Щипалки (обикновена ухолазка) – вредни ли са? Хапят ли? Как да се отървем от щипалки?

Щипалки- какво представляват?

Щипалките или ухолазките са всеядни насекоми. Българското название „ухолазка“ (ухо + лазя) вероятно произлиза от широко разпространеното в Европа суеверие, че ухолазките влизат в ушите на хората, но данни за такова поведение няма. Щипалките са често срещани в Европа, северна Африка и в западните региони на Азия, но поради глобализацията вече можете да видите щипалки и в Северна Америка, Австралия, и Нова Зеландия.

Насекоми Щипалки

Щипалките са насекоми със среден размер- достигат около 10-16 мм. Имат плоско и удължено тяло. Гръбчето  им е с червеникавокафяв цвят, а краката са жълтеникави. Активна предимно нощем, ухолазката обитава поддържаните от човека градини. Въпреки че е всеядна, храната от растителен произход преобладава в менюто ѝ. Обича прохладните и влажни места. При повишаване на температурите заживява в близост до водни източници. Използва за укритие камъни, малки цепнатини в почвата или в кората на дърветата, където прекарва деня в полусън. Когато е раздразнена, повдига застрашително церките си, целейки да изплаши и прогони натрапника.

Развитие на щипалки

Насекоми Щипалки- жизнен цикъл

Размножителният период при щипалките започва в края на лятото и продължава цяла есен. Пролетта женската снася около 50 овални, кремави на цвят яйца в почвата или в някоя пукнатина. Тя ревностно защитава и обгрижва своето потомство. За да предпази яйцата си от гъбички или бактерии, женската постоянно ги чисти, ближе и обръща. Поради дебелата обвивка на яйцата, малките не могат да се излюпят без помощта ѝ. През цялото време на развитието им женската внимателно отстранява горния слой с челюстите си. Ларвите се излюпват до пет-шест седмици. Те са бели на цвят, приличат на родителите си, но нямат крила. До превръщането им в имаго, за около месец те преминават през четири стадия на развитие. В първите десетина дни, преди настъпването на първия стадий, женската ухолазка храни сама излюпените малки. През втория период на развитие тя им помага при търсенето на храна. Често ухолазката остава с потомството си до края на лятото.

Щипалките имат напълно функциониращи крила, но много рядко ги изполват.

Ухапване от щипалки

На мястото на ухапване от щипалка може да има две червени следи от прищипване, които са разположени на малко разстояние една от друга. Понякога клещите могат да счупят в кожата и да причинят малко кървене. Мястото на прищипване може да стане зачервено и подуто. В повечето случаи дискомфортът е лек и бързо преминава.Щипалките не са отровни. Прищипванията или много редките ухапвания не трябва да причиняват дългосрочни усложнения. Лекуват се много бързо.

Ако не сте сигурни дали ви е ощипала и мислите, че вместо това може да сте били ухапани от нещо друго — като комар или паяк — огледайте мястото внимателно. Няма вероятност да имате кожна реакция.

Ухапванията от комари, за разлика от тях, обикновено включват една миниатюрна прободна рана в центъра на подута, сърбяща раничка, по-малка от стотинка. Ухапванията от паяк често се представят като двойни прободни рани, заобиколени от болезнена, гореща вдлъбнатина, която нараства. Може дори да доведе до некроза или смърт на тъканта в центъра на мястото на ухапване.

Как да разбера дали имам щипалки вкъщи?

Насекоми Щипалки- как да се отървем от тях?

Ако видите дори и една щипалка вкъщи, то значи имате.

Как да се отървем от щипалки?

Щипалките се хранят с голямо разнообразие от хранителни продукти. Ще ядат почти всякакъв растителен материал, както и лишеи, цветен прашец, други членестоноги и повечето предмети от килера (брашно, хляб, бисквити и др.). Щетите, които причинява на градинските и селскостопанските растения, обаче, обикновено са минимални.Всъщност, те са полезни насекоми.

Тъй като голям брой хора могат да търсят подслон в и около домовете, щипалката също се е превърнала в прословут домашен вредител в някои райони. Не е необичайно да има изолирани райони с висока популация по време на периоди на топло и влажно време.

Когато щипалките нахлуят в домовете, те могат да влязат във всичко, включително пране, мебели, хляб и дори дрехи и спално бельо. Те се крият в пукнатини в целия дом и са трудни за задържане, дори при използването на екрани и други механични бариери.

Огледайте двора

Щипалките могат да бъдат намерени в голям брой подови дъски, в дупки на дървета, под разлагаща се кора или навсякъде, където е влажно и тъмно. Първата стъпка към контрола на щипалките е да се премахнат тези и други места за размножаване и гнездене. Собствениците на жилища трябва да премахнат разлагащите се растителни вещества около дома, като например купчини листа или окосена трева. Те също така трябва да поправят лошо поставени водосточни тръби и повредени поливни системи, които допринасят за влажни, тъмни зони, които са привлекателни за гнездящи женски.

Капани

Насекоми Щипалки- как да се отърва от тях?

Популациите на щипалки могат да бъдат ефективно намалени чрез използване на капани с набраздени дъски, поставени в храсти, в жив плет и около дървета. Тези капани трябва да се поддържат ежедневно или два пъти седмично чрез разклащане на щипалките в кутия, съдържаща малко количество масло.

Външни спрейове по периметъра

Химикали могат да се използват за контрол на щипалките. Въпреки това, повечето пръскания трябва да се извършват извън къщата, за да се осигури бариера, през която щипалките няма да преминават. Химикали като делтаметрин, цифлутрин, фипронил, ламбда-цихалотрин, циперметрин, сумитрин или тралометрин могат да се използват в такива периметърни зони и трябва да се прилагат според указанията на етикета. Пръскането по периметъра на открито трябва да започне в началото на лятото. Специално внимание трябва да се обърне на зоните, които са най-често посещавани от уши, включително основи на сгради, зони покрай огради и пътеки, около дървета и стълбове, както и около купчини дървесина и скали.

Ако сте в търсене на фирма за борба с вредители, не се колебайте да се свържете с нас! Ще Ви помогнем!

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!

Girl in a jacket 0884103040

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

  • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
  • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
  • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
  • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
  • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Обработки с инсектициден гел XILIX® против дървояди  в сравнение използваните „домашни методи“ за обработка срещу дървояди

Домашни методи против дървояди – много често при проблем с дървоядни бръмбари в дървените конструкции хората се опитват първо да разрешат проблема сами. И също

Виж още →

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.