20 Август е световният ден на комара. Ето какво трябва да знаете за комарите!

Комари- какви болести пренасят? Как се размножават комарите? Как да се предпазите ефективно от комари? Как да се справите с комарите в градината? Защо има световен ден на комара?

Какви болести пренасят комарите?

Маларията е само едно от опасните заболявания,  които комарите пренасят. Вирусната (хеморагична) треска Синдбис предизвиква симптоми подобни на грипните, като често температурата може да надвиши 40 градуса. Появяват се болки в ставите, световъртеж, гадене и други неприятни симптоми. В повечето случаи имунната сиситема се справя сама с треската, но ефектвина ваксина срещу нея не е открита и до днес. Освен в африканските страни тази треска се среща и някои части на южна Европа. Сред останалите  опасни болести, които се пренасят от комари са треската Денга, треска , треска Зика,  Жълта треска и др. В наши дни в България няма малария, като последния известен случай е от 1965 г. В последните няколко години обаче са известни случаи на западнонилска треска,  причинявана от ухапване от тигрови комари, които от години се появиха у нас.

Как се размножават комарите?

Мъжките комари летят на рояци, обкновено на широки безветрени места. Поради изключително бързото трептене на техните крила (приблизително 590 пъти в секунда) се чува характерното жужене или бръмчене, като едновременно с това отделят секрети със специфична миризма (феромони), които привличат женските комари и ги карат да влизят в рояците.

При навлизане си женският комар бива „отвеждан“ от мъжки еклемпляр извън рояка, където двойката осъществява копулация продължаваща едва няколко секунди.

Ларвите на комарите се развиват във водна среда- изкуствени водоеми, разливи на потоци и реки, заблатени месности, изоставени цистерни, изкуствени корита на реки и отоци от чешми, и дори на места като изхвърлени автомобилни гуми, домакинска посуда и отпадъчни материали в които се събира и застоява вода.

Развитието на ларвната фаза е различно при отделните видове комари в зависимост от околната среда, влажността и температурата. Например при температура от 16-18 градуса по Целзий ларвната фаза може да трае около 20 денонощия, докато при температура между 25 – 28 градуса – между 9 и 10 денонощия, след което ларвите се превръщат в какавиди, от които се появяват възрастните комари.

Как да се предпазим ефективно от комари?

Ето няколко интересни подробности. Освен известните на всички репеленти против тези насекоми, съществуват и фактори, които зависят или не зависят от самите нас, но ни правят повече или по-малко привлекателни за тези насекоми.

Кожата на хората отделя вещества, които дават информация на насекомите за наличието на протеина „изолевцин“, който им е необходим за узряването и излюпването на яйцата. Ето защо хората с нулева кръвна група са най-примамливи за комарите, а тези с кръвна група Б – далеч по – непредпочитани. Ако сте облечени в черни или червени дрехи вероятността да се насочи комар към вас е много по-голяма, отколкото ако сте с жълти.

Използвайте естествените билки в градината или двора си като репеленити срещу комари. С най-добър и доказан ефект срещу тях са ментата, мащерката, розмарина, невен, както и босилека и градиският чай. Една таблетка витамин В1 също има способността да отблъсква комарите. Такъв е ефекта и на чесъна с разликата, че освен комарите той се усеща и от останалите хора около вас.

Ако комарите са успели да влязат в помещението в което спите, можете да направите парна баня на 100 гр. камфор, който да оставите да се изпарява за около половин един час. Освен, че ще изгоните комарите, заедно с тях ще си отидат и досадните мухи.

Ако сте на открито и нямате дрехи с дълъг ръкав можете да натриете тялото си с листа от офика. Ефектът е гарантиран.

Как да се справите с комари в градината?

Почистете всички водоспорни източници от листа и мухъл. Не допускайте събирането на вода в  бидони, варели, стари гуми които позлвате за декорация. При възможност ги покривайте с найлон или капак за да предотвратите достъпа до водната среда. Комарите харесват гниещи маси, така че трябва да поддържате подложките на саксиите си с цветя чисти. Високата трева е привлекателна за комарите защото през деня ги пази от силното слънце, както и различните захвърлени сухи пънове и гниещи дървета из двора.

Преди да използвате препарат за пръскане против комари се посъветвайте със специализирана фирма за дезинсекция, тъй като някои от тези препарати могат да презивикат силни и неприятни алергични реакции.

Защо има световен ден на комара?

Комарите изобщо не са на първите места за любими животни на хората. Въпреки това всяка година на 20-ти Август светът отбелязва световният ден на комара. Всъщност причината не е в самите комари, а в британския лекар и учен сър Роналд Рос, който има огромен принос в изследванията на начина на предаване на маларията. Това е човекът, който открива марарийния паразит в стомашия тракт на женския комар. За изследванията си върху болестта и изучаването на комарите като нейни причинители през 1902 година сър Рос става първият британски учен получил Нобелова награда за медицина.

Ако сте в търсене на фирма за пръскане срещу комари, не се колебайте да се свържете с нас! Ще Ви помогнем!

А как ние в Дезинсект се справяме с комарите можете да видите и в нашият канал в You Tube тук:

Girl in a jacket 0884103040

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

  • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
  • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
  • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
  • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
  • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.