КОМАРИ

Ухапванията от комари обикновено не са болезнени, но сърбежът, който се появява след ухапване би могъл да причини дискомфорт.

Рискът за ухапване от комари е по- голям, когато сте навън и по тъмно, когато много хапещи насекоми са активни. За щастие, има начини да се предпазите, когато сте навън.

Избягвайте светлите цветове –  Не носете светли цветове, избягвайте и силни миризми от парфюми и дезодоранти, тъй като привличат насекомите.

Намалете голата плът – Носете дрехи с дълги ръкави, панталони, шапки, дълги чорапи.

Изполвайте репеленти срещу насекоми – На местата от кожата, които не са покрити с дрехи изполвайте спрейове или ако седите запалете свещи.

Избягвайте места с вода – Пазете се от бавно движеща се или неподвижна / застояла вода.

Пъхнете панталоните си в чорапите – Когато се разхождате през храсти или груба трева, избягвайте зони с много дълга трева.

Лечение при ухапване от комари

Реакцията на всеки човек е различна към ухапване от комар. Симптомите, които се развиват, са само реакцията на имунната ни система към тяхната слюнка. Комарите всъщност не инжектират нищо в нас, когато хапят.

Почистете раната –  Това е най-важното лечение при ухапване от комар.

Премахнете жилото – ако в раната са останали остатъци от насекоми, отстранете ги внимателно с нокти или пинсети. След това почистете ухапването с помощта на сапунена вода или алкохолни кърпички.

Използвайте студен компрес – подуването може да се намали веднага след ухапване, като го покриете със студен компрес, като лед в кърпа (но никога не дръжте леда директно върху кожата). Може да отнеме повече от седмица, за да спадне и може да остане сърбящ в продължение на няколко дни.

Вземете антихистамини – сърбежът и подуването могат да се облекчат с антихистаминови кремове за ухапвания и ужилвания. Пероралният антихистамин също може да помогне, особено ако имате няколко ухапвания.

Не се драскайте – избягвайте драскането, тъй като това ще увеличи сърбежа и може да доведе до заразяване на ухапвания участък с бактерии.

Притеснявате ли се за реакцията Ви към ухапване от комар?

Консултирайте се с лекар, ако:

Подуването или болката са толкова силни, че ограничават движението Ви и пречат на съня Ви.

Подуването се влошава значително един ден след ухапването.

Ухапаният учасък изглежда инфектиран.

Post a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *