Хлебарките- какво знаем и не знаем за тях?

Хлебарките- вредни насекоми ли са и защо?

Каква е приспособимостта на хлебарките?

Хлебарките и тяхната сезонна активност?

Има ли ползи от хлебарките?

Кой е най- големият враг на хлебарките?

1.Хлебарките са едни от най-вредните насекоми!

Освен, че са преносители на най-различни болестотворни бактерии (коремен тиф, холера, дезинтерия и др.) хлебарките често повръщат смляната от тях храна върху нашите хранителни източници. По този начин възможността за предаването на заразата нараства значително. Краката им  са покрити с малки власинки и това ги прави идеална среда за пренасяне на микробите  от едно място на друго. Така че, когато видите някоя хлебарка да пълзи през седмицата на  кофа за боклук, много вероятно е да срещнете този индивид по-късно на един от   вашите кухненски шкафове и той може да разпространи всичките тези опасни микроби във Вашия дом. Хлебарките са сериозни вредители и от друга гледна точка: техните изпражнения и слюнка могат да предизвикат астматични пристъпи и алергични реакции при някои хора. Хлебарките влизат в дома Ви в търсене на три неща: храна, подслон и вода. Те също така са развили способността да използват дори най -малките отвори като вход за Вашата къща. Те могат да влязат през пукнатини във външните стени, вентилационни отвори на сушилнята или дори празнини между стени и подове. Хлебарките се нуждаят от влага, за да оцелеят и това търсене на вода ще ги въведе дори в най -чистите домове. Неуплътнени тръби и кранове са едни от често срещаните обитания за хлебарки и е една от основните причини често да ги виждате в бани, кухни и перални. Те също така  се крият под хладилници и климатични инсталации, поради конденза  и дори да пият от съдовете с вода за домашни любимци. Хлебарките обичат места, които са тъмни и необезпокоявани, така че често можете да ги намерите в мазета, в тъмните ъгли на шкафове и под големи уреди, особено тези, които използват вода.

Хлебарките са едни от най-устойчивите и приспособими насекоми на планетата. Те се изхранват основно с човешки отпадни продукти. Бързо се възпроизвеждат и имат скрит начин на живот. Живеят на трудно достъпни места и излизат навън само нощем, докато популацията не нарастне дотам, че да се наблюдава ежедневно движение в жилищата и обектите.

Основно два вида хлебарки се срещат в домоветв Ви:

Германска хлебарка /Bl. Germanica/ Характерно за германската хлебарка е, че капсулата с яйцата стои прикрепена за коремчето й до момента на излюпване на нимфите. Капсулата се формира напълно за ден-два и се отделя от женската непосредствено преди излюпването на нимфите, след около две до четири седмици в зависимост от температурата. В една оотека се съдържат от около 37 до 44 яйца. Една женска снася от 4 до 8 пъти през живота си.

Ориенталска хлебарка / В. Оrientalis/ има сравнително по – дълъг цикъл на развитие от германската хлебарка. При неблагоприятни условия той може да продължи до 2 год. В оптимални условия развитието продължава около 6 месеца и по-малко.

Други два вида , които можете да срещнете в дома си са американската и мебелната хлебарки.

 1. Приспособяват се вече 320 млн години!

Ако за нас липсата на кислород е от ключово значение, то за хлебарките това не е проблем. Известно е, че са изключително адаптивни и бързо приспособими. Всяко следващо поколение има по-голяма устойчивост, а при наличие на подходящи условия като влажна среда и относително свеж въздух яйцата им могат да се съхранят незасегнати в продължение на до 8 години. Малко известен факт е, че и до днес науката не е доказала по безспорен начин нито едно заболяване при хлебарките!

 1. Хлебарките- активни ли са само през лятото?
  Сравнително разпространен мит е, че хлебарките са активни само през топлите месеци. Но това не е така. Въпреки, че предпочитат топла и влажна среда, те могат да оцелеят в студено време. Повечето видове хлебарки ще умрат, ако времето падне под 0 градуса. Когато температурата падне за продължителен период от време, те може да ограничат своята активност и да забавят  развитието си и размножаването. Така или иначе, хлебарките са активни целогодишно на редица места в които има подходящи условия за тяхното размножаване и хранене. Ето защо е препоръчително третирането на частни жилища, ресторанти, сгради с обществено предназначение, здравни заведения, хотели и други да се извършва перодично. Професионалните фирми за пест контрол са наясно не само с  начините и подходящите препарати, които трябва да се използват, но и с местата, които вредителите предпочитат да обитават.
 2. Научно доказано е, че:

Хлебарките имат „интелект“! В подкрепа на това твърдение е факта, че в някои случаи след третиране с препарати и наличие на умрели насекоми от техния вид, останалите хлебарки изчакват в скривалищата си да премине въздействието на препарата.

 1. Хлебарките и хората!
  Хлебарките не харесват съжителството с хора! Знаете ли, че по-малко от 1 % от всички познати на науката над 4 600 вида хлебарки съжителстват с хората? Повечето от останалите видове предпочитат опадала шума или листната маса в горите. Само няколко вида са станали вредители. Насекомите, увреждат повече сустрат, отколкото консумира, и излъчват неприятна миризма. Храната на хлебарка, която включва растителни и животински продукти, варира от човешка храна, хартия, дрехи и книги до мъртви насекоми, В нашата страна са познати около 15 вида хлебарки сред които кафявоивичеста (мебелна хлебарка), черна (ориенталска) хлебарка (Blatta orientalis), кафява (германска) хлебарка (Blattella germanica) и др.

Хлебарките обичат липсата на хигиена и лошото поддържане на чистотата в дома ви. Неизмити съдове, остатъци от мазнина по уредите за готвене,  трохи, храна за домашни любимци са предпоставка за привличане на вредителите във вашето жилище. Дръжте дома си, особено кухнята чисти, почистете от трохи, изтървани парчета храна и остатъци от мазнини.

 1. Хлебарките – колко дълго могат без храна или вода?
  Ако махнете главата на хлебарката, тя ще продължи да живее още около месец. Звучи невероятно, но всъщност те имат множество „мозъци“ (ганглий / нервни клъстери) в цялото си тяло. Когато е обезглавен, този „мозък“, който сега липсва, всъщност само контролира антените и устата им. В крайна сметка, те ще умрат от глад и дехидратация без устата / главата да подхранват останалата част от тялото им. Дори и да няма никаква храна тя може да оцелее поне 3 месеца. Но ако помещенията, които използвате са сухи и липсва влажност насекомите ще се откажат да са ви съквартиранти.
 2. Мислите ли, че хлебарките могат да са полезни?

Дори и да не виждате положителни страни в тези насекоми, на практика, хлебарките са едни мини чистачи на вашето жилище тъй като пренасят остатъците от човешка храна от едно място на друго. Ние в ДЕЗИНСЕКТ, разбира се, сме на мнение, че хлебарките трябва да са далеч от хората и правим необходимото, за да осигурим защита на своите клиенти от тях.

Интересен е факта, че в някои страни хората използват хлебаркита за храна. Научно доказано е, че много от видовете хлебарки са годни за консумация и се използват за консумация заради високото си съдържание на протеини. В отделни части  по света яденето на хлебарки е напълно нормално и те се консумират редовно.  Страни, където консумацията на тези  и други насекоми са популярни, включват Китай, Мексико, Бразилия, Тайланд, Холандия, Гана и дори САЩ.

 1. Предпочитано местообитание на хлебарките- в апартамент или в къща?
  Според експертите в областта домовете в малките населени места имат по-ниска температура, което създава неблагоприятни условия за развитие на тези насекоми.

Апартаментите са относително по-предпочитани от хлебарките. Сравнително постоянната температура поддържана в тези жилища ги прави по-привлекателни отколкото къщите, които не рядко имат студени избени помещения и неотопляеми места през зимата.

 1. В коя част на денонощието хлебарките са активни?

През деня хлебарките предпочтат скривалището си. Напускат го само в два случая – ако срещу тях е използван инсектицид или са толкова на брой, че не могат да се поберат в местообитанието си.

 1. Други интересни факти за хлебарките

Хлебарка може да задържи дъха си за 40 минути и може да оцелее под водата за половин час. Хлебарките често задържат дъха си, за да регулират загубата на вода.

Хлебарките могат да изминат до три мили за час, което означава, че могат бързо да разпространяват микроби и бактерии в хранително-вкусовата промишленост.

Новородените германски хлебарки стават възрастни само за 36 дни. Всъщност германската хлебарка е най-често срещаната хлебарка и е замесена в огнища на болести и алергични реакции при много хора.

Еднодневна хлебарка, която е с размерите от 1мм., може да се движи почти толкова бързо, колкото родителите си.

 1. Най-големият враг за хлебарките?
  Това е борната киселина! Масово използваните пестициди имат за цел да предизвикат бърза смърт. За разлика от тях борната киселина е истинско мъчение за тези насекоми. Тя предизвиква силен, болезнен сърбеж и дори да не умре хлебарката със сигурност ще се отдалечи достатъчно от замърсеното място. При това завинаги!

Хлебарките не трябва да имат достъп до вашия дом или бизнес. Това са малки, вредители, които ще навлязат на всеки сантиметър  във вашия дом, търсейки храна, убежище и място за размножаване. Свържете се с професионалистите от ДЕЗИНСЕКТ днес и ние ще изпратим нашите експерти по контрол на вредителите, които да работят за вас. Дръжте хлебарките далеч от дома си.

Ако тази статия е била полезна – споделете я с Ваши приятели и не правете нищо друго!

Ние от ДЕЗИНСЕКТ ще се погрижим за останалото!

Обадете се сега НАЦ. ТЕЛ: 0700 1 45 48

Обадете се тук