Папатаци или пясъчни мухи- какво представляват? Папатаците опасни ли са? Какво да направя при ухапване от папатак?

 

Папатаци (пясъчни мухи)- какво представляват?

Възрастните папатаци или пясъчни мухи са малки мухи – само около 3 мм дълги – и са със златист, кафеникав или сив цвят. Полезна информация е да знаете, че имат дълги, пронизващи устни, които са добре пригодени за смучене на кръв от избрания от тях гостоприемник. Пясъчните мухи държат косматите си крила във вертикална V-образна форма, когато са в покой. Тази им характеристика ги отличава от някои други малки мухи. Също така, шестте крака на възрастните са изключително дълги, по -дълги от тялото на насекомото. Папатаците претърпяват пълна метаморфоза, преминавайки през четири различни етапа по време на своя жизнен цикъл: яйце, ларви, какавида, възрастен / имаго. Подобни са на комарите, но са по- малки като размер. Жилят основно през нощта. Изключително тихи са.

 

 

Поведение, хранене и жизнен цикъл

Женските папатаци са хранят с кръв, а мъжките – не. Женските трябва да консумират кръв, за да успеят да развият яйца. Въпреки това, и мъжките, и женските папатаци консумират нектар от растения или медена роса. Гостоприемниците на пясъчните мухи варират значително. Някои видове се хранят както с бозайници, така и с влечуги, докато други видове се хранят с белоопашати елени, коне, магарета, мулета, говеда, свине, миещи мечки, гризачи, птици и хора.

Като цяло ухапванията от папатак са много болезнени. Ухапванията им могат да причинят сърбеж, подуване, зачервяване, втрисане, главоболие, температура, симптоми на грип или общо неразположение. Папатаците хапят най- вече през нощта. Жилят през деня само ако бъдат обезпокоени по време на почивка. Местата им за почивка през деня включват кухини в близост до земята, сухи клони и дънери на дървета. Друго често срещано място за почивка през деня е вътре в домовете ни.

Папатаците се развиват чрез пълна метаморфоза, което означава, че преминават през четири етапа на развитие: яйце, ларви (личинка), какавиди (пашкул) и възрастни. Папатаците завършват жизнения си цикъл в рамките на 1-3 месеца, в зависимост от вида им и условията на околната среда. Възрастните женски папатаци снасят от около 30-70 яйца. Поставят яйцата си на малки партиди върху влажни повърхности с високо съдържание на органични вещества. Яйцата обикновено се излюпват около две седмици след поставянето им. Преди да навлязат в стадия на какавидата, ларвите спират да се хранят с органичните вещества в местообитанието си и търсят място за какавиди, което е по -сухо от местообитанието на ларвите. Стадият на какавидата обикновено продължава само 1-2 седмици.

Възпроизвеждане

По принцип женските пясъчни мухи трябва да консумират кръв, за да развият яйца.

Папатаци- признаци на заразяване

Появата на папатаци и болезнените им ухапвания, които могат да причинят вторична инфекция, са най- често наблюдаваният признак на заразяване. Също така, доказателства за проблеми с пясъчната муха включват честотата на човешки и животински болести, които се пренасят чрез ухапвания от тях.

Къде са разпространени?

 

 

Папатаците живеят по целия свят. Разпространението им се категоризира като пясъчни мухи от стария свят или от новия свят. Родовете Lutzomyia, Brumptomia и Warileya се срещат в страните от новия свят, докато родовете Phlebotomus и Sergentiomyia се срещат в страните от стария свят.

 

 

 

Папатаци- повече информация

 

Папатаците предават болести чрез ухапване от заразени женски екземпляри. Някои от по -важните болести, пренасяни от пясъчна муха, включват: кожна лайшманиоза, висцерална лайшманиоза, треска, папатачи треска, коремен тиф и др.

Болестите, пренасяни от пясъчните мухи могат да се развият до 6 месеца след ухапване.

Контролът на голяма площ, заразена  с папатаците е много труден поради скрития, загадъчен характер на мястото, където се развиват насеокомите. Когато пясъчните мухи се превърнат в проблем, най-доброто нещо, което можете да направите  да се свържете с професионална фирма за борба с вредители.

Предотвратяването на ухапвания от пясъчна муха може да се постигне с помощта на дрехи, третирани с перметрин. Когато се впускате в местообитания на папатаци, винаги прикривайте кожата си с дрехи.

Ухапвания от пясъчни мухи, природни средства

Гел от алое вера:

Гелът от алое вера е отлично средство срещу ухапвания от всякакви насекоми, включително папатаци. Гелът помага с противовъзпалителния си и успокояващ ефект.

Невен:

Друго растение с противовъзпалителни и успокояващи качества е невенът, също отличен при  ухапванията от пясъчни мухи. Можете да намерите крем или мехлем от невен в повечето магазини и аптеки.

Масло от чаено дърво и масло от нийм:

За дезинфекция на ухапано от папатаци място можете да използвате и масло от нийм заедно с масло от чаено дърво.

Сода за хляб или сол:

За да дезинфекцирате ужилването и да предотвратите разпространението на инфекцията чрез надраскване, можете да намажете с бебешка храна, смесена с вода и сода бикарбонат или с малко вода и сол.

 

Дезинсект дава 100% гаранция за качество! Сертифицирани сме по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на Дезинсект преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

 

Обадете се сега НАЦ. ТЕЛ: 0700 1 45 48

Обадете се тук