Бълхи

Борба с бълхи - как да се отървем от бълхите завинаги?

Знаете ли, че съществуват повече от 2380 вида бълхи? И че тяхното люмимо място за криене е козината на вашите домашни любимци? Едва на последно място хората представляват интерес за бълхите като източник на храна. При всички случаи ухаванията от бълхи са неприятни, предизивкват силно дразнене и сърбеж и ако установите наличие на бълхи вкъщи, най-доброто което можете да направите е да се обадите на специалистите от „Дезинсект“ ООД. Ето как ние решаваме проблема:

1.Телефонно обаждане 3-10 минути

Вашето обаждане е ценен източник на информация за нашите специалисти. Колегите които ще обработят вашето запитване ще ви зададат различни въпроси с цел да установят колко сериозен е проблема и какъв подход за неговото решаване би бил най-удачен. Ще планираме обработването на вашият обект съобразно най-удобното за вас време на деня, така че да не се налага да съобразявате ежедневните си ангажименти с времето на третиране. След като приключим разговора ще получите sms  с потвърждение на точната дата, час и стойност на обработката, както и електронна служебна карта на служителят, който ще я извърши с негов телефон. Важно за нас в този разговор е да установим източника на бълхи и начина на пренасяне до вашият дом. Имайте предвид, че бездомните кучета и котки не са единственият източник на бълхи. Можете да пренесете техните яйца или ларви прилепнали по дрехите ви докато преминавате през парка или кварталната градинка. Ще ви посъветваме да обезпрашите вашетоо жилище, тъй като прахта абсорбира препарата и намалява ефекта на неговото действие.

2. Оглед 5 - 10 минути

При пристигане на място нашият екип ще извърши мониторинг на обекта за обработка. Важно е да сме сигурни в първоизточника от който са пренесени насекомите, както и да установим възможните места на тяхното разпространение във вашият дом или къща. Ако живеете в къща имайте предвид, че е необходимо да се огледат всички стаи, избени помещения, и други стопански постройки. Възможно е бълхите да обитават места за които дори не предполагате, че могат да живеят ( като например плюшени играчки, декоративна плетена украса и др.). След извършване на огледа, нашите специалисти ще знаят какъв подход да изберат за да гарантират решаването на проблема с най-висока степен успех!

3. Същинска Обработка
Първо Посещение- 30/40 минути

След извършването на оглед нашите специалисти ще пристъпят към извършване на обработката на местата, където са установили наличие на бълхи. Самото третиране се извършва при спазване на всички изисквания за безоспасност. Служителите на „Дезинсект“ ООД са снабдени със защитно и помощно оборудване от най-висок клас, така че да бъдат изцяло защитени при зивършване на третирането. Винаги съветваме нашите клиенти по време на обработката да пазят дистанция от мястото което се обработва срещу бълхи. Действието на препарата е мигновено, а ефектът продължава различен период от време в зависимост от това дали третираното място е външно или затворено вътрешно пространство. При затворени пространства ефектът от обработката срещу бълхи продължава до 30 дни.

4. Карантинен период-150 минути

Препоръчваме ви да изчакате известно време след обработката докато третираните повърхности изсъхнат напълно. След това можете спокойно да използвате жилището си.

Дезинсект съветва!
Ако установете наличие на бълхи вкъщи веднага проверете и почистете домашните си любимци! Свалете спалното си бельо, както и други текстилни материи ( пердета, завеси, покривки) и ги изперете на максимално допустима висока температура. За останалото се доверете на нас!

Не сме щастливи, докато Вие не сте доволни!

Второ посещение от Супервайзор ако не сме се справили с проблема!

Връщане на парите, ако до 30 дни не решим проблема Ви!

Цени

до 100 м2

45
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 200 м2

65
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 300 м2

80
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

до 400 м2

100
00
лв.
 • С включен ДДС
 • Време за реакция
 • до 48 часа
 • Сертификат за препарата
 • Инструктаж за превенция

Всички препарати, които „ДЕЗИНСЕКТ“ ООД използва против вредители са одобрени от Министерство на Здравеопазването на Република България и са съобразени с изискванията на Европейския съюз.

 

„ДЕЗИНСЕКТ“ ООД подхожда към клиентите си с професионално отношение.
ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА!

Обадете се тук

Бълхи- основни характеристики:

Бълхите са дребни кръвосмучещи насекоми със странично сплеснато тяло. Малко други вредители причиняват  повече неприятности от бълхи в къщи.  Бълхите  винаги са неприятна изненада. Вчера нищо не застрашаваше комфорта и спокойствието в дома Ви, но днес кожата Ви е покрита с червени петна в повечето случаи наредени в  редица, придружени  с неприятен сърбеж, а домашният Ви  любимец се втурва из стаите в опит да се скрие от вредителя. И така, в дома  Ви се появиха бълхи и няма как да се примирите с тях. Сега за кратко животът Ви навлезе в нов етап от борбата с насекомите и колко дълго ще продължи зависи само от Вашето старание.  Лошо е също, че е почти невъзможно да намерите бълхи в апартамента. Като правило тяхното присъствие се показва от появата на ухапвания  от бълхи по кожата. Децата страдат особено от това. В повечето случаи бълхи по котката, бълхи по кучето означават и бълхи по хората, даже и бълхи по детето. Много хора са искрено убедени, че бълхите в домашен любимец са само негов проблем. Но всъщност не само човешки, но и други видове бълхи могат да ухапят Вас и децата Ви.

Етапи на развитие:

Развитието на бълхите преминава през пълна метаморфоза-яйце ларва-какавида-възрастно. Само възрастните насекоми от двата пола се хранят с кръв от бозайници или птици. Зряла женска снася  около 10-15 яйца. След 1-2 седмици от тях се появяват ларви, които са малки бели червеообразни. Ларвите на бълхите се развиват на места, където се натрупват различни отпадъци и се хранят или с изпражненията на възрастни насекоми, които съдържат остатъци от кръв, или с различни разлагащи се остатъци. След 1-1,5 седмици ларвите се превръщат в какавиди, а след 7-10 дни от какавидите излизат възрастни насекоми. Целият цикъл на развитие продължава около четири седмици.  Яйцата на бълхите са овални с тъпи краища, в повечето случаи с млечно перлен цвят. Последната (трета възраст)  на ларвата се обвива в пашкулче и се превръща в какавида. Целият цикъл на развитие продължава около четири седмици. Фазата на какавидата може да бъде много дълга при неблагоприятни условия и липса на гостоприемник. Какавидите обаче се излюпват масово при подобряване на условията, като характерно е, че реагират на сътресение или движение на въздуха, причинено от появата на гостоприемник. Някои видове бълхи са тясно свързани с гостоприемника и не го напускат. По този начин гостоприемника осигурява храна, топлина и убежище на паразитите.  Други видове бълхи обитават гнездата или местообитанията на гостоприемника и се хранят много по – рядко от първите. Освен това гнездовите видове могат да издържат гладни много по-дълго време.

Малко известни факти за бълхите:

Вкаменелостите от бълхи датират от периода на долната креда, което означава, че бълхите съществуват от около 100 милиона години. По това време съседите им може да са били Тиранозавър Рекс или Трицератопс!

Някои бълхи могат да скочат 150 пъти повече от собствената си дължина. Това се сравнява с човек, който скача на 300 метра.

Необезпокоявана и без храна, бълхата може да живее повече от 100 дни.

Женските бълхи не могат да снасят яйца преди първото си кръвно хранене и започват да снасят яйца в рамките на 36-48 часа след това хранене.

Женската бълха може да снесе 2000 яйца през живота си.

Женската бълха консумира 15 пъти собственото си телесно тегло в кръв дневно.

Докато всички възрастни бълхи смучат кръв от котка, куче или друг бозайник, техните ларви живеят и се хранят с органични остатъци в околната среда на животното гостоприемник.

Ларвите на бълхите са слепи.

Ако случайно видите една бълха, може да има повече от 100 потомци или възрастни, които се  наблизо до Вас в мебели, ъгли, пукнатини, килим или върху вашия домашен любимец.

Бълхите често се бъркат с дървеници, въшки и кърлежи.

Най-голямата регистрирана бълха е северноамериканската Hystrichopsylla schefferi, с дължина 12 мм.

Откъде могат да се появят бълхи в дома Ви?

Когато става дума за домашни любимци, бълхите най-често се пренасят от улицата, след контакт с други заразени животни или от  места, които бълхите обитават. Ако в къщата има домашен любимец, който се разхожда свободно по улицата, отговорът най-вероятно е този. Ако не отглеждате домашни любимци, появата на бълхи в дома Ви може да стане през мазето, което сте посетили, защото там е топло и влажно, а това създава идеални условия за рзвитие на тези вредители.  Фактор за появата на бълхи в мазетата е наличието на бездомни котки или гризачи. Много често появата на бълхи е свързана с посещение на селски райони, екотуризъм или почивка на места, където се отглеждат домашни животни.  Благоприятните места за развитие на ларвите на бълхите са наличие на замърсни пукнатини по пода, мръсни килими, прах, органични отпадъци, с които ларвите се хранят. Броят на бълхите, в зависимост от сезона на годината, е различен за различните видове. Човешката и котешката бълха е най-многобройна през юли- август т.е. в горещите месеци, а плъховата бълха през септември. Без храна бълхите могат да живеят доста дълго време, човешката бълха – до 18 месеца.

Каква е опасността и вредата от бълхите? 

Бълхите пренасят няколко вида опасни заболявания, чието лечение все още не винаги е успешно. Сред тях –  дерматит, тиф, салмонелоза и др. Друго заболяване, предавано от бълхи е мишият тиф. Предаването на бактерията, която причинява миши тиф, се извършва в райони, с наличие на  плъхове, по същия начин, както и  бубонната чума в миналото, а и чрез вдишване на изпражнения от бълхи във въздуха. Главоболие, болки в тялото, треска и понякога обрив и други симптоми се развиват в рамките на две седмици след инфекцията. Важно е да се помни и за децата – те разчесват ухапаните от бълха места и лесно могат да внесат инфекция в раната. Във всеки случай, нито една бълха няма място в къщата Ви, така че трябва активно да се борите с тях, като се стремите към 100% резултат.

Бълхи в къщи- какво да направите?

Проверката на помещенията за наличие на бълхи е сложна от гледна точка на малкия им размер. Въпреки това се налага  да откриете мястото на разпространение и развитие, което ще ви помогне по-лесно и бързо ще се справите с проблема. Освен това е важно да се предвиди наличието на незабележими ларви в стаята, от които бързо се появяват нови индивиди.

Борба с бълхи- как да се справим с тях?

Първо, трябва да установите основните местообитание на бълхите във Вашия дом. Това могат да бъдат леглата с матрак, килими, трудно достъпните за почистване мяста, леглата и местата за почивка на вашите домашни любимци. Скачайки на няколко десетки сантиметра, бълхите бързо се преместват от едно място на друго, следователно ще е необходимо цялостна проверка и третиране на жилището, за да се гарантира унищожаването на всички възрастни насекоми и техните ларви. Всички текстилни изделия подлежат на най-щателно изпиране или термична обработка в зависимост от състава на влакната. Управлението на потенциалните местообитания залага на създаването на неблагоприятни условия за живот на насекомите. Важна част от това управление е недопускането на бездомни животни, гризачи и други топлокръвни в близост до човешките жилища. В най-голяма степен това се отнася до провеждането на системен контрол на популациите от синантропни гризачи – плъхове, домашна мишка. За ефективно премахване на бълхите е необходимо да се включат професионалисти, които ще изберат правилния метод за контрол и най-ефективните средства, така че ако в мазетата обитават гризачи се обърнете към фирма за професионален пест конрол. Може да съчетаете обработката срещу гризачите с тази срещу бълхите.

Традиционният подход за борба с бълхите обикновено включва едновременно третиране както на домашния любимец, така и на помещенията.

Продуктите за лечение на кучета и котки се предлагат под формата на перорални лекарства и локални „спот-он“ разтвори, както и спрейове, нашийници и шампоани. Не забравяйте да прочетете етикета на продукта, за да сте сигурни, че купувате правилната формулировка и дозировка за Вашия домашен любимец. Някои продукти срещу бълхи не трябва да се използват при котки, докато други не са одобрени за кучета. Някои лечения срещу бълхи също контролират кърлежи и вътрешни паразити като дирофиларии. Обикновено е разумно да се консултирате с ветеринарен лекар за най-подходящото лечение за Вашия домашен любимец.

Както при много други вредители, процесът включва добра санитация и премахване на условията за развитие и разпространение на бълхите. Почистването на дома с прахосмукачка е задължително при установено наличие на бълхи. Почистете  старателно, особено местата, където домашните любимци почиват или спят. Не забравяйте да почистите с прахосмукачка по ръбовете на стаите и под мебели, възглавници, легла и килими. Забършете с влажна кърпа прахта от мебелите и почистете пода.

Третирането на жилището с биоцидни препарати все още остава най- ефективния метод за борба с бълхите.  Предлагат се много различни видове препарат против  бълхи. Най-добре обаче е да се обърнете към фирма за борба с бълхи. Именно препаратите за професионална употреба са  най-ефективни.

Преди това обаче е необходимо да подготвите жилището си за третиране. Премахнете всички играчки, дрехи и съхранявани предмети от пода, под леглата и в шкафовете. Тази стъпка е от съществено значение, така че всички зони да бъдат достъпни за обработване. Отстранете съдовете за храна и вода за домашни любимци, покрийте всички аквариуми и изключете аераторите им. По възможност отдалечете мебелите от стените.

Бъдете взискателни към фирмата за борба с бълхи!

Изискайте третирането да бъде всеобхватно и да включва всички възможни области на развитие на бълхи –килимите, под и зад леглата и мебелите, и под възглавниците на дивана, на които спят домашни любимци, трябва да бъдат обработени. Обърнете особено внимание на това къде домашните любимци прекарват голяма част от времето си, тъй като именно там ще бъдат концентрирани повечето от яйцата, ларвите и какавидите. Например, ако семейната котка спи на стол или се крие под легло, тези зони също трябва да бъдат третирани. Подовете от твърда дървесина, плочки и бетон обикновено не се нуждаят от обработка, но трябва да се почистват с прахосмукачка. Хората и домашните любимци трябва да стоят извън третираните повърхности, докато препарат за бълхи изсъхне. Това може да отнеме няколко часа в зависимост от вида на обработената повърхност, вентилацията и метода на обработка (аерозоли са склонни да изсъхват по-бързо от течностите).

Тъй като какавидите на бълхите са трудни за унищожаване с инсектициди, обикновено е необходимо допълнително последващо третиране 7 до 10 дни след първата обработка.

 Ако живете в къща с двор и  домашните любимци прекарват по-голямата част от времето си на открито, може да е полезно и да третирате двора. Един от начините да прецените дали дворът (или други райони) е заразен с бълхи, е да се разхождате из имота със светли панталони. Ако има възрастни бълхи, те ще се видят на фона на дрехата. Подобно на третирането на закрито, третирането на открито трябва да се съсредоточи върху зони, където домашните любимци почиват, спят и тичат, например кучешки къщички, покрай огради, до основата. Рядко се налага третиране на целия двор или зони, изложени на пълно слънце, тъй като тези зони са по-малко предпочитани за развитие на бълхи.

Да обобщим:


За да бъде ефективен контролът срещу бълхите, той трябва да обхваща всички места за обитание и разпространение на насекомите, а имено:

-Директно третиране с подходящи препарати на гостоприемниците (домашни кучета и котки);

-Третиране с препарат срещу бълхи на местата, където обитават и почиват домашните животни;

-Третиране на мазета и вътрешни помещения, където има риск от заселване на гризачи и бездомни животни;

-Третиране на външни пространства на места, където има движение на домашни или бездомни животни – кучешки алеи, места на придвижване на стада от домашни животни и др.

-Ако бъдат открити укрития на гризачи е необходима да се третира директно в дупките и трасетата на предвижване на гризачите.

-При третиране на помещенията се засяга пода и част от стените, мебели, под легла, килими, пътеки и др., където бълхите биха могли да снесат яйцата си, пукнатини  в конструкцията на жилищата. Срещу ларвите на вредителите може да се използват препарати – регулатори на растежа и развитието, които прекъсват жизнения цикъл на насекомите.

 

Повече за бълхите можете да прочетете тук.

Последвайте ни в социалните мрежи

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци.

Научете повече

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете обезпаразитени вашите домашни любимци

Научете повече

За кърлежите

Кърлежите живеят във висока трева и в гористи райони, особено в хладни, влажни, зрели гори с гъст подлес. Те също се срещат в краищата на горите близо до тревни площи или полета, но рядко в тревни площи, които са твърде сухи и горещи.

Кърлежите чакат в храсталака животно или човек да се разминат, след което хващат козината или кожата и пълзят нагоре по крака. Те не летят, не скачат и не падат от дървета. Необходими са им около 30 минути до един час, преди да вкарат хранещите се части в кожата.

Вече сте наясно, че съжителствате с кърлежи. И въпреки многобройните Ви опити да се отървете от тях, все още нямате резултат. Какво да очаквате, когато ни повикате, за да Ви помогнем?

Стъпка 1

Телефонно обаждане

След приемане на Вашата поръчка ще получите sms с точен ден и час, както и номер на служебната карта- името на човека, който ще Ви посети, както и телефонен номер за контакт с него.

Екипът на Дезинсект ще Ви посети в уречения ден и час. Времетраенето на посещението зависи много от популацията, както и засегнатите площи, но средно ще отнеме между 30 и 50 минути.

Подготовката, която се изисква от Вас е да разчистите около стените и подовете , за да може колегата да установи от къде влизат гризачите.

Научете повече

Как да се отърва от бълхи?

Собствениците на котки или кучета трябва внимателно и редовно да проверяват домашните любимци за бълхи.

Предлагат се продукти срещу бълхи и предписани от ветеринарен лекар за третиране на заразяване с бълхи по домашни любимци, въпреки че също така остава наложително да се третира цялата къща за отстраняване на бълхи.

Трябва да се свържете с професионалист по борба с вредители, за да имате окончателен ефект в борба срещу бълхи.

Научете повече

Какво ядат бълхите?

Възрастните бълхи разчитат на топлокръвни гостоприемници за хранене. Честотата и продължителността на хранене варира при различните видове.

Устната част на бълхите е модифицирана, за да пробие кожата на гостоприемника и да смуче кръв. Ухапване от бълхи често причинява дразнене и в екстремни случаи може да доведе до вторични инфекции. Ларвите се хранят с косми, частици кожа и изпражнения на възрастни бълхи.

Дезинсект ООД

Получете оферта

За услуга

Очаквайте специалист от нашия екип да се свърже с Вас.