Сколопендра- как изглежда? Къде се крие? Ухапване от сколопендра? Как да предотвратим съжителството със сколопендри?

Сколопендра (скрипя)- как изглежда?

Сколопендрата е с размери от 4 до 152 мм, в зависимост от вида. В България се среща Scolopendra cingulata или така наречената Средиземноморска сколопендра. Останалите видове сколопендри са Scolopendra Gigantea, която се среща основно в Южна Америка.Сколпендра

Средиземноморската сколопендра има редуващи се черно със златно ивици и достига до 10-15 см. А в България хората често наричат сколопендрата и скрипя. Главите им имат чифт дълги и чувствителни антени. Имат имат малки уста и големи, подобни на нокти структури, които съдържат отровна жлеза. Тъй като повечето стоножки са месоядни същества, които търсят храна през нощта, те използват ноктите си, за да парализират жертвите си, като червеи, паяци и малки гръбначни животни. Сколопендрите са всъщност стоножки. Името стоножка, което означава „100 крака“, може да бъде донякъде подвеждащо: стоножките могат да имат от 15 до 177 чифта крака.

Къде се крият?

Възрастните сколопендри се крият във влажни, тъмни и уединени места през зимата. Те поставят яйцата си във влажна почва през лятото или пролетта. Когато стоножките стават възрастни, те растат с пълен набор от крака и допълнителни сегменти. Повечето сколопендри живеят повече от година, а някои до шест години.

В коя част от денонощието са активни скрипите?

Сколопендрите могат да влизат в къщи и сгради, но те не бродят през деня. Стоножките са бързо движещи се, пъргави, нощни животни. Те се крият във влажни зони около бани, килери, мазета и други места, обикновено нападнати от други вредители.

Какво ядат?

Повечето стоножки са месоядни и ловят насекоми с меко тяло, паяци, червеи и други членестоноги, включително други стоножки. За сколопендрите няма значение дали храната им е жива или не.

Ами щетите?

Сколопендрите не консумират дървен материал. За разлика, от дървоядите и съселите сколопендрите няма да нанесат щети в дома Ви.

Хапят ли стоножките?

Сколопендрите са отровни. Отровата им позволява да атакуват плячка и да се защитават от хищници и други естествени врагове. Отровата от стоножка обикновено не е животозастрашаваща за хората, въпреки че ухапването може да бъде болезнено.

Продължителност на живота

При условие, че са в състояние да избягат от хищници и че обкръжението им е благоприятно за оцеляване, стоножките могат да живеят до шест години. Сред членестоногите този живот се счита за по-дълъг от много.

Зрение

Докато някои стоножки имат сложни очи, съдържащи до 200 оптични единици, други нямат очи. Всички стоножки имат много лошо зрение и проследяват плячката си чрез докосване и мирис.

Ухапване от сколопендра:

Сколопендрите използват чифт кухи крака, приспособени с нокти, за да хапят кожата. Тези подобни на клещи максиноги, известни също като токсикогнати или „отровни нокти“, се намират под първия сегмент на тялото и могат също да причинят малки прободни рани и мехури, когато стоножката пълзи по кожата. Когато стоножка ухапе (за разлика от ужилването от оса или пчела), тя инжектира отрова в жертвите, която се съхранява във вътрешните жлези. Въпреки че ухапванията от сколопендра са много болезнени, те рядко са фатални.

Сколопендра- ухапване от сколопендра!

Симптомите на ухапване от сколопендра варират в зависимост от степента на алергична реакция и размера на стоножката. Обикновено жертвите на ухапване имат силна болка, подуване и зачервяване на мястото на ухапване, като симптомите обикновено продължават по-малко от 48 часа. Симптомите за тези, които са по-чувствителни към ефектите на отровата, могат също да включват главоболие, болка в гърдите, треперене на сърцето, гадене и повръщане.

Жертвите от ухапвания от стоножка често са градинари. Отровата, приложена чрез ухапване от стоножка, обикновено е безвредна, не е животозастрашаваща за хората и симптомите са мимолетни и продължават само няколко часа. Въпреки това, колкото по-голямо е насекомото, толкова по-голяма ще бъде болката. Малките деца и хората с известни алергии към насекоми могат да получат по-тежки реакции.

Винаги се свързвайте с лекар за съвет и лечение на ухапвания от стоножка.

Защо хапят стоножките?

Сколопендрите хапят, за да се защитят и да уловят плячката си.

Рискове, свързани с инфекция:

Ухапванията от стоножка могат да се заразят, ако не се поддържа чиста и раната от ухапване не се дезинфекцира и не се лекува правилно.

Сколопендра- колко е опасна?

Сколопендрите влизат в домовете през есента, за да избягат от студа и да търсят храна. Те могат да завършат целия си жизнен цикъл на закрито, хранейки се с насекоми, докато се чувстват защитени. Въпреки че вредителите обикновено не нанасят вреси, могат да възникнат проблеми, когато стоножките живеят близо до хората.

Опасни ли са за хората?

Насекоми Скрипя- опасна ли е за хората?

Сколопендрите използват отрова, инжектират плячката си с невротоксини. Тези химикали увреждат малки насекоми, но не представляват сериозна заплаха за хората. Най-лошите странични ефекти от ухапвания от стоножка обикновено са болка, подуване, зачервяване и алергична реакция.

За да избегнете ухапвания, докато сте на открито, внимавайте, когато посягате в купчини дърва или под камъни. Вредителите се крият в тъмни, скрити места и могат да хапят хора или домашни любимци, ако изглежда, че представляват заплаха.

Стоножки и кучета?

Освен малко дискомфорт, повечето кучета не се влияят от яденето на сколопендри или от тяхно ухапване. Двете животни често влизат в конфликт на открито. Вредители като кърлежи и бълхи представляват много по-голяма заплаха за кучетата.

Опасни ли са сколопендрите за котките?

Когато котките видят, че стоножки се движат наоколо, те могат да се преследват. Тези сблъсъци се случват в кухни, бани и мазета. Ухапванията от сколопендри не причиняват известни здравословни проблеми на котките.

Реагиране на зарази със стоножки

Сколопендрите са най-активни през нощта, защото се плашат от светлината и са нощни ловци. Тяхното присъствие често показва допълнителни проблеми с вредителите, тъй като се хранят с мравки, паяци и щурци. Докато стоножките не са опасни, техните бързи движения и тревожен външен вид карат много хора да се притесняват.

Въпреки че отровата от повечето видове стоножки не е достатъчно мощна, за да засегне по-големи животни и хора, вредителите остават нежелани в повечето домове. Дезинсект ООД разполага с инструментите и опита, за да Ви отърве от сколопендрите, когато се движат на закрито.

Как да се отървем от сколопендра?

Сколопендрите могат да бъдат трудни за пълно изтребване, защото са много добри в криенето в тъмните пукнатини в дома. Но има няколко стъпки, които собствениците на жилища могат да предприемат, за да се опитат да предотвратят нахлуването на тези стоножки.

Насекоми Сколопендра- как да се отърва?

Внимателно проверете основата и стените си за малки (или не толкова малки) пролуки, пукнатини или дупки. Погледнете внимателно къде предметите влизат в дома ви. И запечатайте всички дупки, които откриете. Ако нямате време или пари за правилно запечатване на дупки, използването на пистолет за уплътняване ще свърши временна работа

Поддържайте улуците чисти, така че водата да не тече по дома ви и да не създава гниене на дървесината.

Ако имате предмети, които привличат сколопендри във вашия двор, премахнете ги или ги преместете възможно най-далеч от основата на каъщата. Потърсете предмети като трупи, камъни и други органични материали, под които стоножките обичат да се крият.

Проверете всички врати и рамки и се уверете, че са в добро състояние.

Покрийте каналите на пода в мазето с прозоречна решетка.

Не е добра идея да се опитвате да спрете нашествието на стоножка с методи “направи си сам”, тъй като пестицидите могат да бъдат неефективни и дори опасни, ако не се смесват правилно. Най-ефективният начин да се отървете от стоножки и да ги предпазите от тях е да си партнирате с квалифицирана ДДД фирма.

Ако сте в проучване на ДДД фирми за ефективно справяне с проблем със сколопендри, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!

Girl in a jacket 0884103040

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

  • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
  • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
  • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
  • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
  • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Обработки с инсектициден гел XILIX® против дървояди  в сравнение използваните „домашни методи“ за обработка срещу дървояди

Домашни методи против дървояди – много често при проблем с дървоядни бръмбари в дървените конструкции хората се опитват първо да разрешат проблема сами. И също

Виж още →

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.