бройки вредители, би могло да се използват феромонови капани с незасъхващо лепило.

 1. Дървениците разпространяват ли болести? Какво да правя , ако имам ухапване от дървеници?

Дървениците обикновено хапят хората през нощта, докато спят. Гладните дървеници също могат да се хранят през деня, особено ако това е, когато обитателят обикновено спи.
Те се хранят чрез пробиване на кожата и изтеглят кръв. Поглъщането отнема около три до дест минути, но тъй като ухапването е безболезнено, хората рядко осъзнават, че са ухапани току що. Дървениците обикновено не живеят и не се прикрепят към хората, както въшките или кърлежите. Веднага след хранене те пропълзяват на уединено място, за да смилат храната си.

Ухапванията от дървеници могат да доведат до редица въздействия върху здравето, включително кожни обриви, психологически ефекти и алергични симптоми.

Ухапванията от дървеници могат да доведат до кожни промени, вариращи от малки участъци със зачервяване до забележими мехури. Симптомите могат да се проявят между минути и дни, и в повечето случаи е налице сърбеж. Някои хора може да се чувстват уморени или да имат треска. Обикновено са засегнати непокрити области от тялото. Не е известно да разпространяват инфекциозни заболявания. Усложненията в много редки случаи могат да включват участъци с мъртва кожа или васкулит. 

 1. Как да се отървем от дървеници в къщи?

Да се отървете от дървеници е процес, няма как да го заобиколите. Колко време отнема да се отървете от дървеници зависи от метода на третиране, който сте избрали, тежестта на заразяването и задълбочеността на третирането.

Третирането на дървеници с топлина убива дървениците веднага, но няма остатъчно действие, което да предотвратява последващо развитие на оцелели нимфи. Химическото лечение на дървеници може да отнеме няколко седмици, но оставя остатък, който осигурява постоянна защита от повторно заразяване с дървеници.

Размерът и степента на първоначалното заразяване също е фактор, определящ колко време ще отнеме да се отървете от дървеници. От момента, в който осъзнаете, че имате дървеници,  не се изненадвайте, ако това отнеме поне 4-6 седмици.

Какво мразят дървениците? От какво бягат дървениците?

Дървениците не харесват температурните колебания, както и много високите градуси.

Домашни средства за борба с дървеници

Има много естествени начини за убиване на дървеници, някои работят, други не. За да се отървете напълно от дървеници, естествено, ще Ви е необходима комбинация от продукти и лечения. Ако не премахнете дървениците, заразяването ще продължи и ще бъде по -трудно да се контролира.

Преди да опитате някакво естествено домашно лекарство за дървеници, не забравяйте, че дори естествените и органични вещества могат да предизвикат кожни раздразнения и реакции, особено ако се използват в прекомерни количества.

 • Прахосмукачка – Лесен и достъпен начин за естествено убиване и премахване на дървеници е с Вашата прахосмукачка. Това няма да елиминира проблема с дървениците, но спомага за значително намаляване на техния брой. Минете с прахосмукачката през пукнатини и процепи, включително ципове и тапицерия на легла и мека мебел, където дървениците обичайно могат да се скрият. Не забравяйте да изхвърлите вакуумната торба на открито, за да избегнете разпространението на дървеници в други части на жилището Ви.
 • Парочистачка – дървениците и техните яйца умират при 50 ° C. Високата температура на парата 100 ° C незабавно убива дървениците. Нанесете парата бавно върху гънките и шевовете на матраците, заедно с шевовете на дивана, рамките на леглото и ъглите или ръбовете, където може да се скрият дървеници. Внимавайте обаче, парата може да повреди някои покрития и дръжте парата далеч от електричество. Паренето на всеки няколко дни е естествен начин за убиване на дървеници, но може и да не осигури 100% облекчение.
 • Етерични масла – Има много рецепти за етерични масла онлайн, които твърдят, че отблъскват дървеници. Ако имате заразяване, трябва да направите много повече от опит да го отблъснете; трябва да ги убиеш. Ентомолози от университета в Рутгерс са провели експерименти с различни масла. В девствена лабораторна среда, където маслата се прилагат директно върху дървеници, при много от етеричните масла се регистрира много ниска смъртност при дървеници. Маслата, които са обещаващи са силиконовото масло и парафиновото масло. Изследователите теоретизират, че силиконовото масло и парафиновото масло са задушили дървеници, но са необходими много повече изследвания, преди това да може да бъде ефективно домашно лекарство за дървеници.
 • Алкохол/спирт – Пръскането на алкохол върху Вашия матрак и мебели не е естествено средство за борба с дървеници. Проучванията показват, че директното пръскане на дървеница с алкохол ще я убие само в 50% от случаите. Имайте предвид загадъчния начин на живот на дървеници; те се събират далеч от погледа и извън обсега, когато сте будни. Те стават активни основно през нощта. Не можете да се отървете от дървеници, като убиете само онези, които лесно виждате да ходят по леглото ви. Освен това, спиртът е запалим материал и може да причини опасност от пожар.
 • Уред против дървеници The Journal of Economic Entomology публикува проучване, при което е проверено дали дървениците са отблъснати или привлечени от тези ултразвукови шумови устройства. Проучването установява, че тези устройства нямат въздействие върху дървениците нито бяха привлечени, нито отблъснати от шума.
 1. Какви препарати срещу дървеници да използвам?

Естествени пестициди за премахване на дървеници

 • Силициев прах или диатомична пръст – диатомичната пръст или DE не е репелент, но е традиционен пестицид. Това са фино смлени останки от вкаменелости на малки водни животни, наречени диатомеи. Скелетите на диатомеите са изградени от силициев диоксид, който има остри ръбове. Когато дървеници и други насекоми влизат в контакт с диатомичната пръст, острите ръбове причиняват ожулвания. В крайна сметка дървеницата се дехидратира и умира. Този естествен прах може да се разпространи по периметъра на помещението, в пукнатини и процепи, пружината на матрака и всички други места, на които има наличие на дървеници. Той убива дървениците бавно, но остава ефективен, стига да бъде оставен за дълъг период от време.
 • Естествени/Ботанически пестициди -валериан, оцет. Те съдържат смеси от растителни масла и често имат силни миризми, когато се прилагат за отблъскване на дървениците. Ако изберете този вариант не забравяйте, че дори изцяло натурални и органични продукти могат да причнят дразнене на кожата.
 • Белина срещу дървеници– Белина срещу дървеници – някои хора я разпръскват из жилището и казват, че това дава отлични резултати, но имайте предвид че това е опасно за Вашето здраве.
 • Сода против дървеници – оказва се, че използването на сода срещу дървеници е един от най-ефикасните методи. Става въпрос за хлебна сода, която е, на практика, отрова за дървениците. Разпръсква се по заразените помещения и при поглъщане от дървениците намалява популацията им. За съжаление този метод няма 100% ефективност.
 • Пресни листа от лавандула или пелин– силният аромат на тези растения ще отблъсне вредителите.
 • Борба с дървеници народна медицина-домашен препарат против дървеници:

 Тъй като дървениците съжителстват с нас от най- ранната ни история в народната ни медицина има рецепта за препрат против дървеници, който има славата на много ефикасно средство в борбата с тях. Необходимите продукти са 30 гр сапун, половин чаена чаша гореща вода, 3 супени лъжици трепентин и 4 супени лъжици керосин. Първата стъка е да настържете сапуна в горещата вода. След като се разтопи добавяте керосина и трепентина. Смесвате всички състваки добре и третирате заразените места чрез натриване.

 1. Как да се отърва от дървеници завинаги? Имам ли нужда от професионална фирма за борба с дървеници, за да се отърва от дървеници?

В случаите, в които заразата е твърде упорита и с голяма популация е добре да се обърнете към фирми за пръскане срещу дървеници.

 1. Какво се случва при професионална обработка срещу дървеници?

Ето тук може да се запознаете какво ще направим ние от Дезинсект, за да Ви помогнем в борбата срещу дървениците.

 1. Митове и факти за дървениците

Мит №1: Ако оставите леглото си навън през нощта през зимата, студът ще убие дървениците.

Факт: Въпреки че не са устойчиви на студ, дървениците могат да оцелеят дни-дори седмици-при минусови температури. Трябва да държите леглото си навън за около седмица или две, а температурата трябва да остане под нулата през цялото време.

Мит №2 : Дървениците излизат само през нощта, за да се хранят.

Факт: Дървениците са предимно нощни животни, но това е така, защото обикновено спим през нощта. Дървениците ще адаптират поведението си, за да съответстват на Вашите модели на сън. Ако сте будни цяла нощ и спите през деня, дървениците ще се адаптират и ще се хранят с Вас сутрин вместо през нощта.

Мит №3: Дървениците оставят следи, където хапят.

Факт: Това е само наполовина вярно. 40-50% от хората реагират на ухапвания от дървеници. Сред тях реакциите могат да бъдат различни. Неравностите могат да бъдат големи и да изискват мехлем за облекчаване на сърбежа, а други могат да бъдат малки, без усещане за сърбеж.

Мит №4: Дървениците могат да разпространяват болести.

Факт: Дървениците могат да пренасят човешки болести като чума, антракс и тиф. Направени са много изследвания, за да се види дали дървениците могат да предадат тези болести на своите гостоприемници и към днешна дата няма доказателства, че могат. Дори дървеници, хранени с кръв, съдържаща ХИВ, не са в състояние да предадат вируса.

Мит №5 : Лекарят може да Ви каже дали имате дървеници в зависимост от ухапванията Ви.

Факт: Никой не може да различи ухапване от дървеници от ухапване от паяк или комар или ужилване от оса. Една улика за ухапвания от дървеници е концентрираното струпване на ухапвания в една област. Обикновено една дървеница се храни на едно място, след това се премества на около един санитеметър, за да продължи с храненето, след това се премества отново и се храни. Но дори и т това не е надежден начин да определите дали ухапванията Ви са от дървеници.

Мит №6: Не можете да видите дървеници с просто око.

Факт: Определено можете! Възрастните дървеници са червени до кафяви на цвят и с формата и размера на ябълково семе. Нимфите се виждат много по -трудно, особено в ранна възраст (техните незрели етапи). Нимфите са светлокафяви и с много по- малък размер,но можете да ги видите с лупа.

Мит №7 : Дървениците се намират само в леглата.

Факт: Леглата са често срещани места, където се виждат дървеници, защото прекарваме около 1/3 от деня си лежащи в тях. Дървениците също ще заразят дневни, офиси или други места, където хората почиват, както и автобуси, киносалони, хотели, болници  и ресторанти. Дървениците обикновено се намират в радиус от 5 фута от техния гостоприемник (Вие). При големи зарази те ще се разпространят и могат да бъдат намерени в нощни шкафчета, дъски, електрически контакти, рамки за картини и будилници.

Мит №8: Спрейовете срещу дървеници ще ме помогнат в борбата срещу дървеници.

Факт: Жалко е, но много компании продават неефективни спрейове за дървеници. Дървениците са доста толерантни към съставки на базата на пиретроиди. Тези спрейове ще убият слабите дървеници, но не всички. Всъщност тези спрейове могат да ги направят по -устойчиви с течение на времето, ако се използват продължително, тъй като дървениците са бързо адаптивни.  Употребата на спрейове с пиретроиди може да влоши заразата, като причинят преместване на дървениците в други стаи или съседни апартаменти.

Мит №9: Дървениците са признак, че хигиената в дома Ви не е на необходимото ниво.

Факт: Дървениците нямат отношение към чистотата в дома Ви. Те се привличат от CO2 и естествената топлина на телата Ви. Докато имат начин да се хранят с кръв от Вас, дървенциите ще присъстват в дома Ви независимо дали е чист или не.

Мит №10: Дървениците могат да оцелеят до една година без храна.

Факт: Предвид факта, че дървениците са насекоми и са студенокръвни , то при падане на околната темература пада и телесната им температура, съответно има забавяне в метаболизма им и те преустановяват храненията си за известен период от време. В лабораторни условия твърдението, че креватните дървеници могат да оцелеят за дълъг период от време без храна е вярно. Но, на практика, в естествените им местообитания подобна ситуация е невъзможна.

Не сме щастливи, докато Вие не сте доволни!

 

Второ посещение от Супервайзор ако не сме се справили с проблема!

Връщане на парите, ако до 30 дни не решим проблема Ви!

Всички препарати, които „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД използва против вредители са одобрени от Министерство на Здравеопазването на Република България и са съобразени с изискванията на Европейския съюз.

 

„ДЕЗИНСЕКТ“ ООД подхожда към клиентите си с професионално отношение.
ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА!

Препарати против дървеници

Можем ли да се справим сами с дървениците?

При по- малка популация на дървеници можете да се справите и сами с най- добрите препарати срещу дървеници - капан за дървеници, спрейове против дървеници, димки против дървеници. Разгледайте ги тук!

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.