Стършел- какво насекомо е и вредител ли е? Стършели- колко са опасни? Интересни факти за стършелите!

ЦЕНИ

1 гнездо

от 90
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция
 • Цената на обработката зависи от големината на гнездото, достъпността на мястото и броя на наличните гнезда/ осила.

Oбработки, които се извършват в деня на заявяването по настояване на клиента се таксуват с увеличение от 50% от стандартната обявена цена. За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 20.00лв на посещение.

За населените места извън градовете с офиси на „Дезинсект“ ООД се начислява такса „Транспорт“ в размер на 15.00лв на посещение.

Дезинсект дава 100% гаранция за качество! Сертифицирани сме по ISO  БДС ISO EN 45001 : 2018 (безопасни условия на труд), БДС ISO EN 14001 : 2015 (опазване на околната среда), БДС ISO EN 9001 : 2015 (качество)и международен сертификат за професионална борба с вредители CEPA. Специалистите на Дезинсект преминават ежемесечни курсове за обучение с цел да сме максимално подготвени за всеки Ваш проблем!

Стършели-  относително голям вид летящи насекоми от рода Vespa, тясно свързани с пчелите. Има над 20 вида стършели в света. Стършели- са вид оса и често се бъркат. Подобно на другите оси, стършелите са социални. Това означава, че разделят труда на репродуктивни и нерепродуктивни групи, грижат се за потомството на другите и имат припокриващи се поколения възрастни в колония от възрастни.

Стършели- живеят в гнезда, изградени от пулпа от иглолистна дървесина, която са сдъвкали. Една кралица стършел е на върха на йерархията на кошера и всички други стършели дават приоритет на нейната безопасност пред всичко останало. Тя е единственият стършел, който може да снася яйца, така че кошерът няма да оцелее без нея. Повечето работнички са асексуални женски стършели, докато единствената цел на краткотрайните мъжки стършели е да се размножават с кралицата. Цариците започват гнездата си през пролетта след зимен сън през зимата. За да защитите дома или бизнеса си от стършели, трябва да научите за поведението на този вредител, да предприемете мерки за превенция и да намерите ефективни възможности за третиране, ако възникне заразяване.

Как да различа стършел?

Стършел често се бърка с пчела или други видове оси. Стършелите могат да растат до дължина повече от 5,6 см, въпреки че средният им размер е 3,2 см. Имат жълто- оранжеви и черни ивици, както много от техните братовчеди пчели и оси. Стършелите също могат да имат повече червен или кафяв цвят. Стършелите са по-закръглени и по-пълни от повечето пчели и други оси, с подчертан корем зад кръста и голяма глава, която ги отличава.

Ужилване от стършели

Стършели- те са по-малко агресивни от повечето други родове оси. Ако обаче сте били ужилени от стършел, ще забележите и няколко отличителни характеристики. За разлика от пчелите, стършели и други оси могат да ви ужилят няколко пъти, без да спират. Стършелите не губят жилото си след атака. Отровата на стършелите е по-отровна от отровата на други оси, така че ужилването им е по-болезнено.

Защо имам гнездо на стършели в къщи?

 Да се ​​отървем от стършели е необходимост, тъй като те могат да станат защитници на гнездата си и да станат агресивни към хората. Стършелите ядат по-малки насекоми и някои видове дървесен сок, което ги прави адаптивни към широк спектър от климатични условия. Стършелите обикновено спят зимен сън през зимата под дървесна кора, ламперия или разлагащи се листа или дървета. Цариците предпочитат да гнездят в издълбани дървета и подобни места. Ако някоя от тези среди е близо до вашия дом или бизнес лесно може да имате проблем със стършели.

Какви мерки да взема, за да нямам стършели?

Въпреки че стършелите са широко разпространени, има няколко предпазни мерки, които можете да предприемете, за да предотвратите получаването им.

Предотвратяването на стършели започва с оглед около вашия имот. Ако имате някакви издълбани дървета или други идеални места за гнездене на стършели в близост до вашия дом или бизнес, изчистете ги или ги затворете, ако е възможно. Без място за гнездене е малко вероятно стършелите да се превърнат в проблем. Тъй като стършелите обикновено зимуват под дървесна кора, разлагащи се листа и дървета или ламперия, нашите експерти за борба с вредителите препоръчват да премахнете колкото е възможно повече от този материал от дома или бизнеса си.

Ако имате зелена площ близо до дома или офиса си, можете също да опитате да засадите билки и цветя, които естествено възспират стършелите. Това е чудесен вариант за всеки, който предпочита дългосрочно решение. Засаждането на билки като мента и пелин около границата на вашата градина може да ви помогне да предпазите имота си сега и в бъдеще от стършелите.

За разлика от пчелите, които са привлечени от ярки флорални цветове, стършелите ядат други насекоми, така че често са безразлични към по-светлите цветове. Черният цвят обаче ги прави по-агресивни. Тъй като стършелите и другите оси са слепи за червения цвят, те виждат червеното като черно, което прави червеното друг цвят на агресия. Опитайте се да избягвате използването на червено или черно като основен цвят във вашите външни площи, така че всички стършели, които са наблизо, да не се превърнат в агресивни вредители.

Стършели- навици и предпочитана среда на местообитание

СтършелЕвропейските стършели са социални насекоми и живеят в колонии, които могат да съдържат между 200-400 членове в своя пик. Обикновено се появяват в края на лятото. Европейските стършели ловуват различни големи насекоми като скакалци, мухи, жълти якета и медоносни пчели. Те помагат за контрол на насекомите, които иначе биха станали вредители без местното присъствие на европейски стършели. Европейските стършели също ядат дървесен сок, плодове и медена роса.

Европейски стършел гнезди в кухи дървета, хамбари, външни сгради, кухи стени на къщи, тавани и изоставени кошери. Незащитените гнезда обикновено са покрити с кафяв плик, изработен от целулоза от сдъвкано, разложено дърво. Европейските стършели са привлечени от светлината и е известно, че многократно блъскат осветени прозорци през нощта.

Оплодените кралици на стършели прекарват зимата в зимен сън. През пролетта те използват сдъвканата дървесина, която са събрали, за да построят гнездо. Гнездото започва само с няколко клетки, в които кралицата снася яйца. Кралицата храни с нектар и насекоми излюпените яйца. Когато излюпените яйца узреят, те стават работнички. Работниците са стерилни жени. По-късно през лятото започват да се излюпват плодови женски и мъжки. Плодородните, чифтосвани женски ще станат кралици за следващата пролет. Работниците и мъжките умират в началото на зимата и не презимуват през следващата година.

Вреди

Европейските стършели могат да причинят голяма вреда на дърветата и храстите, тъй като те оголват кората, за да стигнат до сока. Те също така използват влакното от кората за изграждане на гнездата си.

Европейските стършели имат гладки жила, така че могат да ужилват отново и отново. Ужилванията от стършели също носят отрова, която кара ужилването да болят, сърбят или подуват за около 24 часа. Ужилване от европейски стършел има същия риск от алергични реакции, както при ужилвания от други насекоми. Ако подозирате, че имате тези вредители във вашия имот, трябва незабавно да се свържете с ДДД фирма.

Борба със стършели

Ето и как ние от Дезинсект ще Ви помогнем да се отървете от стършелите.

При посещение ще преценим дали имаме директен достъп до гнездото на стършелите. При наличен такъв ще опръскаме гнездото на стършела  с препарати с паралитично действие до унищожаването на царицата и всички останали стършели След това механично ще премахнем и гнездото на стършелите. В случай, че нямаме видимост относно позиционирането на гнездото ще използваме аерозолни препарати, хранителни примамки или феромонни капани. Не се колебайте да се свържете с нас при борба със стършели. Не забравяйте, че е опасно да премахнете сами гнездата им, защото ще Ви нападнат.

Стършели- интересни факти !!!

 1. Нежни гиганти

Подобно на повечето насекоми, които строят гнезда, стършелите обикновено атакуват, за да защитят колонията си, когато почувстват, че е застрашена. Това е главно само когато някой или нещо се намира в непосредствена близост до гнездото (радиусът на това обикновено е 2-3 м).

Известно е, че извън зоната на гнездото си стършелите са доста пасивни същества. Някои изследователи отбелязват, че стършелите са срамежливи, миролюбиви същества. Те са склонни да избягват конфликти и да атакуват само когато е абсолютно необходимо.

 1. Оси срещу стършели: всъщност стършелите са вид оси

Знаете ли, че стършелите всъщност са подгрупа оси? По-специално, стършелите са порода социални оси, живеещи в големи, силно организирани колонии.

Стършели- те принадлежат към семейство насекоми Vespidae. Това семейство съдържа всеки вид стършели, както и някои оси.

Основната разлика между оси и стършели е техният размер. Стършелите са сравнително по-големи от осите, което е една от основните причини да са толкова страшни, въпреки че, както беше обсъдено по-рано, те са доста срамежливи. Друга разлика е цветът. Осите, които обикновено са жълти и черни, стършелите са по-оранжеви и червени, въпреки че това варира при всеки вид.

 1. Стършели- те са отряд за борба с вредителите

стършелиСтършели- те са едни от специалистите в борба с вредителите в природата. С желанието си за насекоми като листни въшки, стършелите помагат да се отървем от нежелани градински вредители, които увреждат ресурси в селскостопанска среда.

Какво ядат стършелите?

Известно е, че стършелите имат богата диета на захар и протеини, наред с други неща.

Захар – Подобно на други видове оси, стършелите обичат истински сладко и жадуват за сладки неща като плодове и газирани напитки.

Сок – Стършелите обичат дървесния сок! Често можете да ги намерите, като използват челюстите си, за да изтеглят кората от дърветата, за да стигнат до лепкавата златиста субстанция.

Протеин – Подобно на другите насекоми от семейство Vespidae, техните малки живеят от протеин, който работниците се хранят под формата на насекоми и други животни. В замяна ларвите отделят сладък сироп, който възрастните обливат.

 1. Стършели- те обичат пчелите!

Пчелите са едно от любимите неща на стършела. Те не само са страхотен източник на протеин за бъдещите им кралици, но осигуряват сладка, златиста, захарна доброта, която любовта на стършелите – мед!

Почти 5 пъти по-голям от европейската медоносна пчела, е необходим само малък брой гигантски стършели, за да унищожат цяла пчелна колония. Огромният им размер и сила означават, че един гигантски стършел може да убие приблизително 40 пчели в минута.

Въпреки това японските медоносни пчели са разработили хитра тактика, за да спрат тези хищници да унищожат колонията си. Когато разузнавач на стършели се приближава до кошера, медоносните пчели я атакуват, преди тя да успее да освободи някакви феромони, за да привлече съотборниците си. Ужилването и ухапването на медоносната пчела не е равна на стършела, така че вместо това те се роят около самотния стършел, като вибрират телата си с огромна скорост. Вибрацията от пчелите води до рязко повишаване на температурата, изпичайки стършела жив.

Тази техника е резултат от еволюция в продължение на стотици години. Медоносните пчели от останалия свят все още не са открили този защитен механизъм, което ги прави основна цел за гигантски стършели, докато си проправят път по целия свят.

 1. Жилото и отровата на стършели

starsheliЕдинственият основен фактор, който прави тези стършели толкова опасни, е тяхното жило и отрова. Въпреки че вероятността да бъдете ужилени от стършели е много малка, когато те решат да атакуват, това може да бъде фатално.

Основната причина, поради която ужилването на стършели е толкова смъртоносно в сравнение с други жилещи насекоми, се дължи на големия размер на стършела. Като цяло отровата от стършели не се счита за токсична за хората, но поради техния размер, количеството отрова, което отделят на ужилване, може да бъде вредно. Стършелите отделят повече отрова на ужилване от всяко друго жилещо насекомо.

 1. Стършели- те се считат за деликатес в Япония

Въпреки че стършелите са отговорни за процент от посещенията в болница в Япония, това не им пречи да хапнат от тези хищни жилещи насекоми. В много японски планински села стършелите се считат за деликатес, особено ларвите на стършели. Често ги ядат или дълбоко пържени, или сурови, стършелите осигуряват огромно количество протеин.

 1. Стършели- производители на  енергийна напитка

Ларвите на стършелите произвеждат лепкава, сладка сегрегация, известна като аминокиселинни смеси на vespa (VAAM), която привлича работниците и им дава енергия. VAAM се използва и в популярна японска енергийна напитка.-

Обработки с инсектициден гел XILIX® против дървояди  в сравнение използваните „домашни методи“ за обработка срещу дървояди

Домашни методи против дървояди – много често при проблем с дървоядни бръмбари в дървените конструкции хората се опитват първо да разрешат проблема сами. И също

Read More »

Xilix Gel препарат за дървояди – с какво е по- добър от останалите инсектицидни препарати?

Обработки с инсектициден гел против дървояди XILIX®   в сравнение с течен инсектициден препарат   От различните видове методи за третиране срещу вредители по дървесината, най-често

Read More »

Пръскане против дървояди

Борба с дървояди Борба с дървояди от фирма за борба с дървояди. Как протича професиoнално пръскане против дървояди? Наистина ли има запълване на дупки от

Read More »

Ужилване от стършел

Цени Стършели 1 гнездо от 130 00 лв. С включен ДДС Време за реакция до 48 часа Сертификат за препарата Инструктаж за превенция Цената на

Read More »

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.