Папатаци или пясъчни мухи- какво представляват? Папатаци- опасни ли са? Какво да направя при ухапване от папатак?

 

Папатаци (пясъчни мухи)- какво представляват?

Папатаци

Възрастните папатаци или пясъчни мухи са малки мухи – само около 3 мм дълги – и са със златист, кафеникав или сив цвят. Полезна информация е да знаете, че имат дълги, пронизващи устни, които са добре пригодени за смучене на кръв от избрания от тях гостоприемник. Пясъчните мухи държат косматите си крила във вертикална V-образна форма, когато са в покой. Тази им характеристика ги отличава от някои други малки мухи. Също така, шестте крака на възрастните са изключително дълги, по -дълги от тялото на насекомото. Папатаците претърпяват пълна метаморфоза, преминавайки през четири различни етапа по време на своя жизнен цикъл: яйце, ларви, какавида, възрастен / имаго. Подобни са на комарите, но са по- малки като размер. Жилят основно през нощта. Изключително тихи са.

 

Поведение, хранене и жизнен цикъл

Женските папатаци са хранят с кръв, а мъжките – не. Женските трябва да консумират кръв, за да успеят да развият яйца. Въпреки това, и мъжките, и женските папатаци консумират нектар от растения или медена роса. Гостоприемниците на пясъчните мухи варират значително. Някои видове се хранят както с бозайници, така и с влечуги, докато други видове се хранят с белоопашати елени, коне, магарета, мулета, говеда, свине, миещи мечки, гризачи, птици и хора.

Като цяло ухапванията от папатак са много болезнени. Ухапванията им могат да причинят сърбеж, подуване, зачервяване, втрисане, главоболие, температура, симптоми на грип или общо неразположение. Папатаците хапят най- вече през нощта. Жилят през деня само ако бъдат обезпокоени по време на почивка. Местата им за почивка през деня включват кухини в близост до земята, сухи клони и дънери на дървета. Друго често срещано място за почивка през деня е вътре в домовете ни.

Папатаците се развиват чрез пълна метаморфоза, което означава, че преминават през четири етапа на развитие: яйце, ларви (личинка), какавиди (пашкул) и възрастни. Папатаците завършват жизнения си цикъл в рамките на 1-3 месеца, в зависимост от вида им и условията на околната среда. Възрастните женски папатаци снасят от около 30-70 яйца. Поставят яйцата си на малки партиди върху влажни повърхности с високо съдържание на органични вещества. Яйцата обикновено се излюпват около две седмици след поставянето им. Преди да навлязат в стадия на какавидата, ларвите спират да се хранят с органичните вещества в местообитанието си и търсят място за какавиди, което е по -сухо от местообитанието на ларвите. Стадият на какавидата обикновено продължава само 1-2 седмици.

Възпроизвеждане

По принцип женските пясъчни мухи трябва да консумират кръв, за да развият яйца.

Папатаци- признаци на заразяване

Появата на папатак и болезненото му ухапване, което може да причини вторична инфекция, е най- често наблюдаваният признак на заразяване. Също така, доказателства за проблеми с папатак включват честотата на човешки и животински болести, които се пренасят чрез ухапвания от тях.

Къде са разпространени?

 

Папатаци- разпространение по света

 

Папатаците живеят по целия свят. Разпространението им се категоризира като пясъчни мухи от стария свят или от новия свят. Родовете Lutzomyia, Brumptomia и Warileya се срещат в страните от новия свят, докато родовете Phlebotomus и Sergentiomyia се срещат в страните от стария свят.

 

 

 

Папатаци- повече информация

 

Папатаци- любопитна информацияПапатаците предават болести чрез ухапване от заразени женски екземпляри. Някои от по -важните болести, пренасяни от пясъчна муха, включват: кожна лайшманиоза, висцерална лайшманиоза, треска, папатачи треска, коремен тиф и др.

Болестите, пренасяни от пясъчните мухи могат да се развият до 6 месеца след ухапване.

Контролът на голяма площ, заразена  с папатаците е много труден поради скрития, загадъчен характер на мястото, където се развиват насеокомите. Когато пясъчните мухи се превърнат в проблем, най-доброто нещо, което можете да направите  да се свържете с професионална фирма за борба с вредители.

Предотвратяването на ухапвания от пясъчна муха може да се постигне с помощта на дрехи, третирани с перметрин. Когато се впускате в местообитания на папатаци, винаги прикривайте кожата си с дрехи.

Ухапвания от пясъчни мухи, природни средства

Гел от алое вера:

Гелът от алое вера е отлично средство срещу ухапвания от всякакви насекоми, включително папатаци. Гелът помага с противовъзпалителния си и успокояващ ефект.

Невен:

Друго растение с противовъзпалителни и успокояващи качества е невенът, също отличен при  ухапванията от пясъчни мухи. Можете да намерите крем или мехлем от невен в повечето магазини и аптеки.

Масло от чаено дърво и масло от нийм:

За дезинфекция на ухапано от папатаци място можете да използвате и масло от нийм заедно с масло от чаено дърво.

Сода за хляб или сол:

За да дезинфекцирате ужилването и да предотвратите разпространението на инфекцията чрез надраскване, можете да намажете с бебешка храна, смесена с вода и сода бикарбонат или с малко вода и сол.

Ако сте в търсене на фирма за борба с вредители, не се колебайте да се свържете с нас! Ще Ви помогнем!

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!

 

Обадете се сега 070014548

Обадете се тук

Пръскане против дървояди

ЦЕНИ Пръскане против дървояди от фирма за борба с дървояди- в общия случай прибягваме до пръскане срещу дървояди , когато вече е късно и виждаме увреждания

Виж още →