Миризливки – какво представляват? Полезна информация за миризливките

1. Миризливки – какво представляват?

 

Миризливка

 

Миризливките (Palomena prasina) се считат за инвазивен вид или вредител. В Бълария са известни още като смрадливки или вонещица. Произлизат от Източна Азия. Миризливките са разпространени в целия свят и са над 4 000 различни вида.
Когато миризливките са в опасност отделят неприятна миризма и от там идва и наименованието им. Много други насекоми имат същите характеристики, включително някои видове мравки, бръмбари и други буболечки

 

 

2. Миризливки- как да ги разпознаем?

 

Миризливки - как да ги разпознаем?

Миризливките са описани по няколко различни начина. Те се характеризират като „големи насекоми с овална форма“ и „насекоми във формата на щит“. Възрастните миризливки могат да достигнат почти 2 см дължина. Те са почти толкова широки, колкото и дълги. Краката им се простират отстрани, така че възрастните буболечки изглеждат още по -големи. Има миризливки с яркозелена окраска, сивокафяви, тъмночервени и др. Обикновено нападат овощни и зеленчукови градини- ябълки, праскови, цитруси, малини, ягоди, люцерна и др. Принципно възрастните миризливки се хранят с плодове. Нимфите се хранят основно с листа, стъбла и плодове- поради тази причина засаждения с картоофи, домати също са застрашени.

Възрастните буболечки са добри летци. Сгъват крилата си върху тялото, когато кацнат. Нимфите нямат напълно развити крила. Напълно развитите крила са начин за идентифициране на възрастни смрадливки.
Жизненият им цикъл обикновено включва чифтосване, размножаване и хранене от пролетта до късна есен. След настъпването на студеното време, вонящите буболечки търсят убежище, за да преминат в латентна фаза.

3. Миризливки- признаци на зараза

 

Миризливки

Често намираме смрадливки вътре в жилищата си през късните летни месеци и есента, когато температурите навън започват да падат. Намирането на голям брой живи или мъртви миризливки е показателен знак за заразяване. Производителите често откриват заразяване с миризливки чрез щетите, причинени на културите, които отглеждат.
Ако в дома Ви се е развила зараза, свържете се с професионална фирма за борба с вредители, за да оцените тежестта на проблема.
Ако трябва да се отървете от миризливки в дома Ви, прахосмукачката може да помогне за премахването на живи или мъртви насекоми. Най-доброто естествено средство за борба с миризливките е диатомитът. Когато влязат в контакт с диатомита миризливките се дехидратират и умират. Може да се наръси директно върху тях или да се създаде своеобразна бариера, за да се ограничи навлизането им. Друг инсектицид, който не е опасен за човека и не уврежда почвата, но е ефикасен срещу миризливките е пиретрума. Той се извлича от красивото градинско цвете пиретрум.

Други средства са отвара от люспи на лук,  лют пипер, синап и чесън. Подобно действие има и ментовото масло. С тези домашни средства могат да се пръскат многократно както стайните, така и градинските растения. Те не убиват смрадливките, но ги отблъскват. Превантивните мерки предвиждат редовно почистване на листата и изнасяне навън и редовно разрохкване на почвата.
Те не са опасни за човека, но са неприятни и откроено досадни. Затова е важно да се вземат навременни и ефикасни мерки.

4. Смрадливките и тяхната миризма

Миризмата, която отделят при опасност помага за защита на буболечките срещу хищници. Вонящите буболечки произвеждат миризливия химикал в жлеза на корема си. Някои видове всъщност могат да пръскат химикала на няколко сантиметра. Миризмата често се сравнява със силни билки и подправки като кориандър.

Интересното е, че съставът на миризмата се състои от химикали, често използвани в хранителни добавки. Тази миризма може да се задържи с часове. Опитайте се да избегнете миризливките или внимателно да ги отстраните, ако са влезли в къщата Ви.

5. Миризливки- полезна информация

Навици

По принцип възрастните  буболечки се хранят с плодове, а нимфите – с листа, стъбла и плодове. Жизненият цикъл на миризливките обикновено включва чифтосване, размножаване и хранене от пролетта до късна есен. С настъпването на студено време, те търсят подслон, за да прекарат зимата в латентна фаза, известна като диапауза.

Миризливките търсят места за зимуване в края на есента, преди метеорологичните условия да се променят драстично. Търсят подслон в сгради, създадени от човека. Те прекарват зимата, скривайки се в сгради, обикновено в стените или на тавана. Миризливките се появяват отново в началото на пролетта и стават активни. През топлите месеци тези вредители обикновено могат да бъдат открити струпани отстрани на сградите.

Чифтосват се и създават до 3 поколения годишно в зависимост от местообитанието им. Женските миризливки обикновено снасят 20 до 30 яйца. Снасянето на яйца обикновено става от май до август. Яйцата са светлозелени, с форма на бъчви и са прикрепени една до друга на долната страна на листата на растението гостоприемник. Яйцата се излюпват четири до пет дни по -късно и нимфите ще започнат да се хранят. Те претърпяват поредица от линеене, докато станат възрастни до есента.

Заплахи

Миризливките не жилят и няма вероятност да ни ухапят, но трябва да се внимава да не освободят добре познатата и неприятна миризма. Устните на миризливките са групирани в категорията пиърсинг/смучене, но те не използват кръвта като източник на храна както комари, хапещи мухи и дървеници. Устните им не са структурирани по начин, който им позволява да хапят човешката кожа. Те смучат сока от листата, стъблата и корените на растенията. Те атакуват всичко – от декоративни растения до плевели. Насекомите пробиват кожата на растението и извличат сока вътре.

Ако търсите лицензирана ДДД фирма за ефективно пръскане срещу  миризливки, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!

Girl in a jacket 0884103040

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

  • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
  • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
  • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
  • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
  • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Обработки с инсектициден гел XILIX® против дървояди  в сравнение използваните „домашни методи“ за обработка срещу дървояди

Домашни методи против дървояди – много често при проблем с дървоядни бръмбари в дървените конструкции хората се опитват първо да разрешат проблема сами. И също

Виж още →

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.