Охлюви- борба с охлюви

Въпреки че повечето от нас разбират, че охлювите са част от естествения свят, това не означава, че искаме да споделяме пространството с тях. В крайна сметка охлювите са лигави, грозни и достатъчно разрушителни, за да навредят на моравата и градината ви.

За щастие не е нужно да живеете с тях вечно.

Като опитен доставчик на  услуги за борба с вредителите , ние разбираме как да помогнем на собствениците на жилища да поддържат имотите си без охлюви.

В тази публикация ще споделим нашите най-добри съвети, за да се отървете от охлювите около вашия имот и да си върнете външното пространство.

Охлювите са малки вредители, които значително увреждат вашата морава и градина. Охлювите ядат живи и разлагащи се органични вещества, включително домашни билки и зеленчуци като босилек, боб и зеле.

Отървете се от охлювите във вашите цветни лехи или градина, като използвате примамка като бира, хванете охлювите в капан, използвайте бариери и репеленти, вкарайте естествени хищници и засадете устойчиви на охлюви цветя и билки като хоста, розмарин или градински чай. Можете също така да убиете охлювите със сол или да създадете изкуствена суша в двора си.

Дръжте охлювите далеч от двора си, като използвате капково напояване и засадите бордюри от растителност, устойчива на охлюви.

Дръжте охлювите далеч от къщата си, като запечатате празнини и пукнатини в прозорците и вратите или използвате примамки.

Какво привлича охлюви в моята къща и двор?

ОхлювиАко имате проблем с охлюви, първата стъпка е да разберете какво го е причинило. Като всеки вредител, охлювите вероятно търсят две неща, когато се появят във вашия имот: храна и подслон.

Поради лигавите си, влажни тела, охлювите виреят в среда, която ги предпазва от топлината на слънцето. Те са активни в мъгливи, облачни или дъждовни дни и ще се хранят с различни растения в двора или градината.

Какво ядат охлювите?

Охлювите ядат органична материя, включително голямо разнообразие от живи растения и гниеща дървесина, култури и листа от растения. Охлювите също ще ядат култури и цветя и особено обичат следното: босилек, боб, зеле, далия, делфиниум, маруля, различни зеленчуци. Кафявият градински охлюв също ще яде сукуленти, тревна трева и билки.

Какви щети могат да причинят охлювите?

За малките си размери охлювите могат да направят големи поразии. Охлювите имат грапав, стържещ език, с  който стържат по ръбовете на листата на растенията. Резултатът е големи дупки и стружки по повърхността на растението, които могат да повредят или дори да убият вашата зеленина. Но това не е всичко, което правят.

Ето няколко причини да се отървете от охлювите веднага щом ги видите:

Охлювите намаляват добива.  Ако имате цветна или зеленчукова градина във вашия имот, охлювите ще изядат вашите растения и ще намалят добива ви. Те са особено трудни за листните зеленчуци.

Те могат да унищожат водни съоръжения.  Охлювите са паразитни и могат да убият риба в декоративни езера и водни съоръжения. Освен това тези водолюбиви мекотели се размножават бързо и могат да дадат на късо електрониката ви и да запушат филтрите и тръбите на езерото или басейна.

Те разпространяват болести . Охлювите пренасят  болести и паразитни червеи  (включително  шистозомиаза ) , която може да бъде опасна за домашни любимци и хора. Наличието им във вашия имот може да изложи здравето ви на риск.

Те са грозни . Никой не иска да вземе пресен лист маруля от градината и да намери охлюв. Охлювите са грозни и отвратителни и ще направят вашия двор или градина по-малко приятно място.

7 начина да се отървете от охлювите във вашата градина

Да се ​​отървете от охлюви в цветните лехи може да бъде трудно. В крайна сметка градината съчетава всички неща, които охлювите обичат най-много: влага, подслон и източници на храна.

За щастие е възможно да се отървете от лигавите охлюви вредители естествено и органично.

Ето няколко тактики, които препоръчваме:

 1. Използвайте примамка

Ако имате кутия бира в хладилника си, вече имате ефективна форма на стръв за охлюви. Изпитано във времето домашно лекарство, бирата съдържа мая, която привлича охлюви.

За най-добри резултати напълнете плитка купа или буркан с широко гърло около половината с бира. Поставете я навсякъде, където сте забелязали активност на охлюви, като заровите купата леко, за да улесните достъпа на охлювите.

Когато охлювите излязат да се хранят, те ще помиришат бирата, ще пропълзят и ще се удавят. След това можете да изхвърлите мъртвите охлюви. Други вещества като гроздов сок и закупен от магазина железен фосфат ще работят еднакво добре като стръв.

Плюсове:  Ефективен, достъпен, нетоксичен, безопасен за домакинства с деца и домашни любимци

Недостатъци : Ще трябва да поставяте стръв отново и отново, за да намалите популацията на охлюви

Забележка :  Предлагат се и  сухи примамки, но не са безопасни за деца или домашни любимци.

 1. Използвайте капани за охлюви

„Как да спра охлювите да ядат растенията ми?“

Ако питате това, капаните могат да бъдат чудесен вариант. Ако имате охлюви във вашата морава или градина и предпочитате да не използвате стръв, капаните са безопасна алтернатива. Можете да използвате евтин домашен капан (като  обърнати половинки грейпфрут или кори от пъпеш или портокал,  разпръснати из градината ви) или купени от магазина капани за охлюви.

Независимо кой метод изберете, капаните работят, като излъчват аромат, който привлича охлювите, след което ги улавят и убиват, когато пристигнат.

Плюсове : Евтин, лесен за поставяне, ефективен, подходящ за домакинства, които искат да избегнат отрова или закупена от магазина стръв

Недостатъци : Изисква да изхвърлите капана и мъртвите охлюви, капаните трябва да се нулират редовно и може да отнеме седмици или месеци, за да убиете напълно популацията от охлюви.

 1. Използвайте бариери и репеленти

Бариерите и репелентите могат да бъдат ефективен метод за премахване на охлювите, без да ги убивате. Ето няколко опции за всеки:

Мед.  Медта е идеален бариерен материал за охлювите, тъй като металът създава  електрически удари  , които затрудняват навигацията на охлювите. Просто поставете медна лента около вашата градина или всяко друго място, от което искате да държите охлювите далеч. Също така може да бъде ефективно да поръсите медни парчета около тези зони.

Диатомит . Диатомичната пръст  (DE) е нетоксичен материал, който е отлична бариера или репелент за вредители. Веществото, което е направено от вкаменени диатомеи, има грапави ръбове, по които охлювите трудно могат да пълзят. Въпреки че няма да  ги убие , ще ги забави.

Груби вещества . Груби вещества като смлени яйчени черупки, шкурка и скала от лава ще осигурят ефективна бариера за охлювите. Можете също така да се отървете от охлювите с утайка от кафе. Изследванията са установили, че 1-2% разтвор на кофеин ще убие охлювите, докато утайката от кафе просто ще образува бариера, която охлювите не обичат да пресичат.

Плюсове:  Бариерите и репелентите са ефективни, достъпни и лесни за поставяне

Недостатъци : Трябва редовно да прилагате бариери, особено домашни бариери като DE, черупки от яйца и утайка от кафе, за да бъдат ефективни

 1. Представяне на хищниците

Кокошките, гъските и патиците са естествени хищници за охлюви, както и пуйките, жабите, бръмбарите и птиците. Въвеждането на някое от тези животни във вашия двор е ефективен начин за контролиране на популациите от охлюви без използване на отрови и капани.

Плюсове : Ефективен, екологичен, безопасен за домакинство с деца и домашни любимци

Минуси : Изисква въвеждане на друго животно, може да е трудно за управление в някои домакинства

 1. Засадете растения, устойчиви на охлюви

Някои растения са по-малко привлекателни за охлювите от други. Следните сортове са устойчиви на охлюви: хости, лавандула, розмарин, градински чай, мак, здравец , фуксия. Тези растения са красиви и могат да бъдат ефективна бариера за предпазване на охлювите от вaшата градина.

Плюсове:  достъпен, нетоксичен, екологичен, безопасен за домакинства с деца и домашни любимци

Недостатъци:  Не убива охлюви, най-ефективен е, когато се използва заедно с други методи

 1. Борба с охлюви със сол, химикали или пестициди

Ако искате да убиете охлювите, можете да го направите със сол. Солта например абсорбира вода от мекотелите, което ги дехидратира и убива. Поръсете солта директно върху охлювите или използвайте дебел слой от нея, за да създадете бариера. Имайте предвид обаче, че солта може да навреди на растенията и другите животни.

Чесън, железен фосфат, белина и купени от магазина разтвори за борба с охлювите също ще убият охлювите.

Плюсове : Ефективен, достъпен

Минуси : Най-ефективен, когато се използва заедно с други решения

 1. Коригирайте графика си за поливане

Един отличен начин да се отървете от охлювите е просто да промените начина, по който поливате градината си. Вместо да го поливате вечерта, започнете да поливате растенията сутрин. Докато вашите растения все още получават достатъчно вода, промяната в графика не трябва да засяга здравето им. Поливането вечер ще направи градината ви по-суха през нощта, което ще я направи по-малко привлекателна за охлюви, които излизат да се хранят на тъмно.

Плюсове:  Ефективен, лесен за изпълнение, достъпен

Против:  Най-ефективен, когато се използва заедно с други методи

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

 • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
 • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
 • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
 • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
 • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Виж още →

Невестулки

Невестулка Невестулки- те са дребни бозайници. Те са част от семейство Mustelidae. Семейство Mustelidae включва и други малки същества от дивата природа като порове и

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.