Акари- какво представляват? Видове акари.  Борба с акари?

Акари – какво представляват?

Акари- термин, който обикновено се използва за обозначаване на група насекомоподобни организми. Някои хапят или причиняват дразнене на хората. Докато някои акари паразитират върху животни, включително хората, други са чистачи- хранят се с растения и много от тях обичат насекоми и други членестоноги. Всъщност има почти толкова различни видове акари, колкото и насекоми, над  10 000. Подобно на своите роднини, кърлежите и паяците, акарите преминават през четири етапа на развитие: от яйце до ларва до нимфа до възрастен. Всички етапи имат осем крака, с изключение на ларвата с шест крака.

Акари. Видове акари.

Повечето акари никога не влизат в контакт с хората, но някои  могат да повлияят на здравето на човека. И все пак, в много ситуации, при които се смята, че акарите или други „невидими“ членестоноги хапят или „атакуват“ хора, не присъства причинител. Дразненето може да бъде реално или въображаемо: реално, поради механични, химични или други неодушевени дразнители, или въображаемо поради психологическо разстройство.

 

Акари- те рядко предават болести на хората, ноопределено оказват влияние върху здравето по начини, които варират от това просто да са неприятни, когато влизат в домовете в голям брой, до да причинят силно дразнене на кожата, което може да причини силен сърбеж. Акари- те са особено опасни за хора, които имат алергии, астма или белодробни проблеми. Акарите отделят специфични ензими,които предизвикват алергични реакции у хората. Симптомите на тези алергии са най-вече кихане, кашляне, хрипове, течащ нос, зачервяване и сърбеж на очите или кожни екземи. Дори да нямате подобна алергия, тя може да се развие в последствие, ако не почиствате матрака си редовно. При някои хора може да се стигне и до астматични пристъпи.

Най- често срещаните акари, включително тези, които могат да повлияят неблагоприятно на човешкото здраве, са изброени по -долу:

Видове

 

Видове акари

Bryobia spp.

Този акар понякога влиза в сградите с огромна популация и това предизвиква паника сред жителите. Въпреки че не хапят и не причиняват здравословни проблеми, този вид акари са неприятни. Ако се разбият, когато пълзят по килими и драперии, акарите оставят червено петно. Акари- те могат да бъдат червени, зелени или кафяви и имат предни крака, които са около два пъти по -дълги от другите им крака. Хранят се с детелина, бръшлян, треви, овощни дървета и други растения. Предпочитат добре подхранени тревни площи. Тези акари влизат в домовете ни, когато хранителните източници изсъхнат. Те са най -активни през есента и търсят убежище в структурите с наближаването на по -студено време, при линеене (отделяне на кожата) и при снасяне на яйца. Типично за много видове акари, всички акари са женски, способни да снасят жизнеспособни яйца без оплождане. Те нямат нужда от мъжки акари!

 Dermatophagoides spp.

През последните години се появи много информация за така наречените прахови акари. Практически невидими с просто око, акари в домашния прах все пак са реални. Доказано е, че подобно на хлебарките, акарите и техните изпражнения могат да се пренесат във въздуха и са един от най -често срещаните алергени на закрито. Тоест повечето хора, диагностицирани като алергични към домашен прах, всъщност са алергични към акари, чиито тела и изпражнения са основни компоненти на праха. И акари, както хлебарките, са замесени в предизвикването на астматични пристъпи. Акари не паразитират върху хората и няма как да имате ухапване от акари. Те се хранят предимно с пърхот, люспи от мъртва кожа, които падат от хора и животни. Меката мебел, възглавниците и матраците обикновено съдържат повече акари, отколкото килими.

 Pyemotes spp.

Тези акари плячкосват насекоми. Заразяват съхраняваните продукти. Този вид акари хапят хората, когато контактуват със слама, сено, трева, листа, семена или подобни материали, съдържащи акари.

Eutrombicula spp.

Този вид акари нападат хора и други бозайници, птици и влечуги. Нимфата и възрастните екземпляри плячкосват насекоми. Ларвата, която обикновено се храни с гризачи или наземни птици, ще ухапе и хората. Ларвите на този вид акари са червени до жълти на цвят и изглеждат като едва видими петна. Когато открият издишания от животното въглероден диоксид, те се катерят по почвата или растителността и махат с предните си крака, за да се докоснат до него, след което го хващат с устата си. Те не смучат кръв, а се врязват в кожата, инжектират храносмилателна слюнка и смучат втечнената кожа. Ако не е изместен, акарът ще се храни в продължение на няколко дни. Ухапването се възпалява, втвърдява се и сърби. Тези акари прекарват по -голямата част от живота си в пукнатини в почвата. Те обикновено се срещат в селски райони.

Останалите видове Liponyssoides sanguineus, Laelaps echidnina, Ornithonyssus spp., Dermanyssus gallinae, Cheyletiella spp., Sarcoptes scabiei са известни с това, че  предпочитат гризачи и птици. В редки случаи може да ухапят човек.

Ухапване от акари

Ухапване от акариАкари- те не могат да се видят и ухапванията не се усещат, но оставят сърбящи червени следи, които могат да наподобяват кожен обрив. Когато популациите от сърбящи акари „експлодират“, хората и другите животни могат да получат множество ухапвания. За щастие, акари не  живеят на хора, не оцеляват на закрито и не е известно да предават болести.

 

Жизнен цикъл

Започвайки като яйца, тези паякообразни се развиват през стадии на ларви и нимфи преди пълно съзряване. Те могат да оцелеят на сушата и във водата. Акарите не се славят с дълъг жизнен цикъл. Женските живеят около 60 дни, като последните 30 дни само снасят яйца. Възпроизвеждат се особено бързо през лятото, най- вече при наличие на влага.  Мъжките акари живеят между 19 и 30 дни.

Борба с прахови акари- какво да направим?

За съжаление няма категоричен начин за пълно отърваване от прахови акари. Но има начини, с които чувствително да намалите присъствието им.

Борба с акари

– Най-добрият начин да се отървете от тях е да си купите матрак, който не им позволява да се задържат в него, както и матрака да е хипоалергенен с добра циркулация на въздуха, без да задържа влага.

–  Важно е сутрин да не си оправяте леглото веднага след ставане. По този начин акумулираната влага ще се изпари и ще лишите акарите от любимата им влага.

– Използвайте прахосмукачка с HEPA  филтър за редовно почистване на матрака.

– Използвате хипалергенни протектори за матрак и възглавница- почистват се лесно, а и са удобни. Така ще попречите на акарите да влязат във вътрешността на матрака и възглавницата.

– Перете спалното си бельо поне веднъж седмично на температура от поне 60 градуса.

– Не използвайте мокети и клими в спалнята си, тъй като те задържат акари и домашна прах.

– Всеки месец перете и възглавницата си на високи градуси.

– Не поддържайте високи нива на влага в дома си.

– Не струпвайте на леглото си излишни завивки, възглавници, плюшени играчки. Ако все пак имате, то почиствайте ги всеки месец.

Ако търсите лицензирана ДДД фирма за ефективно премахване на акари, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!

Girl in a jacket 0884103040

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

  • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
  • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
  • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
  • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
  • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Обработки с инсектициден гел XILIX® против дървояди  в сравнение използваните „домашни методи“ за обработка срещу дървояди

Домашни методи против дървояди – много често при проблем с дървоядни бръмбари в дървените конструкции хората се опитват първо да разрешат проблема сами. И също

Виж още →

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.