Сив плъх- основни характеристики и любопитни факти!

Сив плъх- основна информация

Сив плъх- изключително разпространен вид в почти всички страни по света. Заселва се в Европа през 18 век, няколко века след черния плъх, а вече почти го е изместил. Видът е свикнал да живее в райони с умерен климат. Но сивият плъх е силно адаптивен вид и дори и в момента завладява нови територии.

Възрастният сив плъх има набито тяло. Тежи между  200 и 500 грама, а дължината само на тялото му е между 19 и 25 см. Опашката е гола и покрита с люспи. Козината по тялото на този гризач е рошава и груба. Цветната окраска на козината варира от червеникаво до сиво и кафяво. Има най- различни цветови окраски на сив плъх, включително и черна. Носът е тъп, ушите са малки и закръглени, покрити с много къси косми. Има четири пръста на предните крака и пет пръста на задните крака. Опашката на сивия плъх служи за две неща- терморегулация и баланс.

Местообитание и навици

При наличие на вода, храна и убежище винаги има основание за заселване на плъхова популация. Сивият плъх е разпространен в почти всички големи градове по света. Основно живее с човека- в различни постройки. Често обитават и канализацията в градовете поради относително постоянната температура. Прави гнезда в жилищата на човека или копае тунели в почвата. Този гризач е активен привечер или през нощта. Живее в групи от до 60 родственици. Разпознават се по миризмата, тъй като зрението не им е добра. Имат сложна йерархична структура с доминантни екземпляри. Натрапници биват изгонени от групата, а териториалните битки обикновено завършват със смърт на един от участниците.

Плъховете са добри катерачи, особено по тухлени стени. Млад сив плъх се нуждае от отвор с размер 25 мм, за да се провре безпрепятствено. Добри плувци са и могат да издържат дълго време във вода. На задните си крайници имат рудиментирани плавателни ципи.  За разлика от зрението им, слухът им е отличен. Могат да чуват и издават звуци в ултразвуковия диапазон.

Полово зрелите плъхове маркират местата, които охотно посещават.

Сивият плъх е всеяден гризач- зърна, плодове, яйца, зеленчуци, домашни птици, мляко , месо, дори сапун и свещи. Ловува насекоми и малки птици, както и риба. Консумира и мърша. Обича да прибира намерената храна в гнездото си.

Нуждае се от вода за пиене и висока влажност на въздуха. Сивият плъх е с подчертана предпазливост и мнителност към нови за жизнената му среда предмети. Предпочита да се движи  в непосредствена близост до стени и прегради.

Размножава се целогодишно. Достига полова зрялост на 3- месечна възраст. След 22 – 24 дневна бременност ражда 8-12 малки. Максимален брой на котилата на годишна база- 8.

Плъховете се самопочистват и имат неофобия- страх от новото.

Разберете как ние, от Дезинсект се борим с гризачите:

 

 

Обадете се сега НАЦ. ТЕЛ: 0700 1 45 48

Обадете се тук