Кърлежи- 5 интересни факта за тях!

Кърлежи

Вече е пролет, което означава повече слънчеви лъчи и повече време, прекарано навън в игри и опознаване на природата. За съжаление, това може да означава и по-качествено време с някои от най-подлите вредители в природата. Кърлежите, които често се срещат във високи треви и залесени места, са такъв просволут вредител. И е важно да сте сигурни, че защитавате себе си и семейството си. Макар и малки на размер, кърлежите могат да причинят големи проблеми, като се вземе предвид факта, че разпространяват опасни болести като Лаймска болест и други. Така че, преди да се отправите на разходки сред природата в топлите дни, вижте следните малко известни факти за кърлежите, за да научите повече за тези хапливи вредители.

  1. Те не са насекоми.

Вярно е! Кърлежите не са насеокоми, въпреки че често ги бъркат за такива. Кърлежите всъщност се класифицират като паякообразни или роднини на паяци, скорпиони и акари. Ако разгледате отблизо кърлеж, ще видите, че , той наподобява паяк с четирите си двойки крака и липса на антени.

  1. Кърлежите са мини вампири от истинския живот… Те искат да смучат кръвта Ви.

Знаете ли, че кърлежите се нуждаят от кръв, за да оцелеят? Това е вярно! Кърлежите се нуждаят от кръв за препитание. Кърлежите с черни крака например се хранят предимно с кръвта на белоопашатите елени, но също така хапят мишки, малки диви животни, птици и хора.

  1. Най- големите смелчаци.

Кърлежите не скачат и не летят. Вместо това те пълзят по ниски храсти и треви, за да си намерят гостоприемник. Захващат със задните си крака за тревите/ храстите и след това с предните си крака търсят преминаващо животно или човек, за да се прехвърлят. Понякога дори падат свободно върху преминаващ гостоприемник. Говорете за рисков ход!

  1. Кърлежите обичат кучета

Няко видове кърлежи предпочитат кучета за гостоприемници.  За съжаление, кучетата са лесна мишена за кърлежите, особено, когато са на разходка в двора или парка. Ако сте собственик на куче, редовно проверявайте кучето си за наличие на кърлежи, особено след разходки  и игри навън, седмично перете леглото на домашния си любимец и плюшените му играчки. Ако имате котка, също редовно я проверявайте за кърлежи.

  1. Кърлежи-  ще останат завинаги щом става дума за хранене

За разлика от много други хапещи вредители, кърлежите са пригодени да се хранят за дълги периоди от време. Те забиват извитите си зъби дълбоко в кожата на гостоприемника, за да могат да останат здраво закрепени дни наред, за да се хранят. Важно е да се отбележи, че кърлежите обикновено изискват 24-48 часа хранене, преди да могат успешно да предадат инфекции като Лаймска болест, така че бързото отстраняване е от решаващо значение.

Обадете се сега НАЦ. ТЕЛ: 0700 1 45 48

Обадете се тук