Папатаци или пясъчни мухи- какво представляват? Папатаци- опасни ли са? Какво да направя при ухапване от папатак?

 

Папатаци (пясъчни мухи)- какво представляват?

Папатаци

Възрастните папатаци или пясъчни мухи са малки мухи – само около 3 мм дълги – и са със златист, кафеникав или сив цвят. Полезна информация е да знаете, че имат дълги, пронизващи устни, които са добре пригодени за смучене на кръв от избрания от тях гостоприемник. Пясъчните мухи държат косматите си крила във вертикална V-образна форма, когато са в покой. Тази им характеристика ги отличава от някои други малки мухи. Също така, шестте крака на възрастните са изключително дълги, по -дълги от тялото на насекомото. Папатаците претърпяват пълна метаморфоза, преминавайки през четири различни етапа по време на своя жизнен цикъл: яйце, ларви, какавида, възрастен / имаго. Подобни са на комарите, но са по- малки като размер. Жилят основно през нощта. Изключително тихи са.

 

Поведение, хранене и жизнен цикъл

Женските папатаци са хранят с кръв, а мъжките – не. Женските трябва да консумират кръв, за да успеят да развият яйца. Въпреки това, и мъжките, и женските папатаци консумират нектар от растения или медена роса. Гостоприемниците на пясъчните мухи варират значително. Някои видове се хранят както с бозайници, така и с влечуги, докато други видове се хранят с белоопашати елени, коне, магарета, мулета, говеда, свине, миещи мечки, гризачи, птици и хора.

Като цяло ухапванията от папатак са много болезнени. Ухапванията им могат да причинят сърбеж, подуване, зачервяване, втрисане, главоболие, температура, симптоми на грип или общо неразположение. Папатаците хапят най- вече през нощта. Жилят през деня само ако бъдат обезпокоени по време на почивка. Местата им за почивка през деня включват кухини в близост до земята, сухи клони и дънери на дървета. Друго често срещано място за почивка през деня е вътре в домовете ни.

Папатаците се развиват чрез пълна метаморфоза, което означава, че преминават през четири етапа на развитие: яйце, ларви (личинка), какавиди (пашкул) и възрастни. Папатаците завършват жизнения си цикъл в рамките на 1-3 месеца, в зависимост от вида им и условията на околната среда. Възрастните женски папатаци снасят от около 30-70 яйца. Поставят яйцата си на малки партиди върху влажни повърхности с високо съдържание на органични вещества. Яйцата обикновено се излюпват около две седмици след поставянето им. Преди да навлязат в стадия на какавидата, ларвите спират да се хранят с органичните вещества в местообитанието си и търсят място за какавиди, което е по -сухо от местообитанието на ларвите. Стадият на какавидата обикновено продължава само 1-2 седмици.

Възпроизвеждане

По принцип женските пясъчни мухи трябва да консумират кръв, за да развият яйца.

Папатаци- признаци на заразяване

Появата на папатак и болезненото му ухапване, което може да причини вторична инфекция, е най- често наблюдаваният признак на заразяване. Също така, доказателства за проблеми с папатак включват честотата на човешки и животински болести, които се пренасят чрез ухапвания от тях.

Къде са разпространени?

 

Папатаци- разпространение по света

 

Папатаците живеят по целия свят. Разпространението им се категоризира като пясъчни мухи от стария свят или от новия свят. Родовете Lutzomyia, Brumptomia и Warileya се срещат в страните от новия свят, докато родовете Phlebotomus и Sergentiomyia се срещат в страните от стария свят.

 

 

 

Папатаци- повече информация

 

Папатаци- любопитна информацияПапатаците предават болести чрез ухапване от заразени женски екземпляри. Някои от по -важните болести, пренасяни от пясъчна муха, включват: кожна лайшманиоза, висцерална лайшманиоза, треска, папатачи треска, коремен тиф и др.

Болестите, пренасяни от пясъчните мухи могат да се развият до 6 месеца след ухапване.

Контролът на голяма площ, заразена  с папатаците е много труден поради скрития, загадъчен характер на мястото, където се развиват насеокомите. Когато пясъчните мухи се превърнат в проблем, най-доброто нещо, което можете да направите  да се свържете с професионална фирма за борба с вредители.

Предотвратяването на ухапвания от пясъчна муха може да се постигне с помощта на дрехи, третирани с перметрин. Когато се впускате в местообитания на папатаци, винаги прикривайте кожата си с дрехи.

Ухапвания от пясъчни мухи, природни средства

Гел от алое вера:

Гелът от алое вера е отлично средство срещу ухапвания от всякакви насекоми, включително папатаци. Гелът помага с противовъзпалителния си и успокояващ ефект.

Невен:

Друго растение с противовъзпалителни и успокояващи качества е невенът, също отличен при  ухапванията от пясъчни мухи. Можете да намерите крем или мехлем от невен в повечето магазини и аптеки.

Масло от чаено дърво и масло от нийм:

За дезинфекция на ухапано от папатаци място можете да използвате и масло от нийм заедно с масло от чаено дърво.

Сода за хляб или сол:

За да дезинфекцирате ужилването и да предотвратите разпространението на инфекцията чрез надраскване, можете да намажете с бебешка храна, смесена с вода и сода бикарбонат или с малко вода и сол.

Ако сте в търсене на фирма за борба с вредители, не се колебайте да се свържете с нас! Ще Ви помогнем!

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!

 

Girl in a jacket 0884103040

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

  • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
  • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
  • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
  • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
  • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Обработки с инсектициден гел XILIX® против дървояди  в сравнение използваните „домашни методи“ за обработка срещу дървояди

Домашни методи против дървояди – много често при проблем с дървоядни бръмбари в дървените конструкции хората се опитват първо да разрешат проблема сами. И също

Виж още →

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.