Термити- полезна информация

Термити- те са най-лошият кошмар на всеки собственик на жилище. Те могат да причинят значителни структурни щети на домовете, които често остават незабелязани, докато не се наложи скъп ремонт. Въпреки това, познаването на предупредителните знаци за нашествие от термити ще ви помогне да предприемете правилните стъпки към предотвратяване или облекчаване на проблема.

Термити- какво представляват?

Термитите са малки насекоми, които обикновено са по-малко от един сантиметър на дължина. Тези насекоми живеят в колонии със собствена йерархия. Термитните колонии могат да варират по размер, включително само от два термита – цар и царица – до няколкостотин индивида. Зрелите термитни колонии обаче могат да съдържат от 60 000 до 1 милион термити, в зависимост от вида на термитната колония.

Термитите се срещат по целия свят и има повече от 2000 вида. Някои от тях  причиняват щети на имущество. Термитите се хранят с целулоза – основната съставка на хартията, картона и дървото.

Термити- как изглеждат?

термитиВъпреки че има много видове термити, тези насекоми са склонни да имат няколко общи характеристики. Ето какво трябва да търсите, когато идентифицирате термити:

Бели или кафяви тела. Термитите често се бъркат с мравки, но те обикновено са по-светли на цвят от мравките.

Широка талия. За разлика от мравките, които имат тънка талия като осите, термитите са с широка талия.

Прави антени. Мравките имат огънати антени, докато антените на термитите са прави.

Крака. Термитите, подобно на мравките, имат шест крака. Въпреки това, по-широката ширина на талията на термита, оцветяването и формата на антените могат да помогнат за по-лесното разграничаване между двете насекоми.

Как изглежда увреждането от термити?

Увреждането от термити е отчетливо и ще можете да го разпознаете по „вафления“ или наслоен вид на повредената дървесина. Термитите могат да повредят дървени стени, мебели и дървета във вашия имот. Те ще издълбаят тези структури, ще тунелират през тях, оставяйки дупки и празни пространства след себе си. Внимавайте за малки дупки и кухо дърво. По същия начин търсенето на кални тръби в стени, огради и други дървени конструкции може да бъде сред издайническите признаци на увреждане от термити.

борба с термитиПризнаци на термити във вашия дом

Въпреки че може да е трудно да забележите нашествие от термити в дома си, има няколко неща, за които можете да внимавате. Ето най-честите признаци на термити:

 • Деформирани или напукани подови дъски
 • Стени с кухо звучене
 • Рояци термити
 • Мъртви термити или изхвърлени крила
 • Трудно се отварят врати и прозорци
 • Повреден гипсокартон, бълбукащ под боя или тапет
 • Миризма на мухъл
 • Падащи тавани, изкривени опорни греди или други сериозни структурни повреди
 • Прекалено скърцащи подове и разхлабващи се плочки

Термити вкъщи- какви са причините?

Поддържането на вашия дом и двор чист и подреден няма да възпре термитите. Всички видове термити са привлечени от дървесината във вашия дом, тъй като съдържа целулоза – основният им хранителен източник. Термитите също се нуждаят от влага, за да оцелеят и предпочитат влажни зони като пространства за обхождане и земята около основата ви.

Докато целулозата, намираща се в дървени структурни греди и влажна дървесина, са най-честите атракции за термитите, има няколко други условия, които могат да поканят термитите в дома ви, включително:

Лошо поддържани климатици. Спуканите съдове за кондензация или дренажни линии могат да осигурят влага, която помага на термитите да оцелеят.

Лош дренаж. Ако вашият двор не се оттича добре след буря, влажната почва може да създаде по-привлекателна среда за размножаване на жадни подземни термити. Уверете се, че вашият двор е правилно класифициран, за да насочва водата далеч от вашия имот и се уверете, че вашите дъждовни улуци са чисти, преразпределяйки дъждовната вода.

Течащ водопровод от вашия дом. Всички водопроводни инсталации в или извън дома ви (като всички кранове, където можете да прикрепите градински маркуч) трябва да се проверяват за течове. Спуканите тръби могат да направят интериора и екстериора на къщата ви по-гостоприемни за термити.

По кое време на годината термитите са най-активни?

Термитите могат да причинят щети на дома ви през цялата година, но може да не ги забележите, докато времето не стане топло и не започне сезонът на роене. По-голямата част от подземните видове термити се роят през пролетните или летните месеци, когато времето започне да се затопля. Има и видове термити, които са най-активни през късното лято и есента.

По време на този период на роене зрелите термити в една колония се разделят, за да образуват своя собствена колония. Може да видите термитите да се роят, но е по-вероятно да видите последствията от изхвърлени крила.

Какво да направите, ако имате термити в къщата си?

термитиПредупредителните знаци за нашествие от термити са лесни за пропускане, ако не знаете какво да търсите. Ако сте забелязали някои от признаците по-горе, има вероятност домът ви вече да е заразен. Може да е трудно да се отървете от термитите сами, особено ако заразата вече е напреднала. Най-доброто, което можете да направите, е да ни се обадите. Тук сме, за да ви помогнем.

Когато ни се обадите за борба с термити, ние ще разпознаем вида термит в дома ви и ще разработим план, за да ви помогнем.

Ако мислите, че в дома ви има термити или ако искате да предотвратите бъдещи нашествия, обадете ни се. Разбираме колко трудно е да се справите с термитите в дома си. Нашите обучени специалисти по термити знаят точно как да помогнат.

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

 • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
 • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
 • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
 • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
 • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Виж още →

Невестулки

Невестулка Невестулки- те са дребни бозайници. Те са част от семейство Mustelidae. Семейство Mustelidae включва и други малки същества от дивата природа като порове и

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.