Съсели- какво е съсел? Борба със съсели!

Цени

до 100 м2

50
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 200 м2

65
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 400 м2

75
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 1000 м2

120
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

Съсели- какво е съсел?

Съсели- едни от най -големите гризачи. Римляните са ги яли като деликатес. Те са част от семейството на сънливците. Съселите имат тяло, подобно на катерица, с малки уши, къси и големи крака. Козината им е сива до сиво-кафява на по-голямата част от тялото. Долната част и вътрешната повърхност на краката са бели до бледи. За разлика от повечето други гризачи сънливците нямат тъмни петна по лицето, освен слаби пръстени около очите. Опашката им е дълга и гъста, с малко по -тъмна козина от тази по тялото. Предните крака имат четири пръсти, а задните – пет. Често се бъркат с катерици или плъхове.

Местообитание на съсели:

съселСъселите се срещат в голяма част от континенталната част на Западна Европа през Северна Турция до Кавказ, Северен Иран и Туркменистан. Те се срещат и на редица средиземноморски острови, включително Сардиния, Корсика, Сицилия и Крит. Доста по -рядко разпространени са в Централна Европа и на Балканите. Съселите обитават широколистни гори, доминирани от дъб и бук. Те предпочитат гъсти гори със скали и пещери. Могат да бъдат намерени и в овощни градини и градски градини. Съселите често влизат и в сгради.

Съсел- навици и начин на живот:

Обичайното за съсел е да е активен през нощта. Прекарва деня в гнезда, взети от птици или в кухини на дървета. Те са добри катерачи и прекарват по -голямата част от времето си по дърветата.Странно, но съселите на са добри скачачи.  Обикновено съселите стоят в гората и избягват открити площи. Те не са социални животни. Много женски образуват общи места за гнездене, където се грижат заедно за малките си. Съселите са активни през шестмесечен период и изпадат в хибернация от октомври до май, в зависимост от местните климатични условия. Те приготвят бърлога в мека почва или скрита в пещера и разчитат на мастни резерви, за да оцелеят през зимата. Съселите си общуват отчасти чрез издаване на различни скърцания или задушаващи звуци, отчасти чрез миризми. Те оставят следи чрез ароматните жлези по краката си, както и жлезите в горната част на опашките си.

Съсел- с какво се храни?

съселиСъсел е предимно тревопасно животно. Хранят се основно с горски плодове, ябълки и ядки. Те обаче са адаптивни и също ядат кора, листа, цветя, безгръбначни и дори яйца. Съселите също консумират голям брой семена от букови дървета.

Съсели- жизнен цикъл:

Мъжките не са териториални и могат да посетят териториите на няколко близки женски, за да се чифтосват. В този случай стават  агресивни към всички други мъже, които срещнат. Мъжкият привлича женската чрез скърцане и след това танцува кръгово ухажване. Размножителният период настъпва в края на юни до средата на август. Не се възпроизвеждат всяка година. Бременността продължава 20-31 дни и води до раждане на до 11 малки, въпреки че 4-5 са по-типични. Те развиват козината си до 16 дни и отварят очи след около 3 седмици. Малките започват да напускат гнездото след около 30 дни и са репродуктивно зрели, когато завършат втората си хибернация.

Интересни факти за съсели:

Съселите използват лепкави секрети от плантарните си жлези, когато се катерят по гладки повърхности. Тези секрети ги предпазват от падане.

Тези животни са активни предимно през лятото и са активни средно 202 минути през 24-часов ден, предимно през нощта.

Съселите са се приспособили добре към присъствието на човека. Често зимуват в изолирани тавани и дори тъмни рафтове в шкафове, особено ако меките материали са на рафта, за да си направят гнездо.

В години с ниска наличност на храна съселите могат да зимуват повече от 11 месеца.

В дивата природа повечето съсели презимуват в продължение на три зими, а след това умират през четвъртата по време на хибернация, когато бузите им са износени до степен, която възпрепятства нормалното дъвкане на храната.съсел снимка

Знаци за нашествие на съсели:

Съсели- активни са през период от шест месеца, преди да влязат в хибернация от приблизително октомври до май, в зависимост от местните климатични условия. Те са предимно активни през летните месеци.

Съселите  са нощни (активни между здрач и зори), така че често е трудно да ги видите. Има обаче няколко признака, които показват, че страдате от дейност на съсели. Те могат да включват:

Шум: Най- очевидният признак на проблем с тези вредители ще бъде постоянния шум през нощта!

Вътрешни щети: При проверка на шума в таванското помещение е вероятно да откриете щети от постоянно гризане на различни предмети в района, където животното се е опитало да събере материали за гнездене.

Увреждане на дървета: съселите са много разрушителни и ще причинят щети на дърветата около къщата, в която са се нанесли.

Как да се отървете от съсели?

Бързото третиране на сънливците  е от съществено значение, за да намалите щетите във Вашия дом. Тъй като в някои части на Европа са защитени животни, Ви съветваме да се свържете с професионална ДДД фирма.

Ако търсите лицензирана ДДД фирма за ефективна борба със съсели, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!
 

Обадете се сега 070014548

Обадете се тук

Черен плъх

Цени Гризачи до 100 м2 40 00 лв. С включен ДДС Време за реакция до 48 часа Сертификат за препарата Инструктаж за превенция ПОРЪЧАЙТЕ ТУК

Виж още →