Видове вредители

Хлебарки

Хлебарките са един от най-разпространените видове вредители. Те са преносители на различни заболявания, като дезинтерия, салмонела, астма, диария, гастроентерит и други. Трудно ни е да повярваме, че има човек, на когото да му е приятно да вижда хлебарки в дома си, на работното си място, или още повече в ресторанта, където се храни. Тези вредители са изключително опасни за децата, като те могат да бъдат причина за множество алергии. Хлебарките се размножават скорострелно и локалното им третиране е препоръчително да се извършва от професионалисти. Към стандартните спрейове, хлебарките развиват резистентност, когато дозата на активното вещество е ниска и обработката не е направена правилно. „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД има богат опит, качествени препарати и професионални експерти в борбата с хлебарките, като ще ви дадем 100% гаранция за решаване на този проблем.

Бълхи

Съществуват повече от 2300 вида бълхи. Някои от най-известните са: котешката, кучешката и човешката бълха. Бълхите са разред безкрили кръвосмучещи насекоми, живеещи по телата на бозайници и птици. Достигат на дължина до 1,5 – 3,3 мм. и са обикновено в тъмни цветове. Имат дълги крака, като задния чифт е приспособен за скокове: бълхата може да скочи вертикално до 18 см. и хоризонтално до 33 см. Телата им са странично сплескани, позволяващи лесно движение през космите и перата по тялото на гостоприемника. Придвижването им е улеснено и от твърдото им покритие с много косми и къси шипове, насочени назад. Здравото им тяло е в състояние да издържи на силен натиск, вероятно адаптация за оцеляване, сдобита при опитите да бъдат отстранени от гостоприемника чрез смачкване или драскане. „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД има богат опит, качествени препарати и професионални експерти в борбата с бълхите, като ще ви дадем 100% гаранция за решаване на този проблем.

Гризачи

Сред факторите за многообразието на гризачите са малкият им размер, късия жизнен цикъл и способността да намират храна сред разнообразни източници. Това, което отличава гризачите от останалите бозайници, е наличието на силно развити зъби-резци. Домашната мишка се счита за втория най-разпространен вид бозайник на Планетата след човека. Плъховете са много упорити и неприятни вредители в редица области. Причината за разпространението е високата им устойчивост като биологичен вид и лесното приспособяване към съществуващата природна среда. Мишките и плъховете имат способността да се катерят по кабели, въжета, дървета и храсти за да стигнат до покрив. Могат да изкачат почти всяка вертикална повърхност, като тухли, метални листи, дърво или бетон и да бягат по хоризонтални тръби, съоръжения и канали. Плъховете, заедно с мишките, пренасят много опасни заразни и паразитни болести. Те обитават места, близки до ресурси на храна и вода, затова повечето от тях предпочитат живот около хората, които им осигуряват изобилни източници на препитание. „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД има богат опит, качествени препарати и професионални експерти в борбата с гризачите, като ще ви дадем 100% гаранция за решаване на този проблем.

Кърлежи

Кърлежите са малки паякообразни акари, хранещи се чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а в някои случаи и влечуги и земноводни. Кърлежите разпространяват много инфекциозни болести. Всеки кърлеж има четири чифта крачета. Двата чифта предни крачета са снабдени с вендузи, а двата чифта задни крачета – с дълги власинки. Кръвосмучещите кърлежи обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат високата влажност. Причакват жертвите си покрай пътеките, по които те се движат. Нападат обикновено сутрин като се ориентират по топлината и излъчваната от гостоприемника миризма. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, когато се напият с кръв. Сред инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи, най-голямо практическо значение в България имат Лаймската борелиоза (Лаймската болест) и Марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение. Кърлежите разпространяват и причинителя на Ку-треската, хеморагична треска с бъбречен синдром, кърлежов енцефалит. „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД има богат опит, качествени препарати и професионални експерти в борбата с кърлежи, като ще ви дадем 100% гаранция за решаване на този проблем.

Комари

Комарите наброяват около 3500. Обитават най-често застояли води и блата. Комарите са временни паразити, като при почти всички видове женските пият кръв, която е необходима за развитието на яйцата им. Мъжките са по-големи от женските и се хранят само с растителни сокове и цветен прашец. Женският комар може да погълне три пъти повече кръв от теглото на собственото си тяло. Комарите са преносители на вируси и други паразити, като са способни да предават причинителите на болестта, без самите те да развиват симптомите. Някои от най-често срещаните болести предавани чрез комари са жълта треска, западнонилска треска, малария и много много други. Когато комарът се насмуче с кръв, химичен сигнал го кара да спре да пие повече кръв. Ако сигналът не се задейства, насекомото ще смуче докато се пръсне. Счита се, че вирусът на СПИН не може да бъде пренесен посредством ухапване от комар. „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД има богат опит, качествени препарати и професионални експерти в борбата с комари, като ще ви дадем 100% гаранция за решаване на този проблем.

Мухи

Най-често срещаната е домашната муха. Среща се в къщите и офисите и е един от най-широко разпространените видове по целия свят. Тя е вредител, който може да бъде причинител на различни болести. Родината на мухите е Африка. Тялото им е дълго 07 – 09 мм. и е кафяво-сиво на черни ивици. Устата е приспособена за смучене на течна храна. В долната част е оформена като двойна плочка, чиято вътрешна страна е покрита с много каналчета, изпълняващи смукателна функция. Характерна особеност в храненето на мухите е честата смяна на източника на храна, като по този начин те пренасят над 40 болестотворни причинители, предимно на чревни инфекции и най-вече дизентерия. Мухите използват за храна и място на размножаване, разлагащи се органични материали от растителен и животински произход, които най-често са в резултат от всекидневната дейност на хората. Мухата издържа на температури до -30 градуса по Целзий, като забавя своя метаболизъм. След размразяване – възвръща своите жизнени функции. „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД има богат опит, качествени препарати и професионални експерти в борбата с мухи, като ще ви дадем 100% гаранция за решаване на този проблем.

Мравки

В световен мащаб съществуват над 14000 вида мравки. В България са известни около 163 вида. Живеят в гнезда и колонии, мравуняци, от 10 индивида до няколко стотици милиона индивида. Те се изграждат в почвата, дървесината, под камъни и цепнатини. Има и видове, които обитават гнездата на други видове мравки като същевремено подчиняват семейството гостоприемник и го превръщат практически в свой роб. Други видове са се приспособили да живеят в жилищата на човека. Съществуването на мравките се дължи на разнообразните среди на обитание, социалната структура на организация, способността непрекъснато да променят своето място на обитание и да използват разнообразни хранителни ресурси. Мравките имат разнообразни източници на хранителни вещества. Различните видове се хранят с растения, насекоми, медената роса отделяна от листните въшки, гъби които отглеждат в мравуняка. Особено неприятно е когато се сблъскаме с мравки в домовете ни или на работното място. „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД има богат опит, качествени препарати и професионални експерти в борбата с мравки, като ще ви дадем 100% гаранция за решаване на този проблем.

Молци

Молците са название на относително дребни насекоми, които най-често се определят като подобни на пеперудите. Те повреждат нашите храни и дрехи и проявяват особена активност през тъмната част на денонощието. Тези животинки не представляват пряка опасност за нашето здраве и живот, като например други насекоми, като например кръвопиещите комари, които пренасят зарази. В същото време обаче молците причиняват щети на нашите храни и дрехи. Това, от своя страна, ни принуждава да правим разходи. Има около 30 вида молци. Някои се хранят с дрехи, други с продукти, а има и такива, които живеят в мебелите и килимите. Молците не са само летящи създания, но и яйца (гниди) и гъсеници. Женските молци раждат попълнения под формата на сребристо-бели яйца, от които след известно време се излюпват лакоми гъсеници. Хранителният молец най-често поразява брашната, варивата, ядките и сушените плодове. Той обича топлината, силната влага и липсата на вентилация. „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД има богат опит, качествени препарати и професионални експерти в борбата с молци, като ще ви дадем 100% гаранция за решаване на този проблем.

Дървеници

Основните домакини на дървениците са хората и това е един от най-големите „вредни вредители“ в Света. Важен фактор при борбата с дървеници е ранното им откриване. Изследванията за потенциално предаване на СПИН, хепатит В, хепатит С и хепатит Д не показват, че дървениците могат да разпространят тези заболявания. Има обаче някои доказателства, че арбовирусите могат да бъдат предавани. Ухапване от дървеници може да доведе до редица кожни прояви, от без видими ефекти до изпъкнали мехури. Обезпаразитяването срещу дървеници, както в жилища, така и в търговски обекти, е много по-различно от борбата с другите вредни насекоми, защото дървениците се крият дори и в най-малките процепи на дървени предмети, спално бельо, матраци и други. „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД има богат опит, качествени препарати и професионални експерти в борбата с дървеници, като ще ви дадем 100% гаранция за решаване на този проблем.

Оси

Осите са всички жилещи насекоми без пчелите и мравките. Съществуват около 5000 различни вида оси. През юли и август всяка година се забелязва нарастване броя на хората, ухапани от насекоми защото през летните месеци активността на осите се увеличава. Хранят се според вида си с нектар, както и с други насекоми. Най-обичайни видове вредители в България са европейски оси, обикновени оси, растителни, листни оси, плодови и хартиени оси. На територията на Република България най-често се среща европейска жълта оса, наричана още германска. Тя е проклятие за всеки турист на пикник. Напада неуморно сандвичи, напитки и кръжи зловещо край заведения, плажове, барбекюта, на открито и закрито. Осите са прародител на медоносната пчела. Въпреки че не произвеждат мед, всички оси имат важна функция за опрашването на растенията и унищожаване на вредители по растителни култури. Лошата слава на осите идва основно от това, че жилят. Ужилванията са болезнени и опасни при алергия към отровата им. Подобно на стършелите, осите не умират, след като ужилят. Те често са агресивни, ако са нападнати, и могат да жилят десетки пъти. В началото хищници, които се хранят с насекоми, с еволюцията осите започват да се хранят и с цветен прашец. „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД има богат опит, качествени препарати и професионални експерти в борбата с оси, като ще ви дадем 100% гаранция за решаване на този проблем.

Всички препарати, които „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД използва против вредители са одобрени от Министерство на Здравеопазването на Република България и са съобразени с изискванията на Европейския съюз.