Ужилване от стършел

Цени

1 гнездо

от 90
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция
 • Цената на обработката зависи от големината на гнездото, достъпността на мястото и броя на наличните гнезда/ осила.

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

Стършели

Стършелите са жилещи насекоми, които са част от семейството на осите. Стършелите са с размер около три сантиметра и имат жълти ивици, които контрастират с тъмните тела. Те са крилати и имат антени, крака и жило. Ужилване от стършел обикновено причинява леки симптоми, но може да доведе и до алергични реакции или други сериозни симптоми. Отровата на стършелите съдържа хистамин, който може да предизвика тежки алергични реакции при хората. В повечето случаи можете сами да лекувате ужилване от стършел, но трябва да потърсите незабавно медицинско лечение, ако симптомите Ви са тежки. Стършелите са разпространени в целия свят. Най-вероятно е да срещнете стършели, когато сте навън. Техните гнезда могат да бъдат в близост до жилища или в природата, като например в гниещи дървета или храсти. Стършелите са по-склонни да ужилват, когато се чувстват застрашени. Един стършел може да ужили веднъж или няколко пъти, а понякога стършелите се роят и могат да причинят десетки или стотици ужилвания.

Симптоми на ужилване от стършел

Повечето ужилвания от стършели са леки и причиняват леки симптоми. Въпреки това, може да изпитате алергична реакция, инфекция или по-сериозни симптоми. По-малко от 10 процента доверен източник на ужилвания могат да причинят по-големи реакции в близост до ужилването. Ужилванията от пчели и оси водят до около 100 смъртни случая в Съединените щати всяка година.

Чести, неспешни симптоми

По принцип ужилването от стършели ще засегне само зоната, където сте ужилени. Тези симптоми могат да продължат няколко часа или до един ден. Леките симптоми включват:
 • повдигнато, червеникаво място, където е настъпило ужилването
 • топлина близо до жилото
 • болка в близост до ужилването
 • сърбеж
 • кървене
 • възможни копривна треска в близост до ужилването

Анафилаксия и други алергични реакции

Алергичната реакция след ужилване от стършел може да доведе до по-тежки симптоми или дори до анафилаксия. Това е така, защото отровата на стършели съдържа хистамини, които могат да предизвикат алергични реакции. Анафилаксията е много сериозно и животозастрашаващо състояние. Може да засегне между 1,2 и 3,5 процента от хората. Симптомите включват:
 • копривна треска отвъд мястото на ужилване
 • подуване на кожата или в гърлото
 • зачервена кожа
 • кашлица
 • затруднено дишане
 • стягане в гърдите
 • хрипове
 • гадене
 • повръщане
 • изпотяване
 • шок
Анафилаксията може да настъпи бързо и може да бъде фатална за кратък период от време. Не забравяйте да потърсите незабавна медицинска помощ, ако получите тези симптоми.

Тежки и продължителни симптоми

Може да изпитате симптоми, които не са нито леки, нито резултат от анафилаксия. Симптомите, които продължават повече от един ден, както и тези, които се влошават с времето, трябва да бъдат наблюдавани. Освен това ужилванията в близост до носа, устата и гърлото могат да доведат до сериозни симптоми. Стършелите могат да ужилят няколко пъти или може да срещнете рояк стършели. Множеството ужилвания от стършели могат да причинят повече симптоми и могат да бъдат животозастрашаващи. Стършели- външен вид Стършелите са дълги около три сантиметра, но могат да бъдат малко по-къси или по-дълги. Те са многоцветни и много от тях имат жълти или бели ивици, които контрастират с техните кафеникаво червени и черни тела. Главите им са по-светли на цвят и имат много големи, тъмни очи. Стършелите имат антени, две крила и шест крака. Те имат жило в края на тялото си, което е свързано с жлеза, която съдържа отрова. Жилата им са гладки, така че няма да изпадат след ужилване. Това е за разлика от пчелите, които имат шипове на жилото си и ги губят при ужилване. Само женски стършели могат да ужиляват.

Лечение

Леки случаи

В повечето случаи можете сами да лекувате ужилване от стършели: Не забравяйте да почистите засегнатата област със сапун и вода. Нанесете студен компрес на мястото на ужилването, за да намалите болката и да намалите отока. Ако сте ужилени по ръката или крака, повдигнете го, за да намалите отока. Вземете или прилагайте лекарства без рецепта, като антихистамини или кортикостероиди, за да намалите симптомите в близост до ужилването. Стършелите не оставят жилото си, така че няма да е необходимо да го премахвате, както бихте направили, ако бъдете ужилени от пчела. Някои домашни средства могат да помогнат при ужилвания от насекоми.

Продължителни или тежки симптоми

Симптомите, които не изчезват след няколко часа или дни, трябва да се третират по-агресивно. Може да се нуждаете от лекарство с рецепта като стероид за намаляване на възпалението.

Алергични реакции

Ужилване от стършел, което предизвиква алергична реакция или анафилаксия, изискванезабавна медицинска помощ. Обадете се незабавно на спешна помощ, ако някой получи анафилаксия след ужилване от стършели.

Превантивно лечение

Трябва да се предпазите от ужилвания от стършели, като останете спокойни, ако ги срещнете, покриете се със защитно облекло, когато сте на открито, и използвайте репелент за насекоми. Освен това дрехите с ярки цветове могат да привлекат стършели повече от дрехите с тъмни или неутрални цветове.

Кога да се свържа с лекар при ухапване от стършел?

Симптомите, които продължават повече от един ден или стават по-тежки, изискват консултация с лекар. Това може да са признаци на алергична реакция или инфекция. Симптомите на анафилаксия като затруднено дишане, припадък и силно подуване изискват незабавна медицинска помощ. Ако изпитате някое от тях, обадете се за спешна помощ. Ако сте в проучване на ДДД фирми за ефективно справяне с проблем със стършели, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!
“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!
Girl in a jacket 0884103040
Обадете се тук

Пръскане против дървояди

ЦЕНИ Пръскане против дървояди от фирма за борба с дървояди- в общия случай прибягваме до пръскане срещу дървояди , когато вече е късно и виждаме увреждания

Виж още →