Кърлеж/ Кърлежи

Цени

до 1000 м2

70
00
лв.
 • С включен ДДС
 • до 30 м2
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 2000 м2

120
00
лв.
 • С включен ДДС
 • до 100 м2
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 3000 м2

170
00
лв.
 • С включен ДДС
 • до 150 м2
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 4000 м2

210
00
лв.
 • С включен ДДС
 • до 200 м2
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

Всички препарати, които „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД използва против вредители са одобрени от Министерство на Здравеопазването на Република България и са съобразени с изискванията на Европейския съюз.

Ако търсите професионална фирма за пръскане срещу кърлежи, обадете се!

„ДЕЗИНСЕКТ“ ООД подхожда към клиентите си с професионално отношение.
ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА!

Пръскане срещу кърлежипръскане против кърлежи

Обработките се извършват главно чрез опръскване. За обработка срещу кърлежи се използват препарати от групата на пиретроидните съединения, които по-бързо се разграждат и по-слабо замърсяват околната среда и имат бърз и краткотраен ефект. Преди обработките се установяват и картотекират биотопите на кърлежи, които подлежат на дезакаризация (по установена заселеност с кърлежи). При провеждане на дезакаризациите се проследяване ефективността им (отчитане числеността на кърлежите преди и след обработката). Основно изискване за ефективен химически контрол на кърлежите, е третиранията да бъдат извършени при ниско окосени тревни площи. Орбаботките се извършват минимум два пъти годишно- рано на пролет, в началото на активността на паразитите и ранна есен, с цел унищожаване на индивидите, които се подготвят за зимуване.

Кърлежи на двора?

кърлежите

Ако искате да разберете дали във вашия двор или градина вече има активни кърлежи можете да използвате следният прост но ефективен метод наречен „влачене на флаг“.

Вземете бяло парче плат с около 1 м2 и започнете бавно да го влачите по тревата, като минете по цялата дължина на градината / двора. В случай, че имате активни кърлежи те ще се закачат на плата. След извършване на обработката можете да повторите метода, за да проследите доколко ефективна е била обработката.

Борба с  кърлежи

Предпазване: Когато е възможно избягвайте районите на разпространение на кърлежи: тревисти и гористи местности, пасища и прерии. Ограничете движението на Вашето куче в тези райони.

Подходящо облекло: Когато посещавате райони, в които са разпространени кърлежи обличайте риза с дълги ръкави и дълги панталони с плътно пристегнати маншети.

Репеленти: Използвайте инсектицидни репеленти, съдържащи като активна съставка диетил-толуоламид ( ДЕЕТ). Нанасяйте го върху дрехите и местата с открита кожа, като ръце, китки, глезени и врат. Снабдете кучетата със специални нашийници срещу бълхи и кърлежи.

Проверка и отстраняване: Проверката за наличието на кърлежи и отстраняването им намалява риска от заразяване с Лаймска болест. След попадането върху потенциален гостоприемник, на кърлежа му е необходимо известно време за да се прикрепи и нахрани така, че Вие можете да го отстраните преди това да е станало. Освен това, рискът от заразяване  е свързан с  продължителността на хранене на кърлежа, затова той трябва да бъде отстранен незабавно. Кърлежите попадат най-често по главата, рамената, врата, краката. Отстранявайте прикрепените кърлежи с подходящи щипци, захващайки ги внимателно в точката на прикрепване и издърпвайки ги нагоре по бавен, но сигурен начин. Кърлежът трябва да се изважда внимателно от животни и хора за да е сигурно, че той е отстранен напълно от кожата (често главата остава вътре). След отстраняването измийте раничката със сапун и вода и я обработете със спирт или някакъв друг дезинфектант за да подпомогнете предпазването от инфекция.

Не сме щастливи, докато Вие не сте доволни!

Кърлеж-  обикновено смятан за насекомо, всъщност е паякообразно като скорпиони, паяци и акари. Всички паякообразни имат четири чифта крака като възрастни и нямат антени. Кърлежи- те са сред най-ефективните преносители на болести, защото се прикрепят здраво, когато смучат кръв, хранят се бавно и могат да останат незабелязани за значително време по време на хранене. На кърлежите са необходими няколко дни, за да завършат храненето.

 

Кърлежи- имат четири етапа на развитие: яйце, шесткрака ларва, осемкрака нимфа и възрастен. След като яйцето се излюпи, малката ларва (понякога наричана „семенен кърлеж“) се храни с подходящ гостоприемник. След това ларвата се развива (линира) в по-голямата нимфа. Нимфата се храни с гостоприемник и след това се превръща в още по-голям възрастен. И мъжките, и женските кърлежи намират и се хранят с гостоприемник, след което женските снасят яйца известно време след хранене.

Обадете се тук

Кърлежи- те чакат животните гостоприемници от върховете на тревите и храстите (не от дърветата). Когато се изчеткат от движещо се животно или човек, те бързо напускат растителността и се изкачват върху гостоприемника. Кърлежи- те могат само да пълзят; не могат да летят или да скачат. Кърлежите, открити по скалпа, обикновено са пълзяли там от долните части на тялото. Някои видове кърлежи ще пълзят на няколко метра към гостоприемника. Кърлежи- могат да бъдат активни през зимните дни, когато земните температури са около 7 градуса.

 

Има две основни групи кърлежи, понякога наричани “твърди” кърлежи и “меки” кърлежи. Твърдите кърлежи, като обикновения кучешки кърлеж, имат твърд щит точно зад устния апарат (понякога неправилно наричан „глава“); ненахранените твърди кърлежи са оформени като плоско семе. Меките кърлежи нямат твърдия щит и са оформени като голяма стафида. Меките кърлежи предпочитат да се хранят с птици или прилепи и рядко се срещат, освен ако тези животни не гнездят или нощуват в заета сграда.

Ухапване от кърлеж- какво да правим, за да избегнем ухапване от кърлеж?

Ухапване от кърлеж- за да не се заразите с някоя болест, пренасяна от кърлежи е добре да избягвате ухапване от кърлеж. Това включва избягване на зони, заразени с кърлежи. Въпреки това, ако живеете или посещавате гористи райони или райони с висока трева и плевели, следвайте тези предпазни мерки, за да предотвратите ухапване от кърлежи и да намалите риска от заболяване:

 • Носете защитно облекло като ризи с дълги ръкави, дълги панталони, ботуши или здрави обувки и покривало за глава. (Кърлежи-те се откриват по-лесно върху светли дрехи.) Завийте маншетите на панталоните в чорапите. Залепете мястото, където панталоните и чорапите се срещат, така че кърлежите да не могат да пълзят под дрехите.
 • Нанесете репелент против насекоми, съдържащ 10% до 30% DEET, предимно върху дрехите. Нанасяйте пестеливо върху откритата кожа. Не пръскайте директно върху лицето; напръскайте репелента върху ръцете и след това нанесете върху лицето. Избягвайте чувствителни зони като очите, устата и носните мембрани. Не забравяйте да измиете третираната кожа, след като влезете на закрито. Използвайте репеленти, съдържащи перметрин, за третиране на дрехи (особено панталони, чорапи и обувки), но не и на кожата. Винаги следвайте указанията на етикета; не злоупотребявайте с репеленти. Винаги наблюдавайте децата при употребата на репеленти.
 • Вървете в центъра на пътеките, така че плевелите да не ви докосват. В зоните за къмпинг хората, които седят на земята могат да срещнат кърлежи.
 • Проверявайте себе си, децата и другите членове на семейството на всеки два до три часа за кърлежи. Повечето кърлежи рядко се прикрепят бързо и рядко предават болестни организми, докато не бъдат прикрепени четири или повече часа. Ако вашите домашни любимци прекарват време на открито, проверете и тях за кърлежи.
 • Ако кърлежите пълзят по външната страна на дрехите, те могат да бъдат премахнати с тиксо или целофан. Около ръката може да се направи пръстен от лента, като се остави лепкавата страна навън и се прикрепят двата края. Кърлежите ще се залепят за лентата, която след това може да бъде сгъната и след това поставена в кошчето.

Повече за ухапване от кърлеж може да прочетете тук.

 

Кърлежи в къщи

Уверете се, че имотът около дома ви е непривлекателен за кърлежи. Тъй като кърлежите са чувствителни към сухи условия и не виреят в къса растителност, те рядко са проблем в добре поддържаните тревни площи. Поддържайте тревата си косена. Почистете предмети, които привличат гризачи, които могат да пренасят кърлежи, като разлято птиче семе и скривалища като стари купчини дърва. Ако в растителността по ръба на имота има кърлежи, върху малки площи с високи плевели, които не могат да се косят, могат да се прилагат инсектициди, етикетирани за борба с кърлежите. Често едно или две приложения на сезон са достатъчни за борба с кърлежите в тези зони.

Свободно скитащите кучета и котки са много по-склонни да срещнат кърлежи, отколкото тези, които са затворени в дома или двора. Ако се открият кърлежи по домашни любимци, свържете се с вашия ветеринарен лекар за информация относно подходящо лечение с кърлежи. Отстранете случайните кърлежи, които се намират на закрито, като почистите с прахосмукачка, запечатайте вакуумната торбичка и я поставете в кошчето.

Болести пренасяни от кърлежи

Лаймска болест

Лаймската болест е най-често срещаното заболяване, пренасяно от кърлежи в световен мащаб. Докато лаймската болест може да се лекува, ако е хваната рано, тя може да има доживотни последици, ако не се лекува навреме.

Симптоми

Симптомите на лаймска болест се проявяват от три до 30 дни след ухапване на човек от кърлеж. Тези кърлежи, които са с размерите на сусамово семе, могат да бъдат много трудни за забелязване. Ранните симптоми на лаймска болест включват:

 • Обрив – известен като erythema migrans – с червен кръг около ухапването от кърлеж
 • Грипоподобни симптоми, включително треска, болки и студени тръпки
 • Умора или болки в ставите

Ако не се лекуват, симптомите на лаймската болест могат да прогресират до:

 • Хронично ставно възпаление или болка
 • Хепатит
 • Сърдечно заболяване
 • Проблеми с очите

Диагноза

Ако имате обрив ще бъде лесно да свържете симптомите си с лаймска болест. Въпреки това, около една четвърт от хората не получават този обрив и много от тях не забелязват, че са били ухапани от кърлеж.

Това може да затрудни диагностицирането на лаймската болест, особено след като бактериите, които причиняват заболяването, са трудни за откриване при лабораторни тестове. В повечето случаи поставянето на диагноза се свежда до разговор с Вашия лекар.

Лечение

Лаймската болест се причинява от бактерии, пренасяни от заразения кърлеж. Поради това може да се лекува с антибиотици. Лечението на лаймската болест ще зависи от това колко дълго сте имали симптоми:

Ако се хване рано, курсът на перорални антибиотици ще бъде достатъчен.

В някои случаи вашият лекар е възможно и  да предложи използването на нестероидни противовъзпалителни средства за контролиране на болката.

Анаплазмоза

Анаплазмозата се предава от същите кърлежи, които пренасят лаймска болест. Въпреки това, анаплазмозата се причинява от различна бактерия от тази, която причинява лаймска болест, така че хората с анаплазмоза имат различни симптоми.

Симптоми

Симптомите на анаплазмоза започват да се появяват пет до 14 дни след ухапване от кърлеж. Симптомите включват

 • Треска
 • Силно главоболие
 • Стомашно-чревни проблеми, включително повръщане и диария

Ако не се лекува, анаплазмозата може да доведе до нисък брой тромбоцити, увреждане на черния дроб и анемия.

Диагноза

Вашият лекар ще назначи определени кръвни изследвания, за да търси доказателства за анаплазмоза или други заболявания, които причиняват подобни симптоми.

Лечение

Анаплазмозата се лекува с антибиотик доксициклин. Обикновено лечението продължава около седмица или до три дни след отшумяване на симптомите.

Свързани условия

Ерлихиозата е заболяване, пренасяно от кърлежи, тясно свързано с анаплазмозата. Заедно тези заболявания се диагностицират при около най-малко 6000 души годишно. Ерлихиозата може да бъде диагностицирана с помощта на кръвна проба.

Бабезиоза

Бабезиозата е заболяване, пренасяно от кърлежи, което е подобно на маларията, тъй като се причинява от паразит, който засяга червените кръвни клетки.

Симптоми

Симптомите на бабезиоза могат да се появят в рамките на една седмица след ухапване от кърлеж, но може да отнеме и до девет седмици или повече, за да започнат. Често първите симптоми на бабезиоза включват висока температура и втрисане.

Други симптоми включват:

 • умора
 • Главоболие и общи болки
 • Разстроен стомах и гадене
 • Тъмна урина

Диагноза

Времето, което минава между инфекцията с бабезиоза и появата на симптоми, може да затрудни диагностицирането.

Симптомите на бабезиозата също могат да бъдат подобни на лаймската болест, а 6% до 23% от хората с бабезиоза също имат лаймска болест, което прави диагнозата още по-сложна. Паразитът, който причинява бабезиоза, може да бъде открит в кръвни проби за окончателна диагноза.

Лечение

В случаите без симптоми, бабезиозата може да премине от само себе си, но в други случаи със симптоми е необходимо лечение. Пациентите с бабезиоза се лекуват с комбинация от антипаразитни и антибиотични лекарства.

Туларемия

Туларемията е много рядко заболяване, пренасяно от кърлежи. Може да се появи във всяка държава, но се диагностицира при по-малко от 300 души всяка година.1

Хората с туларемия могат да изпитат редица симптоми, които не се наблюдават при други заболявания, пренасяни от кърлежи, включително възпалено гърло и рана или порязване на мястото на ухапване.

Симптоми

Симптомите на туларемия най-често се появяват три до пет дни след ухапване от кърлеж, но могат да се появят до три седмици след това. Те могат да включват:

 • Треска
 • кашлица
 • Стомашно-чревни симптоми, включително повръщане
 • Възпалено гърло
 • Болка или болезненост на мястото на ухапване

Диагноза

Туларемията може да бъде диагностицирана с помощта на лабораторни тестове, които търсят антитела, направени в отговор на бактериите, които причиняват туларемия.

Лечение

Хората с туларемия се лекуват с антибиотици най-малко 10 дни.

Започна обработката на публичните площи в Плевен срещу кърлежи и комари

Toва информират от пресцентъра на местната управа Обработката на публичните площи в Плевен срещу кърлежи започна. Дейностите се извършват от фирма „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД, която е

Прочетете повече...

Партньори