Бълхи- жизнен цикъл! Пренасят ли болести? Как и защо да се отървем от бълхите?

Цени

до 50 м2

60
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 100 м2

70
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 200 м2

90
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 300 м2

120
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

Бълха/Бълхи

В тази статия, ще се опитаме да Ви обясним накратко какво е бълха. Жизнения цикъл на бълхите. Къде живеят бълхите? Опасно ли е ако видим бълха в къщи? Какви препарати против бълхи да изберете?

Какво е бълха? Жизнен цикъл на  бълхите:

Бълха/БълхиБълхите са дребни безкрили кръвосмучещи насекоми със странично сплеснато тяло. Най-разпространени у нас в населените места са котешка бълха – Ctenocephalides felis; кучешка бълха – Ctenophalidescanis и човешката бълха – Pulex irritans, а сред дивите гризачи – Ctenophtalmus agyrtis.

Жизнен цикъл

Жизненият цикъл на бълхите зависи от условията на околната среда. Бълхите се размножават в топъл климат. Идеалният температурен диапазон е от 26 до 32 ° C със 70 % влажност. При тези условия бълхите имат жизнен цикъл от 18 до 21 дни. Ако времето не е идеално и няма гостоприемник, с който да се храни, ларвите на бълхите могат да останат в покой в ​​продължение на месеци, докато чакат да се развият по -добри условия. Средно възрастните бълхи живеят от няколко седмици до няколко месеца.

Развитието на бълхите преминава през пълна метаморфоза: яйце – ларва-какавида-възрастно.

Само възрастната бълха от двата пола се храни с кръв от бозайници или птици. Жизнен цикъл при бълхите

Яйцата на бълхите са овални с тъпи краища, в повечето случаи с млечно перлен цвят.

Ларвите са червеообразни, без крака. Ларвите се хранят с твърди органични частици от субстрата, който обитават. Често се хранят и с фекалиите на възрастните индивиди. Последната (трета възраст) на ларвата се обвива в пашкулче и се превръща в какавида. Фазата на какавидата може да бъде много дълга при неблагоприятни условия и липса на гостоприемник. Какавидите обаче се излюпват масово при подобряване на условията, като характерно е, че реагират на сътресение или движение на въздуха, причинено от появата на гостоприемник.

Някои видове бълхи са тясно свързани с гостоприемника и не го напускат. По този начин гостоприемника осигурява храна, топлина и убежище на

паразитите. Други видове бълхи обитават гнездата или местообитанията на гостоприемника и се хранят много по-рядко от първите. Освен това гнездовите видове могат да издържат без храна много по-дълго време.

Преносители и причинители са на около 25 вида заболявания. Най-важни от които са: бубонна чума, ендемичен миши тиф, туларемия, листериоза, коремен тиф и др.

Пренасят ли болести бълхите?

Освен че са досадни, бълхите също могат да разпространяват болести и паразити. Макар и редки, някои от най-опасните заболявания са тиф и бубонна чума, пренасяни от бълхи.Нападението от бълхи може да причини силно възпаление на кожата и силен сърбеж. Въпреки че много животни придобиват частичен имунитет след постоянни или повтарящи се атаки, индивидите (особено хората) понякога могат да станат чувствителни след излагане на бълхи и да развият алергии.

Смята се, че бълхите, са основните носители на миши тиф. Както при чумата, плъховете и мишките са източници на инфекция. Бълхите се считат за важни за поддържането и разпространението на много локално ограничени инфекции сред гризачи и други бозайници, включително туларемия и пролетно-летен енцефалит. Бълхите са вероятни носители на филарен червей на кучета и служат като междинен гостоприемник на обикновена тения  на кучета и котки, а понякога и на деца.

Как се пренасят пренасят болестите от животните на хората?

Когато бълхата се храни със заразено животно и то умре, гладните бълхи търсят нов гостоприемник. Често това могат да бъдат домашните любимци или хората. Най често това се случва на места с много плъхове или птици.

Как да се отървем от бълхи?

Бълхите са едни от най -досадните вредители за борба. Те са достатъчно малки, за да се придвижват лесно и достатъчно пъргави, за да се наричат ​​акробатични. Бълхите обикновено предпочитат четириногите гостоприемници пред хората. Ако обаче Вашият семеен домашен любимец има бълхи, е вероятно Вашият двор, къща и мебели да бъдат нападнати от бълхи. Сърбежът е показателен признак за нападение от бълхи.  Средно бълхите са с дължина 2,5 милиметра, което ги прави видими с невъоръжено око. Силните им крака им позволяват да скочат на разстояние от 30 см.

Бълхи в апартамент

Бълхи в апартамента, как бълхите се озовават в апартамента?

Както вече стана дума, бълхите се пренасят много често от птици или плъхове. Когато живеем в апартамент, най горещите точки за заразяване са мазетата и таванските помещения на блока. Те са идеално място за живот на птици, плъхове и мишки, които сами по себе си са гостоприемник на бълхите. Ако откриете бълхи в апартамента си, то най вероятно мазетата и таваните Ви са инкубатор на заразата.

За да се справите с тях, ще трябва да се справите и цялостно с проблема.

Как да се отървете от бълхите в дома си?

Ако Вашият домашен любимец има  бълхи, Вашият дом може да се превърне в развъдник за бълхи. Смята се, че само 5 % от заразяването с бълхи може да се дължи на възрастните бълхи, които неволно са били домакин на Вашия домашен любимец. Останалите 95 процента са за яйцата, ларвите и пашкулите, разпространени в цялата Ви къща. Това означава, че трябва да се справите с проблема от всички страни, за да премахнете наистина заразата.За да направите това, трябва да се погрижите за Вашия домашен любимец и местата, които той обитава. Ако той живее на двора, започнете от там, но ако Вашият домашен любимец обитава всички помещения на дома Ви, то най вероятно е заразен целия Ви дом!

Ето как да започнете да премахвате бълхите от дома си

бълхи в къщиИзползвайте мощна прахосмукачка върху подовете, тапицерии и матраци. Пукнатините и други тесни пространства обикновено са добри скривалища за бълхи и техните яйца, ларви и пашкули. Ако можете, използвайте прахосмукачка с торба, която можете да изхвърлите, без да влизате в контакт с нейното съдържание.Използвайте парна почистваща машина за килими и тапицерии, включително леглото на домашния любимец. Комбинацията от висока температура и сапун е враг на бълхите във всички етапи от живота. Обърнете специално внимание на всички горещи точки, където Вашият домашен любимец обикновено лежи. Изперете  всички завивки, включително и тези, които ползва Вашия домашен любимец с гореща вода. Изсушете ги при най -високата температура. Ако заразяването е тежко, помислете да се отървете от старото спално бельо и да започнете отначало.

Препарат против бълхи

Използвайте препарат против бълхи. Препоръчваме Ви да използвате аерозолен спрей против бълхи, тъй като можете да напръскате добре  под легла или на други места, трудно достъпни за други препарати против бълхи. Изберете инсектицид, който съдържа перитроит, който убива възрастните бълхи, така и регулатор на растежа (инхибитор на растежа) – дифлубензурон, който убива яйцата, ларвите и какавидите. Хората и домашните любимци не трябва да влизат в контакт, докато не изсъхне. Не забравяйте да носите маска и ръкавици, когато нанасяте спрея, и пръскайте само когато всички са извън къщата.

Как да се отървете от тях в двора си?

Най -добрият начин да премахнете бълхите от двора си е да помислите къде най -много биха искали да се скрият. Разгледайте добре двора си и направете списък на местата, които са сенчести, влажни и топли. Изложените на слънце зони могат да станат твърде горещи, така че вероятно няма да намерите много бълхи там. Открийте проблемните зони, като наблюдавате къде вашият домашен любимец обича да лежи. Те обикновено се превръщат в предпочитани места за живеене на бълхи. След като имате целевите си зони, ето какво можете да направите, за да премахнете бълхите: Косете тревата си редовно и разгребвайте добре откритите повърхности. Бълхите обичат да се крият във висока трева. Не забравяйте да събирате тревата в чували, вместо да ги събирате на купчини. Премахнете всички остатъци, като мъртви листа и клонки, от цветни лехи и под храсти. Излагайте възможно най -много сенчести зони на слънчева светлина.

Разстелете стърготини върху местата, където Вашият домашен любимец обича да лежи, под храстите и върху цветни лехи. Попитайте Вашия градинарски център за кръгли червеи (нематоди), които са малки червеи, които могат да ядат яйца от паразити също и за гранули от сяра. Можете да разнесете и двете около проблемните зони, за да помогнете за премахването на бълхите.

Как да се отървете от бълхите по Вашия домашен любимец?

бълхи по домашен любимецАко подозирате, че Вашият домашен любимец има бълхи, предприемете следните стъпки: Изпирайте постелката на Вашия домашен любимец в гореща вода на няколко дни. Сушете я на най -високата температура след всяко пране. Можете да занесете леглото на домашния любимец и на химическо чистене, но се уверете, че потенциалните химикали за почистване са подходящи за домашни любимци. Изкъпете домашния любимец с шампоан за бълхи. Попитайте Вашия ветеринарен лекар или зоомагазин за най -добрите възможности за препарат против бълхи. Много ефективни шампоани за домашни любимци съдържат пиретрин, екстракт, получен от цветя на хризантема. Купете гребен за бълхи. Имайте под ръка купа със сапунена вода, за да потопите бълхите, след като ги свалите  от козината на вашия домашен любимец. Бълхите обикновено се намират около областта на шията и опашката.

Говорете с Вашия ветеринарен лекар за орални или локални средства срещу бълхи. Капките срещу бълхи могат да бъдат силно токсични, затова ги избягвайте, ако е възможно. Ако предпочитате естествени средства, можете да направите отвара от розмарин. Оставете сместа да се охлади и я използвайте при къпане на вашия домашен любимец.

Защо трябва бързо да се отървете от бълхите?

Ако инфекция с бълхи остане незабелязана, вашият домашен любимец може да развие дирофилария или тения. Тенията понякога може да зарази и хората.

Най -важното нещо, което трябва да запомните, е, че трябва да третирате дома, двора и домашния любимец едновременно. Това може да помогне за предотвратяване на повторно заразяване.

Ако търсите лицензирана ДДД фирма за ефективно премахване на бълхи, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!
Girl in a jacket 0884103040

Препарати против бълхи

Можем ли да се справим сами с бълхите?

При по- малка популация на бълхи можете да се справите и сами с най- добрите препарати срещу бълхи- капан за бълхи, спрейове против бълхи. Разгледайте ги тук!

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

 • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
 • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
 • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
 • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
 • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.