Репеленти- полезна информация

Защо да използвате репеленти за насекоми?

Колко вида репеленти за насекоми има?

Как действат репелентите срещу насекоми?

Колко ефективни са репелентите за обикновени насекоми?

Могат ли някои хора да реагират на репеленти срещу насекоми?

Някой проучвал ли е ефектите от дългосрочното излагане на репеленти за насекоми?

Има ли обикновени репеленти срещу насекоми, които могат да допринесат за развитието на рак?

Какви предпазни мерки мога да предприема, когато използвам репеленти за насекоми?

Могат ли да се използват репеленти против насекоми при деца?

Могат ли да се използват репеленти срещу насекоми по време на бременност или кърмене?

Какво ще кажете за използването на репеленти против насекоми в комбинация със слънцезащитни продукти?

Разграждат ли се репелентите срещу насекоми в околната среда?

Могат ли репелентите против насекоми да повлияят негативно на  природата?

Какво ще кажете за естествени, органични или други видове репеленти за насекоми?

Ами тъканите, третирани с перметрин?

 

Защо да използвате репеленти за насекоми?

Репеленти срещу насекоми се използват за отблъскване на комари, кърлежи, мухи и други хапещи насекоми. Репелентите не са предназначени да убиват насекоми, а да ги държат настрана, за да предотвратят ухапвания и разпространение на болести.

Колко вида има?

В репелентите срещу насекоми има множество активни съставки. DEET, пикаридин, IR3535 и масло от лимонов евкалипт са най- популярните. Препоръчваме използването на продукти с една от тези съставки. Те могат да се прилагат директно върху човешката кожа, а някои могат да се използват върху дрехи. Имат различни форми-  спрейове, кърпички или лосиони.

Маслото от лимонов евкалипт и IR3535 се основават на химикали, които се срещат в природата, но са създадени от човека съставки. Тъй като са свързани с вещества, открити в природата, и двете се считат за биопестициди. Маслото от лимонов евкалипт (OLE) може също да бъде включено в продуктите с химическото си наименование, р-ментан-3,8-диол (PMD).

Как действат репелентите срещу насекоми?

Комарите и кърлежите са привлечени от миризмите на кожата и въглеродния диоксид, който издишваме. Те също така използват топлина, движение и визуални сигнали, за да намерят възможен гостоприемник. Репелентите влияят на сетивата на насекомо, като мирис и вкус, за да не му позволят да намери човешки или животински гостоприемник.

Колко са ефективни?

Дължината на защита и ефикасността на репелентите могат да варират. Те трябва да преминат тестове, за да покажат, че са ефективни, преди да могат да претендират, че влияят на насекомите.

Репелентите с по -висока концентрация могат да защитават хората по -дълго. Репеленти с по-малко от 10% от активната съставка могат да предложат защита само за кратки периоди от време- около 1-2 часа.

Ако решите да използвате продукт с  DEET, препоръчваме продукти с концентрации DEET 20% или повече. Продуктите с повече от 50% DEET не предлагат допълнителна защита. Помислете за използване на различни методи за предотвратяване на ухапвания. Можете да покриете откритата кожа с дрехи или да промените озеленяването във вашия двор, за да я направите по- малко удобна за кърлежи или комари.

Могат ли някои хора да реагират на репеленти срещу насекоми?

Всички химикали, включително репеленти срещу насекоми, имат известна степен на токсичност. Токсичността обаче може да варира в зависимост от продукта и от начина на експозиция (хранене, дишане, докосване). Всеки продукт също е маркиран със сигнална дума. Това показва токсичността на цялата смес.

Приложенията върху кожата са най -често използваните репеленти. Те са с ниска или много ниска токсичност. Вдишването е възможно при използване на спрей. Ако ръцете не се мият след употреба, остатъците могат да бъдат изядени по погрешка. Помислете за предприемане на стъпки, за да избегнете експозиция в ушите, очите и устата.Задължително следвайте указанията на етикета.

Перметринът не е средство против насекоми, но убива насекомите при контакт. Понякога се използва за обработка на тъкани. За допълнителна информация относно тъканите, третирани с перметрин, вижте по-долу.

DEET: Макар и рядко, продуктите с DEET могат да причинят краткотрайно дразнене на очите или кожата. Хората, които са вдишали репеленти с DEET съобщават за кашлица и дразнене на дихателните пътища. При поглъщане репелентите могат да причинят дразнене на стомаха и храносмилането. Въпреки че са редки и до голяма степен се дължат на злополуки или прекомерно излагане, са докладвани неврологични ефекти.

Пикаридин: Хората съобщават за дразнене на кожата и очите от продукти с пикаридин.

IR3535 дразни очите. Изследванията при хора и животни показват, че ако е неразреден, може да предизвика дразнене на кожата. При проучвания с разреден IR3535 не се съобщава за дразнене на кожата.

Масло от лимонов евкалипт: Маслото от лимонов евкалипт може да причини значително увреждане на очите. Измиването на очите след експозиция може да намали риска от дългосрочно увреждане. В някои проучвания се свърза с дразнене на кожата.

Ако Вие или някой, когото познавате, реагирате на средство против насекоми, следвайте внимателно инструкциите за първа помощ на етикета на продукта и потърсете лекарска помощ.

Някой проучвал ли е ефектите от дългосрочното излагане на репеленти за насекоми?

Репелентите често се използват за няколко дни или седмици. Въпреки това, при различни условия може да се наложи ежедневна употреба на репелент за продължителни периоди. В няколко проучвания при третиране с обикновени репеленти всеки ден за дълги периоди от време се наблюдава раздразнена кожа. Симптомите се ограничават до дразнене на кожата.

Има ли репеленти срещу насекоми, които могат да допринесат за развитието на рак?

В световен мащаб много агенции правят изследвания, за да намерят връзки между определени вещества и рака. Съставката DEET е „некласифицируема по отношение канцерогенността при хора.“ Това показва, че данните не са били достатъчно убедителни, за да се установи дали има или няма вероятност да причини рак.

Въпреки това, един от признаците, че химикалът може да бъде свързан с рака, е ако той засяга гени или клетъчна ДНК в лаборатория. При лабораторни тестове не е доказано, че нито една от съставките уврежда гените.

Какви предпазни мерки мога да предприема, когато използвам репеленти?

Репелентите са тествани и проектирани за използване по определени начини. Използвайте репелент само по начина, описан на етикета. Следването на указанията на етикета и съветите по -долу може да сведе до минимум риска.

Нанесете достатъчно репелент, за да покриете откритата кожа. Избягвайте прекомерното прилагане на репеленти. Следвайте указанията на етикета, за да разберете колко време да чакате, преди да използвате отново.

Не използвайте под дрехи.

Не нанасяйте върху открити порязвания, раздразнена или изгоряла от слънцето кожа.

Не пръскайте репеленти по лицето, ушите или близо до очите или устата. За да нанесете репелент върху лицето, първо го нанесете върху ръцете си и след това го втрийте върху лицето си.

Измийте кожата и третираните дрехи, когато се връщате на закрито.

Изперете дрехите преди да ги носите отново.

Смесването на репелент със слънцезащитни продукти може да повлияе на това как кожата Ви абсорбира продуктите. За допълнителна информация относно слънцезащитните продукти и репелентите вижте по -долу.

Репелентите срещу насекоми и децата

Проверете етикета на продукта, за да видите дали има препоръки от производителя. Ето няколко съвета от професионални организации:

Не се  препоръчва  употреба на репеленти срещу насекоми за деца на възраст под два месеца.

Продукти с лимонов евкалипт се използват само при деца на възраст над три години.

Консултирайте се с Вашия лекар за други препоръки или ограничения за деца.

Вземете предпазни мерки, за да намалите контакта на детето с репелент:

Използвайте облекло или мрежа против комари, за да предпазите бебетата на възраст под два месеца от ухапване от насекоми.

Не позволявайте на децата да боравят или да прилагат репеленти.

За да нанесете репелент върху лицето на детето, първо го напръскайте върху ръцете си и внимателно го разтрийте по лицето им, като нанесете леко около ушите.

Избягвайте прилагането на репеленти около очите и устата на детето.

Не прилагайте репеленти върху ръцете на децата, защото те са склонни да ги поставят в устата си.

Измийте третираната кожа веднага щом детето се върне на закрито.

Могат ли да се използват репеленти по време на бременност или кърмене?

Репелентите могат да намалят рисковете от болести, разпространявани от насекоми, които могат да засегнат развиващо се бебе. Консултирайте се с медицински специалист за повече информация.

Понастоящем няма публикувани данни за употребата на обикновени репеленти по време на кърмене. Световната здравна организация (СЗО) изброява DEET като „съвместим с кърменето“, когато се използва според указанията.

Пикаридин: Не са установени ефекти върху бременности или плодове в проучвания, когато животните са били хранени или кожата им е била третирана с концентриран пикаридин преди или по време на бременност.

IR3535: Проучванията при многократно хранене показват, че концентрираният IR3535 е с ниска токсичност.

Масло от лимонов евкалипт: Само леки промени в наддаването на тегло са наблюдавани по време на бременност при плъхове с големи дози от съставката, поставени върху кожата им. Няма ефекти върху развитието на плода.

Какво ще кажете за използването на репеленти против насекоми и слънцезащитни продукти?

Когато се прилага репелент върху кожата, около 3-19% могат да се абсорбират в тялото. Ефектите от използването и на двете зависят от това кой слънцезащитен крем и кой репелент се използват.

Не препоръчваме продукти, които имат както слънцезащитни свойства, така и против насекоми. Много репеленти работят в продължение на много часове. Може да се наложи слънцезащитен крем да се използва по- често от репелент. Следователно комбинираните продукти може да не се използват толкова често, колкото би трябвало да бъдат за защита от слънце. Ако решите да използвате и двете, препоръчваме първо да нанесете слънцезащитен крем, да го оставите да изсъхне и след това да нанесете средство против насекоми върху слънцезащитния крем.

Разграждат ли се в околната среда?

Разграждането на репелентите във въздуха, водата и почвите не е широко проучено. Докладите за времената на разпадане на пикаридин и DEET в почвата или водата са променливи и варират от дни до седмици или повече.

Що се отнася до движението им в околната среда, четирите репелента са умерено летливи и могат да отделят пари във въздуха.

Могат ли репелентите срещу насекоми да повлияят на дивата природа?

DEET е слабо токсичен за птици, риби и водни безгръбначни. Учените не са открили ефекти върху малки организми като охлюви или водни бълхи от малки количества DEET, пикаридин или IR3535 в естествени води.

Какво ще кажете за естествени, органични или други видове репеленти за насекоми?

Рисковете за здравето и ефикасността на етеричните масла не са изследвани толкова широко, колкото обикновените репеленти за насекоми. Налице е обаче разнообразна информация.

Ами тъканите, третирани с перметрин?

Не нанасяйте перметрин върху кожата като репелент. Има някои продукти с перметрин, които могат да се използват за обработка на тъкани. Перметрин действа при контакт, което означава, че едно насекомо трябва да докосне третирания предмет, за да бъде наранен или убит.

Не нанасяйте перметрин върху дрехите, докато се носят. Третирайте само дрехи, мрежи или съоръжения с продукти, които имат специфични указания за обработка на тъкани. Не обработвайте прекалено много тъканите. Използвайте правилната концентрация за лечение. Оставете всички обработени предмети да изсъхнат добре след третиране, преди да ги използвате или носите.

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!

Girl in a jacket 0884103040

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

  • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
  • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
  • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
  • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
  • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Обработки с инсектициден гел XILIX® против дървояди  в сравнение използваните „домашни методи“ за обработка срещу дървояди

Домашни методи против дървояди – много често при проблем с дървоядни бръмбари в дървените конструкции хората се опитват първо да разрешат проблема сами. И също

Виж още →

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.