Хлебарки- какво знаем и не знаем за тях?

Борба с хлебарки

Цени

Частни лица

до 100 м2

60
00
лв.
 • С включен ДДС
 • до 100 м2
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 70 м2

50
00
лв.
 • С включен ДДС
 • до 70 м2
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 250 м2

75
00
лв.
 • С включен ДДС
 • до 250 м2
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 400 м2

100
00
лв.
 • С включен ДДС
 • до 250 м2
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

Цени

Входове

до 8 етажа

Вход + мазета
89
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 15 етажа

Вход + мазета
139
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

Апартамент

до 100 м2
25
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00 лв. на посещение.

Всички препарати, които „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД използва против вредители, са одобрени от Министерство на Здравеопазването на Република България и са съобразени с изискванията на Европейския съюз.

Хлебарки- вредни насекоми ли са и защо?

Каква е приспособимостта им?

Хлебарки- имат ли сезонна активност?

Има ли полза от тях?

Кой е най- големият им враг?

Хлебарки- най- вредните насекоми!

Хлебарки-  едни от най-вредните насекоми!

Хлебарки – преносители на най-различни болестотворни бактерии (коремен тиф, холера, дезинтерия и др.). Често повръщат смляната от тях храна върху нашите хранителни източници. По този начин възможността за предаването на заразата нараства значително. Краката им  са покрити с малки власинки и това ги прави идеална среда за пренасяне на микробите  от едно място на друго. Така че, когато видите някоя хлебарка да пълзи през седмицата на  кофа за боклук, много вероятно е да срещнете този индивид по-късно на един от   вашите кухненски шкафове и той може да разпространи всичките тези опасни микроби във Вашия дом.

Хлебарките са сериозни вредители и от друга гледна точка. Техните изпражнения и слюнка могат да предизвикат астматични пристъпи и алергични реакции при някои хора. Хлебарките влизат в дома Ви в търсене на три неща: храна, подслон и вода. Те също така са развили способността да използват дори най -малките отвори като вход за Вашата къща. Те могат да влязат през пукнатини във външните стени, вентилационни отвори на сушилнята или дори празнини между стени и подове. Хлебарките се нуждаят от влага, за да оцелеят. Това търсене на вода ще ги въведе дори в най -чистите домове. Неуплътнени тръби и кранове са едни от често срещаните обитания за хлебарки и е една от основните причини често да ги виждате в бани, кухни и перални. Те също така  се крият под хладилници и климатични инсталации, поради конденза  и дори да пият от съдовете с вода за домашни любимци.

Хлебарките обичат места, които са тъмни и необезпокоявани, така че често можете да ги намерите в мазета, в тъмните ъгли на шкафове и под големи уреди, особено тези, които използват вода.

Хлебарките са едни от най-устойчивите и приспособими насекоми на планетата. Те се изхранват основно с човешки отпадни продукти. Бързо се възпроизвеждат и имат скрит начин на живот. Живеят на трудно достъпни места и излизат навън само нощем, докато популацията не нарастне дотам, че да се наблюдава ежедневно движение в жилищата и обектите.

Основно два вида хлебарки се срещат в домовете Ви:

Германска хлебарка /Bl. Germanica/ Характерно за германската хлебарка е, че капсулата с яйцата стои прикрепена за коремчето й до момента на излюпване на нимфите. Капсулата се формира напълно за ден-два и се отделя от женската непосредствено преди излюпването на нимфите, след около две до четири седмици в зависимост от температурата. В една оотека се съдържат от около 37 до 44 яйца. Една женска снася от 4 до 8 пъти през живота си.

Ориенталска хлебарка / В. Оrientalis/ има сравнително по – дълъг цикъл на развитие от германската хлебарка. При неблагоприятни условия той може да продължи до 2 год. В оптимални условия развитието продължава около 6 месеца и по-малко.

Други два вида , които можете да срещнете в дома си са американската и мебелната хлебарки

Приспособяват се вече 320 млн години!

Ако за нас липсата на кислород е от ключово значение, то за хлебарките това не е проблем. Известно е, че са изключително адаптивни и бързо приспособими. Всяко следващо поколение има по-голяма устойчивост, а при наличие на подходящи условия като влажна среда и относително свеж въздух яйцата им могат да се съхранят незасегнати в продължение на до 8 години. Малко известен факт е, че и до днес науката не е доказала по безспорен начин нито едно заболяване при хлебарките!

Хлебарки- активни ли са само през лятото?

Сравнително разпространен мит е, че хлебарките са активни само през топлите месеци. Но това не е така. Въпреки, че предпочитат топла и влажна среда, те могат да оцелеят в студено време. Повечето видове хлебарки ще умрат, ако времето падне под 0 градуса. Когато температурата падне за продължителен период от време, те може да ограничат своята активност и да забавят  развитието си и размножаването. Така или иначе, хлебарките са активни целогодишно на редица места в които има подходящи условия за тяхното размножаване и хранене. Ето защо е препоръчително третирането на частни жилища, ресторанти, сгради с обществено предназначение, здравни заведения, хотели и други да се извършва перодично. Професионалните фирми за пест контрол са наясно не само с  начините и подходящите препарати, които трябва да се използват, но и с местата, които вредителите предпочитат да обитават.

Научно доказано е, че:

Хлебарките имат „интелект“! В подкрепа на това твърдение е факта, че в някои случаи след третиране с препарати и наличие на умрели насекоми от техния вид, останалите хлебарки изчакват в скривалищата си да премине въздействието на препарата.

Хлебарките и хората!

Хлебарките не харесват съжителството с хора! Знаете ли, че по-малко от 1 % от всички познати на науката над 4 600 вида хлебарки съжителстват с хората? Повечето от останалите видове предпочитат опадала шума или листната маса в горите. Само няколко вида са станали вредители. Насекомите, увреждат повече сустрат, отколкото консумира, и излъчват неприятна миризма. Храната на хлебарка, която включва растителни и животински продукти, варира от човешка храна, хартия, дрехи и книги до мъртви насекоми, В нашата страна са познати около 15 вида хлебарки сред които кафявоивичеста (мебелна хлебарка), черна (ориенталска) хлебарка (Blatta orientalis), кафява (германска) хлебарка (Blattella germanica) и др.

Хлебарките обичат липсата на хигиена и лошото поддържане на чистотата в дома ви. Неизмити съдове, остатъци от мазнина по уредите за готвене,  трохи, храна за домашни любимци са предпоставка за привличане на вредителите във вашето жилище. Дръжте дома си, особено кухнята чисти, почистете от трохи, изтървани парчета храна и остатъци от мазнини.

Видове хлебарки

Хлебарки – колко дълго могат без храна или вода?

Ако махнете главата на хлебарката, тя ще продължи да живее още около месец. Звучи невероятно, но всъщност те имат множество “мозъци” (ганглий / нервни клъстери) в цялото си тяло. Когато е обезглавен, този „мозък“, който сега липсва, всъщност само контролира антените и устата им. В крайна сметка, те ще умрат от глад и дехидратация без устата / главата да подхранват останалата част от тялото им. Дори и да няма никаква храна тя може да оцелее поне 3 месеца. Но ако помещенията, които използвате са сухи и липсва влажност насекомите ще се откажат да са ви съквартиранти.

Мислите ли, че хлебарките могат да са полезни?

Дори и да не виждате положителни страни в тези насекоми, на практика, хлебарките са едни мини чистачи на вашето жилище тъй като пренасят остатъците от човешка храна от едно място на друго. Ние в ДЕЗИНСЕКТ, разбира се, сме на мнение, че хлебарките трябва да са далеч от хората и правим необходимото, за да осигурим защита на своите клиенти от тях.

Интересен е факта, че в някои страни хората използват хлебарките за храна. Научно доказано е, че много от видовете хлебарки са годни за консумация и се използват за консумация заради високото си съдържание на протеини. В отделни части  по света яденето на хлебарки е напълно нормално и те се консумират редовно.  Страни, където консумацията на тези  и други насекоми са популярни, включват Китай, Мексико, Бразилия, Тайланд, Холандия, Гана и дори САЩ.

Предпочитано местообитание – в апартамент или в къща?

Според експертите в областта домовете в малките населени места имат по-ниска температура, което създава неблагоприятни условия за развитие на тези насекоми.

Апартаментите са относително по-предпочитани от хлебарките. Сравнително постоянната температура поддържана в тези жилища ги прави по-привлекателни отколкото къщите, които не рядко имат студени избени помещения и неотопляеми места през зимата.

В коя част на денонощието хлебарките са активни?

През деня хлебарките предпочитат скривалището си. Напускат го само в два случая – ако срещу тях е използван инсектицид или са толкова на брой, че не могат да се поберат в местообитанието си.

Други интересни факти

Хлебарка може да задържи дъха си за 40 минути и може да оцелее под водата за половин час. Хлебарките често задържат дъха си, за да регулират загубата на вода.

Хлебарките могат да изминат до три мили за час, което означава, че могат бързо да разпространяват микроби и бактерии в хранително-вкусовата промишленост.

Новородените германски хлебарки стават възрастни само за 36 дни. Всъщност германската хлебарка е най-често срещаната хлебарка и е замесена в огнища на болести и алергични реакции при много хора.

Еднодневна хлебарка, която е с размерите от 1мм., може да се движи почти толкова бързо, колкото родителите си.

Най-големият враг за хлебарките?

Това е борната киселина! Масово използваните пестициди имат за цел да предизвикат бърза смърт. За разлика от тях борната киселина е истинско мъчение за тези насекоми. Тя предизвиква силен, болезнен сърбеж и дори да не умре хлебарката със сигурност ще се отдалечи достатъчно от замърсеното място. При това завинаги!

Хлебарките не трябва да имат достъп до вашия дом или бизнес. Това са малки вредители, които ще навлязат на всеки сантиметър  във вашия дом, търсейки храна, убежище и място за размножаване. Свържете се с професионалистите от ДЕЗИНСЕКТ днес и ние ще изпратим нашите експерти по контрол на вредителите.  Дръжте хлебарките далеч от дома си.

Ако търсите лицензирана ДДД фирма за ефективно пръскане против хлебарки, свържете се с нас! Ще Ви помогнем!

“Дезинсект”  ООД дава 100% гаранция за качество! ДДД фирма за борба с вредители, сертифицирана по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на “Дезинсект” ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем с вредители!
Girl in a jacket 0884103040

Препарати против хлебарки

Можем ли да се справим сами с хлебарките?

При по- малка популация на хлебарки можете да се справите и сами с най- добрите препарати срещу хлебарки- капан за хлебарки, спрейове против хлебарки, гел срещу хлебарки, димки за хлебарки. Разгледайте ги тук!

ЗАЩО ДА
ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Сертифицирани сме по

 • ISO БДС ISO EN 45001:2018 (безопасни условия на труд)
 • БДС ISO EN 14005:2015 (опазване на околната среда)
 • БДС ISO EN 9001:2015 (качество) и международен серификат за професионална борба с вредители CEPA.
 • Второ посещение от супервайзор, ако не сме се справили с проблема!
 • ВРЪЩАНЕ НА ПАРИТЕ, АКО ДО 30 ДНИ НЕ РЕШИМ ПРОБЛЕМА ВИ!

ТУК СМЕ, ЗА ДА
ВИ ПОМОГНЕМ!

Специалистите на „Дезинсект“ ООД преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Партньори

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Виж още →

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.