Домашните мухи и болестите – Как да се отървем от мухите?

Мухи-най- голямата заплаха за бизнесите, особено тези, които оперират в хранителната индустрия. В сравнение с други вредители като гризачи и хлебарки, мухите са пряко отговорни за причиняване на най- висок брой заболявания сред служителите. Но защо това е така? Мухите са известни с  това, че разпространяват голям брой болезнени заболявания. Според Световната Здравна Организация мухите са отговорни за пренасянето на поне 65 болести. Тези заболявания имат пряк ефект върху здравето както на служителите, така и на клиентите, имиджа и приходите на компанията и задържането на персонала.

Болести, разпространявани от мухите

Мухите са известни разпространители на определени болести и инфекции. Според Световната Здравна Организация мухите пренасят диарийни заболявания , инфекции на кожата и очите, както и:
  • Холера
  • Конюнктивит
  • Дизентерия
  • Гастроентерит
  • Салмонела
  • Туберколоза
  • Коремен тиф
Мухите имат способността да разпространяват тези болести и инфекции заради техните хранителни навици и начина им на размножаване. Мухите използват за храна и място на размножаване разлагащи се органични материали от растителен и животински произход, които най-често са в резултат от всекидневната дейност на хората. Когато храната на мухите е заразена с бактерии мухите акумулират патогена чрез храносмилателната си система или чрез хранопровода. Тъй като мухите повръщат съдържимото в стомаха си върху твърди храни с цел втечняване на храните.Всяка бактерия от хранопровода им се предава на храната им. По подобен начин бактериите, които живеят в храносмилателните им системи се предават по всички повърхности върху които мухите оставят фекални остатъци. Райони, в които се намират тези продукти, както и предпочитаните от тях места за размножаване, често могат да бъдат домакин на патогените, които причиняват болестите. Поради това мухата може да натрупва бактериите върху малките косми по краката и тялото си. Когато муха кацне върху хранителен продукт или друг предмет, всеки патоген, който се е прикрепил към споменатите косми, може лесно да се предаде.

Как можете да се заразите с болест, предавана от мухи?

Най- честата форма на заразяване е чрез консумация на заразена храна или течности. Можете да се заразите с болест, пренасяна от мухите чрез консумиране на храни и напитки, върху които мухите са: повърнали, кацнали или оставили фекални остатъци. Заразяването може да стане и чрез изполване на заразени прибори за готвене и прибори за хранене. Друга опция за заразяване е чрез директен контакт на заразена повърхност и/ или продукт и после докосване на очите или драскотини по кожата Ви. Необходими са няколко проактивни мерки за превенция  наличието на мухи във Вашия дом или работно място.

Хранителна Хигиена

Следвайте правилни хигиенни практики за прозиводство на хранителни продукти. Можете да ограничите съществено разпространението на заболявания, пренасяни от мухи като ограничите разпространението на бактериите. Съхранявайте суровините  в херметически затворени контейнери, които са изцяло измити непосредствено преди употреба. Уверете се, че всички прибори и уреди, които се изполват в производството също се съхраняват правилно и спрямо високи хигиенни стандарти. Важно е и областите за подготовка и приготвяне на храната също да се почистват регулярно , като по този начин те ще станат по- малко привлекателни за мухите. По този начин ще елиминирате в голяма степен разпространението на вредните бактерии.

Елиминирайте местата за развъждане на мухите

Основните места за разъждане на мухи са навеси, места с боклук и екскременти и на тези места най- често домашните мухи акумулират патогените, асоциирани с пренасяните от тях болести. Навеси за животни, бараки, кошари и конюшни трябва да имат правилните методи за предотвратяване развъждането и разпространението на мухи, за да намалят риска от заразяване. Едни от най- добрите методи са редовно почистване на помещенията, монтиране на специални уреди, борещи се с разпространението на мухи, както и изполването на специализирани фирми за борба с вредители.

Боклук

Трябва да има подходяща система за управление на отпадъците, която да гарантира, че единиците за отпадъци не са препълнени и редовно се изпразват. Кофите трябва да имат плътно закрепен капак през цялото време и трябва редовно да се почистват.

Екскременти

Тоалетните трябва редовно да се почистват и всички тръби да работят безпроблемно, за да се намали натрупването и преливането. Завесите за мухи трябва да бъдат инсталирани върху вентилационни капаци и канали, за да се предотврати навлизането на мухи. По отношение на добитъка, торът трябва да се подрежда, за да се намали общата повърхност и да се покрива с пластмасови листове и други устойчиви на мухи материали.

Фирми за борба с вредители

Най-ефективният начин за предотвратяване на болести пренасяни от  мухи е да се привлече помощта на професионална фирма за борба с вредителите. Ние препоръчваме  следните методи в зависимост от популацията и конкретиката: – профилактични действия – замрежване на прозорците, поставяне на ленти на вратите и др.; – поставяне на инсектицидни лампи; – поставяне на примамки – сухи и течни, примамкови станции, лакови примамки, пластмасови и памучни ленти и кордони; – химични методи – обработка с инсектициди с остатъчно действие. Прилага се при голяма численост на мухите в помещението, като  се прави опръскване на тавани и стени и други повърхности с биоциди. Избирателно се обработват повърхностите, върху които мухите почиват. Към препарата се добавят атрактанти и феромони. Ефективността на обработката е 30 дни и в много редки случаи се запазва през целия летен сезон. Ако търсите лицензирана ДДД фирма за ефективно справяне с мухи, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!
“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!
Girl in a jacket 0884103040
Обадете се тук