Акари- какво представляват? Видове акари.  Борба с акари?

Акари – какво представляват?

Акари- термин, който обикновено се използва за обозначаване на група насекомоподобни организми. Някои хапят или причиняват дразнене на хората. Докато някои акари паразитират върху животни, включително хората, други са чистачи- хранят се с растения и много от тях обичат насекоми и други членестоноги. Всъщност има почти толкова различни видове акари, колкото и насекоми, над  10 000. Подобно на своите роднини, кърлежите и паяците, акарите преминават през четири етапа на развитие: от яйце до ларва до нимфа до възрастен. Всички етапи имат осем крака, с изключение на ларвата с шест крака.

Повечето акари никога не влизат в контакт с хората, но някои такива могат да повлияят на здравето на човека. И все пак, в много ситуации, при които се смята, че акарите или други „невидими“ членестоноги хапят или „атакуват“ хора, не присъства причинител. Дразненето може да бъде реално или въображаемо: реално, поради механични, химични или други неодушевени дразнители, или въображаемо поради психологическо разстройство.

 

Докато акарите рядко предават болести на хората, те определено оказват влияние върху здравето по начини, които варират от това просто да са неприятни, когато влизат в домовете в голям брой, до да причинят силно дразнене на кожата, което може да причини силен сърбеж. Акарите са особено опасни за хора, които имат алергии, астма или белодробни проблеми. Акарите отделят специфични ензими,които предизвикват алергични реакции у хората. Симптомите на тези алергии са най-вече кихане, кашляне, хрипове, течащ нос, зачервяване и сърбеж на очите или кожни екземи. Дори да нямате подобна алергия, тя може да се развие в последствие, ако не почиствате матрака си редовно. При някои хора може да се стигне и до астматични пристъпи.

 

Най- често срещаните акари, включително тези, които могат да повлияят неблагоприятно на човешкото здраве, са изброени по -долу:

 

Видове

 

Bryobia spp.

Този акар понякога влиза в сградите с огромна популация и това предизвиква паника сред жителите. Въпреки че не хапят и не причиняват здравословни проблеми, този вид акари могат да бъдат неприятни. Ако се разбият, когато пълзят по килими и драперии, акарите оставят червено петно. Акарите могат да бъдат червени, зелени или кафяви и имат предни крака, които са около два пъти по -дълги от другите им крака. Хранят се с детелина, бръшлян, треви, овощни дървета и други растения. Предпочитат добре подхранени тревни площи. Тези акари влизат в домовете ни, когато хранителните източници изсъхнат. Те са най -активни през есента и търсят убежище в структурите с наближаването на по -студено време, при линеене (отделяне на кожата) и при снасяне на яйца. Типично за много видове акари, всички акари са женски, способни да снасят жизнеспособни яйца без оплождане. Те нямат нужда от мъжки акари!

 Dermatophagoides spp.

През последните години се появи много информация за праховите акари. Практически невидими с просто око, акарите в домашния прах все пак са реални. Доказано е, че подобно на хлебарките, акарите и техните изпражнения могат да се пренесат във въздуха и са един от най -често срещаните алергени на закрито. Тоест повечето хора, диагностицирани като алергични към домашен прах, всъщност са алергични към акарите, чиито тела и изпражнения са основни компоненти на праха. И акарите, както хлебарките, са замесени в предизвикването на астматични пристъпи. Но акарите не живеят върху хората и няма как да имате ухапване от акари. Те се хранят предимно с пърхот, люспи от мъртва кожа, които падат от хора и животни. Меката мебел, възглавниците и матраците обикновено съдържат повече акари, отколкото килими.

 Pyemotes spp.

Тези акари плячкосват насекоми. Заразяват съхраняваните продукти. Този вид акари хапят хората, когато контактуват със слама, сено, трева, листа, семена или подобни материали, съдържащи акари.

 

Eutrombicula spp.

Този вид акари нападат хора и други бозайници, птици и влечуги. Нимфата и възрастните екземпляри плячкосват насекоми. Ларвата, която обикновено се храни с гризачи или наземни птици, ще ухапе и хората. Ларвите на този вид акари са червени до жълти на цвят и изглеждат като едва видими петна. Когато открият издишания от животното въглероден диоксид, те се катерят по почвата или растителността и махат с предните си крака, за да се докоснат до него, след което го хващат с устата си. Те не смучат кръв, а се врязват в кожата, инжектират храносмилателна слюнка и смучат втечнената кожа. Ако не е изместен, акарът ще се храни в продължение на няколко дни. Ухапването се възпалява, втвърдява се и сърби. Тези акари прекарват по -голямата част от живота си в пукнатини в почвата. Те обикновено се срещат в селски райони.

 

Останалите видове Liponyssoides sanguineus, Laelaps echidnina, Ornithonyssus spp., Dermanyssus gallinae, Cheyletiella spp., Sarcoptes scabiei са известни с това, че  предпочитат гризачи и птици. В редки случаи може да ухапят човек.

Ухапване от акари

Акарите не могат да се видят и ухапванията не се усещат, но оставят сърбящи червени следи, които могат да наподобяват кожен обрив. Когато популациите от сърбящи акари „експлодират“, хората и другите животни могат да получат множество ухапвания. За щастие, акарите не могат да живеят на хора, не оцеляват на закрито и не е известно да предават болести.

 

 

 

 

Жизнен цикъл

Започвайки като яйца, тези паякообразни се развиват през стадии на ларви и нимфи преди пълно съзряване. Те могат да оцелеят на сушата и във водата. Акарите не се славят с дълъг жизнен цикъл. Женските живеят около 60 дни, като последните 30 дни само снасят яйца. Възпроизвеждат се особено бързо през лятото, най- вече при наличие на влага.  Мъжките акари живеят между 19 и 30 дни.

 

 

Борба с прахови акари- какво да направим?

За съжаление няма категоричен начин за пълно отърваване от прахови акари. Но има начини, с които чувствително да намалите присъствието им.

– Най-добрият начин да се отървете от тях е да си купите матрак, който не им позволява да се задържат в него, както и матрака да е хипоалергенен с добра циркулация на въздуха, без да задържа влага.

–  Важно е сутрин да не си оправяте леглото веднага след ставане. По този начин акумулираната влага ще се изпари и ще лишите акарите от любимата им влага.

– Използвайте прахосмукачка с HEPA  филтър за редовно почистване на матрака.

– Използвате хипалергенни протектори за матрак и възглавница- почистват се лесно, а и са удобни. Така ще попречите на акарите да влязат във вътрешността на матрака и възглавницата.

– Перете спалното си бельо поне веднъж седмично на температура от поне 60 градуса.

– Не използвайте мокети и клими в спалнята си, тъй като те задържат акари и домашна прах.

– Всеки месец перете и възглавницата си на високи градуси.

– Не поддържайте високи нива на влага в дома си.

– Не струпвайте на леглото си излишни завивки, възглавници, плюшени играчки. Ако все пак имате, то почиствайте ги всеки месец.

Обадете се тук