Обработки с инсектициден гел XILIX® против дървояди  в сравнение използваните „домашни методи“ за обработка срещу дървояди

Домашни методи против дървояди – много често при проблем с дървоядни бръмбари в дървените конструкции хората се опитват първо да разрешат проблема сами. И също така често това се случва с „подръчни средства“, или пък „по рецепта“ от познати и приятели. Най-различни са използваните смеси или отделни продукти, които хората полагат върху дървесината с цел да я предпазят или унищожат ларвите на дървоядите в дълбочина.

Целта на тази статия е да ви предостави повече информация доколко използването на вторични или преработени продукти може да ви помогне в борба с дървоядите и каква е разликата между тях и третирането с инсектициден гел XILIX® против дървояд. Или кое е мит и кое истина.

Отработено моторно / трансформаторно масло против дървояд

Отработеното масло от двигатели или скоростни кутии на автомобили, или трансформаторното масло много често се използва от хората и то не само в борбата срещу дървояди, но и за защита на дърво от влага и други атмосферни влияния. Особено предпочитано е когато в новозакупени стари къщи хората намерят увредени от дървояди дървени елементи в мазетата или дори старинни пособия, които нашите баби и дядовци са използвали – кобилици, нощви и др. Счита се че маслото прониква в дълбочина и унищожава дървоядите. Мит или истина…?

Мит! Отработеното масло може да предаде много хубав цвят на старинните вещи, но не и да ви спаси от ларви на дървояди. Като всяка течна емулсия, маслото има свойството да проникне  на няколко милиметра в дървесината, което не е достатъчно за да има въздействие върху ларвите на дървоядните бръмбари. Това е така, защото маслото няма необходимата хигроскопичност. Поради наличието на метални съединения в маслата, дървото ще загуби своя естествен блясък, и едва ли някога ще можете да му го върнете.

XILIX GEL срещу дървояди е високо хигроскопичен препарат против дървояд и основно негово предимство е способността му да прониква в голяма дълбочина. Продуктът е създаден, за да достига до местата, където ларвите се хранят и да ги унищожава, гарантирайки последваща защита за дълги години.

Асфалт разтворен в нафта срещу дървояди.

Това е друга „народна рецепта“ за която се счита, че предпазва от навлизане на дървояди. За изпълнението ù е необходимо нафтата да се загрее, за да може да се получи хомогенна смес с която да се третира дървесината. Смята се, че асфалтовите частици запушват съществуващите канали на ларвите, а нафтата предпазва от навлизането на нови насекоми. Мит или истина…?

Мит! При продължителен контакт с въздуха ( и особено за дърво разположено на открито) асфалтовите частици постепенно изсъхват, намаляват своя обем и започват да се ронят и изпадат сами. Друг въпрос е и технологията на нанасяне на получената смес, тъй като каналите в дървото могат да са дълги няколко сантиметра, а нанасянето с четка не осигурява проникване в дълбочина. Като допълнение към всичко това добавяме и „приятната“ миризма на нафта, която ще ви преследва дълго време след нанасянето ù. И тук, както и при маслата са налице метални съединения в нефтопродуктите, което означава, че ефектът върху характера на дървото ще е неприятен.

XILIX GEL срещу дървояд  се нанася със специализирана техника за впръскване под налягане. Това ви гарантира, че точното количество препарат ще достигне желаните от вас места. Продуктът няма остатъчен мирис и 24 часа след абсорбацията на гела няма да усещате никакви странични миризми.

Терпентин, пчелен восък и растително масло против дървояди.

Още една домашна рецепта за консервиране на дърво. В интерес на обективността трябва да кажем, че в миналото майсторите – зографи са използвали тази смес за консервиране на икони.

В наши дни има различни формули за комбинация на тези продукти за да се осигури защита на дървото. Но трябва да обърнем внимание на факта, че тази защита е преди всичко срещу променливи атмосферни условия.

Най-често се смесват различни екзотични видове масла като Лингеа  (китайско тунгово масло), или Синезис (китайсло камелиево масло), а също така Портокалово масло или Линоля (шведско ленено масло)  в комбинация с  Балсамов терпентин или портокалово масло, които служат за разреждане и ароматизиране.

Характерното за тези смеси е, че проникват много добре в горния повърхностен слой на дървото ( не в сърцевината ) и осигуряват защита срещу най-различни вреди природни влияния. Съотношенията на разреждане на съставките са обикновено 10:1 масло – терпентин, но голямо значение тук има вида на дървото, къде е разположено (навън или във вътрешно помещение), неговата дебелина, вид и много други.

Много често за нанасянето на подобни смеси се използват парцали и трябва да се обърне внимание, че след използването си трябва да се съхраняват в затворени съдове, за да се предотврати опасността от запалване.

Отделно тук идва и сложността на обработката особено при вътрешни помещения. Тя изисква нанасяне на един слой, изчакване до 30 часа за пълно изсъхване, след което шлифоване на цялата повърхност. След шлифоване се нанасят още три последователни слоя през минимум 30 часа, като вече съотношението масло // терпентин е различно.

От восъците често използван е т.нар. „шеллак“ в основата на който е секрет отделян от един вид източноиндийска въшка. Той е твърд и прозрачен, като правилно нанесен осигурява висока степен на защита срещу неблагоприятни атмосферни условия. Смес за нанасяне се получава като се разреди в определено съотношение с чист (поне 96 %) етилов алкохол. Особеното при приготвянето на сместа е, че то може да продължи до 5-6 дни, като трябва да се разбърква 4-5 пъти дневно.

Използват се още и прополис под формата на лак или тинктура, пчелен восък, бимсово брашно, казеимов прах и най-различни други екзотични съставки, които ще предадат на дървото уникален блясък, но няма да го предпазят от нищо друго освен от лошото време навън.

Изстудяване / затопляне на дървесината в борба с дървояди

Общоприето схващане и то не само при проблем с дървоядите, но и с други насекоми е, че ако изстудите дървото до отрицателна температура за определено време ( 1 час при -15 градуса по Целзий) ларвите ще умрат. И това е точно така. Проблемът идва от това, че няма как да поставите във фризера верандата или покрива си.

Същото важи и за обработките чрез затопляне. При постигане на определена температура в сърцевината на дървото, дървоядните ларви ще умрат. Методът обаче е неприложим в домашни условия поради същата причина, която споменахме при изстудяването.

XILIX против дървояди не предполага тези неудобства. Колкото и голям да е дървеният елемент, или пък става въпрос за цял покрив, тераса, колони и таван на мазе и каквото и да е друго, ние можем да го обработим срещу дървояд , осигурявайки дълготрайна защита в бъдеще.

 

 

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

  • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
  • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
  • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
  • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
  • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Виж още →

Пръскане против дървояди

Борба с дървояди Борба с дървояди от фирма за борба с дървояди. Как протича професиoнално пръскане против дървояди? Наистина ли има запълване на дупки от

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.