Как да избегнете ухапвания от комари?

КОМАРИ

Ухапванията от комари обикновено не са болезнени, но сърбежът, който се появява след ухапване би могъл да причини дискомфорт.

Рискът за ухапване от комари е по- голям, когато сте навън и по тъмно, когато много хапещи насекоми са активни. За щастие, има начини да се предпазите, когато сте навън.

Избягвайте светлите цветове –  Не носете светли цветове, избягвайте и силни миризми от парфюми и дезодоранти, тъй като привличат насекомите.

Намалете голата плът – Носете дрехи с дълги ръкави, панталони, шапки, дълги чорапи.

Изполвайте репеленти срещу насекоми – На местата от кожата, които не са покрити с дрехи изполвайте спрейове или ако седите запалете свещи.

Избягвайте места с вода – Пазете се от бавно движеща се или неподвижна / застояла вода.

Пъхнете панталоните си в чорапите – Когато се разхождате през храсти или груба трева, избягвайте зони с много дълга трева.

Лечение при ухапване от комари

Реакцията на всеки човек е различна към ухапване от комар. Симптомите, които се развиват, са само реакцията на имунната ни система към тяхната слюнка. Комарите всъщност не инжектират нищо в нас, когато хапят.

Почистете раната –  Това е най-важното лечение при ухапване от комар.

Премахнете жилото – ако в раната са останали остатъци от насекоми, отстранете ги внимателно с нокти или пинсети. След това почистете ухапването с помощта на сапунена вода или алкохолни кърпички.

Използвайте студен компрес – подуването може да се намали веднага след ухапване, като го покриете със студен компрес, като лед в кърпа (но никога не дръжте леда директно върху кожата). Може да отнеме повече от седмица, за да спадне и може да остане сърбящ в продължение на няколко дни.

Вземете антихистамини – сърбежът и подуването могат да се облекчат с антихистаминови кремове за ухапвания и ужилвания. Пероралният антихистамин също може да помогне, особено ако имате няколко ухапвания.

Не се драскайте – избягвайте драскането, тъй като това ще увеличи сърбежа и може да доведе до заразяване на ухапвания участък с бактерии.

Притеснявате ли се за реакцията Ви към ухапване от комар?

Консултирайте се с лекар, ако:

Подуването или болката са толкова силни, че ограничават движението Ви и пречат на съня Ви.

Подуването се влошава значително един ден след ухапването.

Ухапаният учасък изглежда инфектиран.

Обадете се сега НАЦ. ТЕЛ: 0700 1 45 48

Обадете се тук